Το κυνήγι της «Υγείας» καλά κρατεί…

Είναι το κυνήγι που επιβεβαιώνει το ρατσιστικό μίσος απέναντι στον άλλο, αυτόν/ήν που τοποθετείται έξω από οποιαδήποτε νόρμα, αυτόν/ήν που δεν χωράει στην ταυτότητα του υγειούς-αρτιμελούς, είτε πρόκειται για τα πογκρόμ εναντίον μεταναστών/στριών είτε για το κυνήγι οροθετικών και trans γυναικών.

Και κάπου εδώ εμφανίζεται ο διώκτης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επαναφέρει την Υγειονομική Διάταξη για την Δημόσια Υγεία 39Α, ένα μέτρο που θεσπίστηκε το 2012 και επιτρέπει στην αστυνομία να προσαγάγει άτομα που θεωρεί ύποπτα ως φορείς του ιού HIV, και να τα εξαναγκάζει να υποβληθούν σε τεστ.

Το πώς θα αναγνωρίζουν οι μπάτσοι ότι ένα άτομο έχει τον ιό, είτε θα προβλέπεται στα εγχειρίδια που διαθέτουν τα «λαγωνικά» της αστυνομίας είτε στα skills* του εκάστοτε μπάτσου. Και εκεί που είχε κάποιος/α το άγχος όταν θα τον/την σταμάτησουν με το αυτοκίνητο ή και πεζό/ή για εξακρίβωση στοιχειών, τώρα δεν θα ξέρει τι να πρωτοσκεφτεί:
Ταυτότητα, μη θεωρημένη ασφάλεια αυτοκινήτου, αλκοτέστ, ληγμένη άδεια παραμονής, δικαστικές εκρεμμότητες ακόμα και με την εφορία ή μηπως είμαι οροθετικός/ή και δεν το ξέρω;

Αν βέβαια το ξανασκεφτείς καλύτερα θα δεις ότι ξεκίνησαν με στόχους όπως οι μη ετεροφυλόφιλοι, οι μη γηγενείς, οι μη κατέχοντες, οι μη υγιείς, οι μη αρτιμελείς, οι άστεγοι όλοι αυτοί/ές που τοποθετούνται σήμερα στην άκρη.

Και έτσι για άλλη μια φορά στο όνομα της υγείας, της «κανονικότητας», της τάξης και του φύλου, όλο αυτό το σύστημα που εξουσιάζει, εφαρμόζει την τακτική της διαίρεσης προκειμένου να επιβιώσει. Όλο και πιο πολύ ο έμφυλος και σεξουαλικός διαχωρισμός του κοινωνικού σώματος εντείνεται, όπως εντείνονται και άλλοι διαχωρισμοί, που τοποθετούν τα ανθρώπινα σώματα στη ζώνη του αλλόκοτου, της αβίωτης ζωής και της επισφάλειας.

Είναι πια απαραίτητη η δημιουργία εκείνων των κοινωνικών συνθηκών που θα νοηματοδοτούν αλλιώς τα σώματα και τις ζωές μας για να αντιμετωπιστεί η φασιστική επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά.

Υ.Γ: Αφορμή του παραπάνω κειμένου είναι οι 17 γυναίκες που βρέθηκαν οροθετικές και είδαν να σπιλώνεται η υπόληψή τους, με τα προσωπικά τους στοιχεία και τις φωτογραφίες τους να φιγουράρουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως φορείς του ιού HIV (Απρίλης 2012), η επίθεση αστυνομικών σε τρανς γυναίκες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (17/7/2013), οι βίαιες επιθέσεις και οι δολοφονίες τρανς γυναικών στην Τουρκία (Ιούλης 2013) και στη Λάρισα η λεκτική επίθεση σε διεμφυλικά άτομα σε δημόσια εκδήλωση (25/6/2013).

*skills = δεξιότητες, ικανότητες που αποκτήθηκαν μετά από «ειδική» εκπαίδευση από κλιμάκιο του C.S.I**
** C.S.I =Crime Scene Investigation (Εγκληματολογικό Τμήμα βλ. κανάλι ΣΚΑΙ)