Συνέντευξη με τους απεργούς της ΕΠ.Α.ΝΑ Α.Ε.(Ανακύκλωση)

Άπατρις: Ποιο είναι το αντικείμενο της Ε.ΠΑ.ΝΑ Α.Ε.; Πού έχει την έδρα της και πόσα άτομα απασχολεί πανελλαδικά;

Απεργοί: Η ΕΠ.ΑΝ.Α Α.Ε έχει ως αντικείμενο τη διαλογή υλικών με σκοπό την ανακύκλωση. Έχει την έδρα της στον νομό Αττικής και απασχολεί συνολικά 240 εργαζόμενους

Άπατρις: Σε τι οικονομική κατάσταση βρίσκεται τώρα η εταιρεία;

Απεργοί: Η ΕΠ.ΑΝ.Α Α.Ε είναι μια εταιρία κερδοφόρα με αρχικό κεφάλαιο 5.000.000 ευρώ, και θεωρείται από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον ελλαδικό χώρο. Αξίζει να τονιστεί ότι το 2010 έλαβε επιδότηση από το κράτος 1.250.000 ευρώ.

Άπατρις: Πώς ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις;

Απεργοί: Η αφορμή για τις κινητοποιήσεις ήταν η αδικαιολόγητη και χωρίς προειδοποίηση μείωση των μισθών μας κατά 22% (μείον 35% για τους συναδέλφους εκείνους που ήταν κάτω των 25 ετών), όταν εμείς σύμφωνα με τη Γενική Συλλογική Σύμβαση πληρωνόμασταν 750 ευρώ μεικτά. Ως αντίδραση σε αυτό αμέσως κινητοποιήθηκαν 3-4 άτομα εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους, που απευθύνθηκαν στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων όπου είμαστε μέλη, και έπειτα από Γενική συνέλευση που πραγματοποιήσαμε φτιάξαμε σωματειακή επιτροπή.

Άπατρις: Πώς αντιμετωπίζεται ο αγώνας σας από την εργοδοσία;

Απεργοί: Η εταιρεία αντιμετώπισε τον αγώνα μας με πολλά μέσα (θεμιτά και αθέμιτα). Προσπάθησε να μας διασπάσει με εξώδικα, με εκφοβισμό των εργαζόμενων μεταναστών, χρησιμοποιώντας τους απεργοσπάστες ως μοχλό ψυχολογικής πίεσης, και με αρκετές βιαιοπραγίες.

Άπατρις: Ο αγώνας σας έχει συνοχή; Έχει προσπαθήσει η εργοδοσία να χρησιμοποιήσει απεργοσπάστες, και να σπάσει τη συσπείρωσή σας; Πόσοι από το σύνολο των εργαζομένων απεργούν, και πόσοι είναι απεργοσπάστες;

Απεργοί: Ναι ο αγώνας μας έχει αρκετή συνοχή και αυτό γίνεται σαφές από τους αριθμούς. Από το σύνολο των 41 εργαζομένων οι 32 είναι ενεργοί στην απεργία, και οι 9 απεργοσπάστες – από τους οποίους οι 3 είχαν προσληφθεί μόλις ένα μήνα πριν ξεκινήσει η απεργία

 Άπατρις: Ποια η συμμετοχή του κόσμου; Υπάρχει αλληλεγγύη από εργαζόμενους, άλλους χώρους και φορείς;

Απεργοί: Κατά τη διάρκεια του απεργιακού μας αγώνα είχαμε πολύ μεγάλη απήχηση από τον κόσμο, με ψηφίσματα αλληλεγγύης από σωματεία και φορείς, και στήριξη από μεμονωμένα άτομα.

Άπατρις: Τι ανάγκες υπάρχουν και πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

Απεργοί: Οι ανάγκες που υπάρχουν είναι κυρίως οικονομικές ώστε να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες. Υπάρχουν επίσης ανάγκες δημοσιοποίησης του αγώνα μας, ώστε να γίνει ευρύτερα γνωστός και να πιεστεί πιο πολύ η εργοδοσία. Τέλος, οποιαδήποτε άλλη βοήθεια μπορεί να δοθεί είναι δεκτή και καλοδεχούμενη.

Άπατρις: Τι προοπτικές αναγνωρίζετε στον αγώνα σας; Μέχρι ποιο σημείο είσαστε διατεθειμένοι να φτάσετε σε περίπτωση που η στάση της εργοδοσίας είναι ανένδοτη; Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είσαστε διατεθειμένοι να κλιμακώσετε τον αγώνα σας;

Απεργοί: Οι προοπτικές μας είναι ξεκάθαρες. Είμαστε εδώ για να ικανοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα, και να έρθουν με το μέρος μας και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι –απεργοσπάστες– και να όλοι μαζί να συσπειρωθούμε έτσι ώστε να μην προβεί η εργοδοσία σε περαιτέρω μειώσεις.

