Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς

Επιστολή από κάποια χωρία των Αστερουσίων νομού Ηρακλείου

Πληροφορούμαστε με καθυστέρηση ότι σχεδιάζεται στην περιοχή μας η εγκατάσταση ανεμογεννητριών τεραστίων διαστάσεων και σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων και μάλιστα με διαδικασίες του κατεπείγοντος.

Είναι βεβαίως εντελώς ανορθόδοξη και αντιδημοκρατική η μέθοδος να αλλάζεις την ζωή κάποιων κοινοτήτων χωρίς καν να τις ρωτάς. Έχουμε αρκετό μυαλό για να προσδιορίζουμε εμείς οι ίδιοι τι μας ωφελεί, και δεν μπορεί συνεχώς κάποιοι προστάτες εκ τον άνωθεν να προσδιορίζουν το «καλό μας».

Αλλά πέραν αυτού του ουσιαστικού γεγονότος, όσοι παίρνουν αποφάσεις με πρόσχημα ότι πρόκειται για εναλλακτική μορφή ενέργειας που δεν έρχεται σε αντίθεση με τη φύση, φαίνεται να αγνοούν πως πρώτοι από όλους εμείς αποδεικνύουμε καθημερινά ότι αγαπάμε τη φύση, αφού εκεί αποφασίσαμε να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας. Σας δηλώνουμε λοιπόν ότι είμαστε φανατικά υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας αλλά κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.

O Κόφινας (που μπροστά του στις θέσεις Κορφάλια και Μαδάρα η ΡΑΕ με την ΥΠ’ΑΡΙΘΜ 1961/ 2010 χορηγεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 50ΜW στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ Κ.ΣΑΡΡΑΣ ΟΕ μέσω ανεμογεννητριών) και τα γύρω από αυτήν περιοχή χωριά, Εθιά Παρανύμφοι, Άγιος Παύλος, Μονή Κουδουμά, Λουσούδι, Άγιος Ιωάννης, Καπετανιανά, έχουν μια ιστορία χιλιάδων χρόνων και μια παράδοση που συνεχώς ανανεώνεται. Κάτω από τις ανεμογεννήτριες σας διδάχτηκε ο Αριστοτέλης, στο Λουσούδι δημιουργήθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο της Κρήτης σύμφωνα με χειρόγραφα που είναι στο Λονδίνο, Ρώμη, Βουκουρέστι κ.ά., αυτή τη στιγμή που μιλάμε εκεί γίνονται ανασκαφές μέγιστης σημασίας για την κρητική και την ελληνική ιστορία.

Ο Κόφινας που τις πλαγιές του θέλετε να γεμίσετε ανεμογεννήτριες είναι ένα από τα βασικά σκήπτρα του μινωικού πολιτισμού. Δεν ξέρουμε εάν το γνωρίζετε αλλά χιλιάδες χρόνια πριν, άνθρωποι από τους τότε γνωστούς λαούς της Μεσογείου ερχόταν για να τελειώσουν τον βίο τους και να θαφτούν στον Κόφινα. Δεν ξέρουμε επίσης αν γνωρίζετε ότι το δίκτυο των βυζαντινών μνημείων της περιοχής ξεκινάει από τον 6ος μ.Χ. αιώνα. Δεν ξέρουμε επίσης αν γνωρίζετε ότι σε αυτήν την περιοχή ζούνε αετοί μοναδικοί κατ’ εκτίμηση ειδικών επιστημόνων σε ολόκληρη την Μεσόγειο. Και βεβαίως αυτοί οι επιστήμονες μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι οι ανεμογεννήτριες θα είναι το νεκροταφείο αυτών των πολύτιμων για την περιοχή μας κατοίκων. Δεν ξέρουμε αν γνωρίζετε ότι οι πήγες από τις οποίες υδρεύονται τα χωριά της γύρω περιοχής βρίσκονται στις πλαγιές όπου θέλετε να τοποθετήσετε τις ανεμογεννήτριες.

Εμείς που ζούμε στα χωριά των Αστερουσίων γύρω από τον Κόφινα έχουμε αποφασίσει, και ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι να αναπτύξουμε την περιοχή μας, να πάμε δηλαδή τα πράγματα μπροστά βασισμένοι στη φύση, στο αχανές του Λιβυκού πελάγους και στα αναλλοίωτα βουνά που μας περιστοιχίζουν, μια ουσιαστικά πράσινη ανάπτυξη για τον πολύ κόσμο και όχι για τους λίγους, και σε μια σύνδεση όλων αυτών με τη μεγάλη πολιτιστική παράδοση της περιοχής (παλαιά και νέα). Αυτό που πάτε να κάνετε, ακόμα και αν οι προθέσεις σας είναι καλές, καταστρέφει το βέλτιστο που πάμε να κάνουμε εμείς. Με άλλα λόγια ετοιμάζεστε να διαπράξετε ένα έγκλημα το οποίο (και να είστε σίγουροι για αυτό) εμείς θα το αποτρέψουμε με κάθε τρόπο.

Αυτά τα λίγα για την περιοχή μας συγκεκριμένα. Δεν είναι όμως μόνο τα Αστερούσια που βρίσκονται αντιμέτωπα με τέτοιου είδους σχεδιασμούς. Είμαστε ενήμεροι για τα σχέδια των επενδυτών να καταστήσουν το νησί μας ένα απέραντο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι πολλές είναι οι ορεινές περιοχές σε Λασίθι, Ρέθυμνο και Χανιά που θα κληθούν να θυσιάσουν τους φυσικούς τους πόρους και τον φυσικό τους πλούτο, όχι για το καλό του τόπου αλλά για το καλό των επενδυτών. Η ισχύς όμως είναι εν τη ενώση, για αυτόν τον λόγο καλούμαστε να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο με τους κατοίκους των άλλων νομών.

Δεν θα θάψουμε κάτω από τις ανεμογεννήτριες το μέλλον των παιδιών μας. Αγαπάμε τον τόπο μας και θα παλέψουμε να αναπτυχθεί όπως του αξίζει. Καλούμε την Δημοτική και Περιφερειακή αρχή να πάρει ξεκάθαρη θέση, και να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το εάν συμφωνεί με τους σχεδιασμούς αυτούς που θα αλλοιώσουν εντελώς τη φυσιογνωμία του τόπου, και που θα τον οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κάτοικους του.

Υπάρχουν οι άνθρωποι και τα μέσα που θα μπορούσαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μια ανάπτυξη που θα σέβεται τον τόπο, και που θα είναι πραγματικά βιώσιμη. Είναι ζητούμενο να μην εγκλωβιστούμε σε μια στείρα άρνηση, αλλά να βρούμε τον τρόπο να εκμεταλλευτούμε εμείς οι ίδιοι (και όχι ντόπιοι ή ξένοι μεγαλό-επενδυτές) τις σύγχρονες τεχνολογίες και τους φυσικούς μας πόρους, με στόχο την ενεργειακή μας αυτάρκεια μέσω των Α.Π.Ε.

Λαϊκή συνέλευση Καπετανιανών