Το μαρτύριο της Γάζας, τα εγκλήματα του Ισραήλ και οι δικές μας ευθύνες (Noam Chomsky)

Στις 9 Ιουλίου, στις 3 π.μ. ώρα Γάζας, εν μέσω της τελευταίας επίδειξης αγριότητας του Ισραήλ, έλαβα ένα τηλεφώνημα από έναν νεαρό Παλαιστίνιο δημοσιογράφο στη Γάζα. Στο βάθος μπορούσα να ακούσω το μωρό του να κλαίει με αναφιλητά, ανάμεσα από ήχους εκρήξεων και αεριωθούμενων αεροσκαφών, που σημάδευαν αδιακρίτως πολίτες και σπίτια. Είχε μόλις δει έναν φίλο του μέσα σε ένα αυτοκίνητο με την επιγραφή “press” (τύπος) να τινάζεται στον αέρα. Άκουγε στριγγλιές και αναφιλητά από το διπλανό σπίτι αλλά δεν μπορούσε να βγεί έξω για να δεί τι συμβαίνει γιατί θα αποτελούσε πιθανό στόχο. Πρόκειται για μία ήσυχη γειτονιά χωρίς στρατιωτικούς στόχους – εκτός από τους Παλαιστίνιους που αποτελούν εύκολη λεία για τον υπερσύγχρονο πολεμικό εξοπλισμό που το Ισραήλ προμηθεύεται από τις ΗΠΑ. Είπε ότι το 70% των ασθενοφόρων έχουν καταστραφεί, ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή πάνω από 70 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί, και ότι από τους σχεδόν 300 τραυματίες τα 2/3 περίπου ήταν γυναίκες και παιδιά. Ελάχιστοι μαχητές της Χαμάς ή τοποθεσίες ρίψης ρουκετών είχαν πληγεί. Όπως πάντα οι άμαχοι ήταν τα συνήθη θύματα.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πώς είναι η ζωή στη Γάζα όταν η συμπεριφορά του Ισραήλ είναι «συγκρατημένη», στα διαστήματα δηλαδή μεταξύ των τακτικά κατασκευασμένων κρίσεων όπως τώρα. Μία καλή αίσθηση αυτής της κατάστασης μας μεταφέρει η αναφορά στην Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) του θαρραλέου Νορβηγού ιατρικού εμπειρογνώμονα Mads Gilbert, ο οποίος έχει εργαστεί εκτεταμένα στη Γάζα, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της κτηνώδους, δολοφονικής επιχείρησης Cast Lead. Απο κάθε άποψη η κατάσταση είναι καταστροφική. Αναφερόμενος μόνο στα παιδιά ο Gilbert περιγράφει: «Τα παιδιά των Παλαιστινίων στη Γάζα υποφέρουν τρομερά. Ένα τεράστιο ποσοστό από αυτά πλήττονται από το καθεστώς υποσιτισμού που οφείλεται στον αποκλεισμό που τους έχει επιβάλει το Ισραήλ. Η αναιμία μαστίζει το 72,8% των παιδιών κάτω των 2 ετών στη Γάζα, ενώ το 34,3% υποφέρει από εξάντληση, το 31,4% έχει παρουσιάσει ανακοπή ανάπτυξης και το 31,45% είναι ελλιποβαρή. Και όσο προχωρά η αναφορά η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ζοφερή».

Όταν το Ισραήλ είναι «στις καλές του» πάνω από δύο παιδιά Παλαιστινίων σκοτώνονται κάθε βδομάδα, και αυτό το μοτίβο επαναλαμβάνεται τα τελευταία 14 χρόνια. Η πραγματική αιτία είναι η εγκληματική κατοχή και το σχέδιο που έχει ως στόχο να ευτελιστεί η ζωή των Παλαιστινίων σε άθλια επιβίωση στη Γάζα. Ενώ οι Παλαιστίνιοι στοιβάζονται σε μη βιώσιμα καντόνια στη Δυτική Όχθη, το Ισραήλ καταλαμβάνει ό,τι θέλει και όλα αυτά σε μία κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μη μιλήσω για τη στοιχειώδη ανθρωπιά. Και αυτό θα συνεχίζεται όσο συνεχίζει να το στηρίζει η Ουάσινγκτον και να το ανέχεται η Ευρώπη. Προς αιώνια ντροπή και αίσχος όλων μας.

Μετάφραση-επιμέλεια: Fata Morgana.