Άπατρις: Τι συμβαίνει στα υπόλοιπα εργοστάσια της ΕΠ.Α.ΝΑ Α.Ε ανά την Ελλάδα; Τι εργασιακές σχέσεις επικρατούν σε αυτά;

Απεργοί: Η ΕΠ.ΑΝ.Α Α.Ε έχει 6 εργοστάσια. Σε αυτά το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου δυναμικού αποτελείται από μετανάστες, και για πολλούς από αυτούς, όταν επιχείρησαν να αντιδράσουν έστω και με ελάχιστες ενέργειες, η εργοδοσία απαντούσε με απολύσεις. Όμως κατά την επίσκεψή μας σε άλλο εργοστάσιο της ΕΠ.Α.ΝΑ. Α.Ε. διαπιστώσαμε ότι δεν τους έγινε καμία μείωση.

Άπατρις: Είναι γνωστό ότι στα εργοστάσια της ΕΠ.Α.ΝΑ Α.Ε στην πλειοψηφία τους εργάζονται μετανάστες; Υπάρχει συμμετοχή από αυτούς στην απεργία; Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν;

Απεργοί: Στο δικό μας εργοστάσιο 9 εργαζόμενοι είναι Έλληνες και οι υπόλοιποι 30 μετανάστες. Όταν ξεκινήσαμε την απεργία και τους εξηγήσαμε τι σκοπεύουν να κάνουν με τους μισθούς και τη νέα νομοθεσία συμμετείχαν με συνέπεια και δυναμικότητα στον κοινό μας αγώνα, παρά τις βιαιοπραγίες και τις απειλές. Το πιο σημαντικό για μας ήταν το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς, ενώ θα μπορούσαν να μην συμμετάσχουν στην απεργία, εφόσον οι μισθοί τους εδώ είναι για τα δεδομένα των χωρών τους υψηλοί, εκείνοι στάθηκαν αλληλέγγυοι.

Άπατρις: Ποιες είναι οι συνθήκες υγιεινής και γενικά οι συνθήκες εργασίας;

Απεργοί: Λόγω της έλλειψης ενημέρωσης του κόσμου για το τι ανακυκλώνεται και τι όχι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε διαλογή των απορριμμάτων χειροκίνητα, με αποτέλεσμα να τρυπιόμαστε από σύριγγες. Η απουσία αεραγωγών δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα. Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως καυστική ποτάσα, θειάφι, Raudap (πολύ τοξικό ζιζανιοκτόνο) κ.ά. Δουλεύουμε χωρίς να έχουν γίνει καθόλου εμβόλια και με τον καθημερινό κίνδυνο ασθενειών όπως ο τέτανος, η ηπατίτιδα και άλλων σοβαρών ασθενειών.

Σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, εξαιτίας της κατάχρησης εξουσίας από πλευράς διοίκησης, η μεταχείριση των εργαζομένων είναι απαράδεκτη και τριτοκοσμική. Δεν μας επιτρέπουν να πάμε τουαλέτα, όταν κάποιος συνάδελφος πάθαινε θλάση του απαγορευόταν να αφήσει το πόστο του. Μας έβριζαν και μας μείωναν, απέλυσαν συναδέλφους για να φέρουν στη θέση τους γνωστούς τους. Επίσης τις υπερωρίες δεν τις πληρωνόμασταν ποτέ, και ουκ ολίγες φορές δουλεύαμε στα πόστα 17 και λιγότερα άτομα, ενώ το προβλεπόμενο ήταν 22, έχοντας φυσικά την ταινία διαλογής σε γρήγορες ταχύτητες, και κάνοντας και δουλειές που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενό μας.

Άπατρις: Πώς βλέπουν οι εργαζόμενοι της ΕΠ.Α.ΝΑ Α.Ε. τους αγώνες άλλων εργαζομένων (Ελληνική Χαλυβουργία, Αριάδνη), και πώς μπορούν να συντονιστούν αυτοί οι αγώνες;

Απεργοί: Εμείς ως εργαζόμενοι της ΕΠ.Α.ΝΑ Α.Ε, βλέποντας διάφορα βίντεο από τους απεργούς της Χαλυβουργίας, και μαθαίνοντας από την εμπειρία των εργαζομένων της Αριάδνης, που βρισκόντουσαν σε αντίστοιχη κατάσταση με εμάς και που στηρίζουν καθημερινά με την παρουσία τους την απεργία μας, πεισμώσαμε ακόμη περισσότερο, γιατί έγινε κατανοητό ότι ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο δικός μας, αλλά αγώνας ολόκληρου του εργαζόμενου κόσμου και της εργατικής τάξης. Η νίκη μας τόσο στο δικαστήριο όσο και στο εφετείο έδωσε ένα ισχυρό χτύπημα στην εργοδοσία, και ελπίδα σε όλους τους εργαζόμενους που σηκώνουν ψηλά το κεφάλι και διεκδικούν. Εμείς πιστεύουμε ότι μέσω της οργάνωσης σε σωματεία και με την βοήθεια του Π.Α.Μ.Ε μπορεί να δοθεί ένα ισχυρό χτύπημα σε κάθε εργοδοσία.