Το Ντουλάπι: Δίκτυο για την Τροφοσυλλογική Δράση

Το τροφοσυλλογικό δίκτυο «Το Ντουλάπι» στεγάζεται στο αυτόνομο στέκι στα Εξάρχεια (Ζωοδόχου Πηγής 97 και Ισαύρων). Πρόκειται για ένα δίκτυο που έρχεται σε επαφή με παραγωγούς αγροτικών (και όχι μόνο) προϊόντων, τα οποία εξασφαλίζει και τα διανέμει είτε μέσω του ανταλλακτικού εμπορίου, είτε με χαμηλές τιμές.

Από τις βασικές αρχές του δικτύου ξεχωρίζουν η πρόσβαση σε καλής ποιότητας και φτηνή τροφή, η συνειδητοποίηση σχετικά με τη διατροφή μας, η επαφή με μικρούς παραγωγούς χωρίς μεσάζοντες, το μοίρασμα γνώσεων, τεχνικών, τροφής. Οι άνθρωποι που έχουν τη διαχείρισή του έρχονται σε επαφή με μικρούς παραγωγούς (με γνώμονα τόσο την καλή ποιότητα των προϊόντων, όσο και τις συνθήκες παραγωγής τους ‒ στον εργασιακό τομέα, και στη μέθοδο παραγωγής). Συλλέγουν βότανα, φρούτα, καρπούς, και παράλληλα μοιράζονται, μαζί με όσους/ες συμμετέχουν ή τους επισκέπτονται, γνώσεις και τεχνικές (μαθήματα αυτομόρφωσης για την παρασκευή π.χ. τουρσιού ή καλλιέργειας μανιταριών, όσο και ενημέρωση για το πατεντάρισμα σπόρων ή το νομικό πλαίσιο ς’ ό,τι αφορά τη διακίνηση βοτάνων).

Σε όσα προϊόντα αναγράφεται τιμή, πρόκειται για το κόστος απόκτησής τους από τους παραγωγούς. Τα υπόλοιπα προέρχονται από εισφορές, από άγρια συλλογή, και από σπιτικές μεταποιήσεις φίλων και μελών του Ντουλαπιού.

Για όλα τα φαγώσιμα και μη, στο Ντουλάπι (πλην των ραφιών και άλλων επίπλων) ισχύει η ανταλλαγή, η ελεύθερη συνεισφορά στο κουτί του Ντουλαπιού ή και τα δυο μαζί, ή η καλή καρδιά. Με άλλα λόγια προμηθευόμαστε ό,τι χρειαζόμαστε και ή αφήνουμε κάποια χρήματα στο κουτί, ή άλλα προϊόντα ή και τα δυο μαζί ή και τίποτε από τα παραπάνω (έχοντας όμως κατά νου ότι τα σάβανα τσέπες δεν έχουν, και ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να τη χαραμίζουμε με εγωισμούς και απληστίες).

Φροντίζουμε να φέρνουμε κάποιο βαζάκι, και όσα βαζάκια παίρνουμε από το Ντουλάπι, καλό θα ήταν να πλένονται και να επιστρέφονται.

Αν ενδιαφέρεστε να ενημερώνεστε για σεμινάρια αυτομόρφωσης, νέες αφίξεις τροφίμων και λοιπές δραστηριότητες του Ντουλαπιού αφήνετε στη σχετική λίστα δίπλα στη ζυγαριά για τα τρόφιμα, το mail σας ή άλλο (φαντασιακό ή μη) τρόπο επικοινωνίας. Θα ‘ταν βεβαίως αφέλεια εκ μέρους σας να περιμένετε ότι θα σας καλέσουν στο κινητό.

Αν είσαστε παραγωγός ή έχετε πρόσβαση σε τροφή άξια μοιράσματος, γράφετε τα στοιχεία σας στην παραπάνω λίστα (δεκτά και κινητά) με μια μικρή αναφορά στα προϊόντα σας. Το ίδιο ισχύει για γνώση θεμάτων που βρίσκετε ότι θέλετε να μοιραστείτε μέσω των σεμιναρίων αυτομόρφωσης του Ντουλαπιού.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Ντουλάπι στο e-mail: tontoulapi@espiv.net

Και μια αναγκαία διευκρίνιση από τους συντρόφους/ισσες του εγχειρήματος: «Αγαπάμε και αισθανόμαστε δικά μας, χωράφια, παιδικά χρόνια, ανθρώπους, μοναχικά ρόμπολα στις κορυφογραμμές, τις σκιές των πλατάνων, τις μελαγχολίες της αλλαγής και της απώλειας, απλά πράγματα, ανθρώπινα. Όχι έθνη και πατρίδες. Μ’ άλλα λόγια: Σκατά στο έθνος και τους πατριώτες».

Το Ντουλάπι είναι ανοικτό για τον κάθε άνθρωπο που θέλει να πάρει ή να μοιραστεί τροφή, ιδέες, προϊόντα, άνευ μεσαζόντων, βιομηχανιών και τιμών. Λειτουργεί κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη από τις 19:00 έως τις 22:30, ενώ λειτουργεί και συλλογική κουζίνα.

Ευάγριος Αληθινός