Το Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο στα Πετράλωνα

..είναι μια αυτοοργανωμένη δομή που βρίσκεται στον χώρο της «Ανοιχτής συνέλευσης για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου», σε ένα σημείο που ενώνει τρεις περιοχές (Άγιο Δημήτριο, Νέα Σμύρνη, Παλαιό Φάληρο). Λειτουργεί συλλογικά, με οριζόντιες διαδικασίες, χωρίς ιεραρχίες, ισότιμα, με ελευθερία και σεβασμό για τον άλλο, με ευθύνη και αυτοδέσμευση και με σκοπό τη διάδοση της μουσικής γνώσης. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να μάθουν μουσική και λόγω οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης δεν έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν στα ιδιωτικά ωδεία και τις μουσικές σχολές. Επίσης σε όσους εγκατέλειψαν τις σπουδές τους λόγω φτώχειας, ανεργίας κ.λπ. Σε όλους, χωρίς κριτήρια που διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε ανώτερους και κατώτερους, πέρα από εθνικότητες, χρώμα και άλλες διακρίσεις.

Το παραπάνω εγχείρημα δεν είναι εκδήλωση φιλανθρωπίας κάποιων προνομιούχων, αλλά έκφραση της ανάγκης για συλλογική δράση και οργάνωση δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και ελεύθερης προσφοράς που δεν βασίζεται στους κανόνες της αγοράς. Είναι συγγενές με άλλες αντίστοιχες προσπάθειες και θέλει να ανήκει σ’ αυτή την ευρύτερη κοινότητα αγώνα και αντίστασης απέναντι στην εξαθλίωση και φτωχοποίηση της ζωής μας, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού. Το μοναδικό όργανο που παίρνει τις αποφάσεις για τη λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου ωδείου είναι η συνέλευση στην οποία συμμετέχουν οι καθηγητές, οι ενήλικοι μαθητές, οι γονείς και όσοι ελεύθερα θέλουν να προσφέρουν στο εγχείρημα. Όλες οι σχέσεις που αναπτύσσονται είναι αχρήματες. Οι ανάγκες, κυρίως για τις υλικοτεχνικές υποδομές όπως μουσικά όργανα, παρτιτούρες, αναλώσιμα κ.λπ. καλύπτονται μέσω κάθε ανιδιοτελούς πρωτοβουλίας για δωρεά, και μέσω ανοιχτών δημόσιων εκδηλώσεων που αποφασίζει η συνέλευση.

Η μουσική μάς ενώνει, η μουσική είναι για όλους. Στη γειτονιά μας λοιπόν, στο Μπραχάμι, στον απελευθερωμένο χώρο του πάρκου Ασυρμάτου, λειτουργεί και συνυπάρχει στο κτίριο που στεγάζει τις δραστηριότητες και τα εργαστήρια της Ανοιχτής συνέλευσης για τη διεκδίκηση του Ασυρμάτου και το Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο!

κλασσική μουσική σε κατάληψη… τζαζ… Χατζηδάκης… μπαλάντες;;;
ροκ… πανκ… χιπ χοπ… λαϊκές βραδιές… χορωδία;;;
μαθήματα πιάνου σε παιδιά και μεγάλους… μαθήματα τσέλου και κιθάρας;;;
θεωρητικά και αρμονία… φωνητική… κρουστά;;;
«κουλτούρα» και αντι-κουλτούρα;;;;;

Nαι!!! όλα αυτά χωράνε σε μια κατάληψη, σε έναν αυτοδιαχειριζόμενο χώρο ενός συλλογικού κοινωνικού εγχειρήματος, σε ένα απελευθερωμένο έδαφος, γιατί εκεί μέσα χωράμε όλοι εμείς που δεν θέλουμε να παραιτηθούμε από τη χαρά της ζωής, της μουσικής, της γνώσης και της αλληλοπροσφοράς, που δεν βλέπουμε τα πάντα ως εμπόρευμα. Που χωρίς ιεραρχίες και σφραγίδες υπουργείων, χωρίς κρατικές ή κομματικές επιχορηγήσεις και κονδύλια, και χωρίς να περιμένουμε κάποιο κέρδος ή άλλο ατομικό όφελος, με συλλογικές άμεσες και οριζόντιες διαδικασίες αδιαμεσολάβητα, διεκδικούμε πίσω την κλεμμένη μας ζωή. Σε έναν πρώην συρματοπλεγμένο τόπο που είχε εγκαταλειφθεί στην παρακμή και την ερήμωση από το κράτος και τις κυβερνήσεις του χάους, του ρουσφετιού και της κλεψιάς, και που εδώ και τρία χρόνια έχει πάρει ζωή και είναι ανοιχτός σε όλους. Στον ίδιο δρόμο με άλλους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και καταλήψεις, εκεί που έχουν στηθεί υποδομές αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, συλλογικές κουζίνες και χαριστικά παζάρια, παιδικά εργαστήρια, μαθήματα και κύκλοι αυτομόρφωσης, σημαντικές αυτοοργανωμένες DIY μουσικές σκηνές απέναντι στην κυρίαρχη μουσική βιομηχανία.

Κλείνοντας κοντά τους 6 μήνες από τότε που πάρθηκε η πρωτοβουλία για την πραγμάτωση αυτού του εγχειρήματος, έχουμε παρουσιάσει το εγχείρημα αυτό δείχνοντας παράλληλα την αλληλεγγύη μας στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο», στο διήμερο φεστιβάλ αλληλεγγύης στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα στα πλαίσια του διημέρου 30-31/3 πολύμορφων δράσεων ενάντια στην ανέγερση γιγάντιου εμπορικού κέντρου, τύπου mall, και στα γενέθλια τεσσάρων χρόνων του πάρκου Ναυαρίνου.

Την ώρα που ο πολιτισμός έχει γίνει ένα εμπορικό προϊόν πολυτελείας για προνομιούχους στα μέγαρα και τις γκαλερί, την ώρα που τα σκυλάδικα έχουν γίνει τα αγαπημένα στέκια των πολιτικών, των επιχειρηματιών, των πουλημένων δημοσιογράφων και των εκπροσώπων του λάιφσταϊλ, εκεί που η «οικονομική κρίση» επηρεάζει μόνο τα νυχτοκάματα πείνας για τους μουσικούς, εργασιακούς «δούλους» των ατάλαντων stars. Κι όλα αυτά σε μια ιστορική φάση κρίσης του συστήματος που το κράτος της ανομίας και οι διαχειριστές του επιλέγουν να επιτεθούν και να κηρύξουν τον πόλεμο εναντίον της κοινωνίας και του κόσμου της εργασίας, που με ληστρικές μεθόδους ξαναμοιράζουν τον πλούτο, που καταστέλλουν και ποινικοποιούν κάθε προσπάθεια αντίστασης στη φτώχεια και την εξαθλίωση που οι ίδιοι δημιουργούν.

Δεν υπάρχει όμως περίπτωση να ξεριζωθεί μέσα από τον άνθρωπο η ανάγκη να αναπνέει τον αέρα της ελευθερίας, η επιθυμία να διεκδικεί το δίκιο του και η νοημοσύνη να αναγνωρίζει την αλήθεια! Εμείς επιλέγουμε να είμαστε κομμάτι αυτού του κόσμου της αυτοοργάνωσης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και της αντίστασης, απέναντι στη σήψη, την καταστολή και την παρακμή του μοντέρνου ολοκληρωτισμού. Να γίνουμε «συνένοχοι» με τον κόσμο της ελευθερίας και της αντίστασης.

http://awdeion.blogspot.gr