Βασανιστήρια κρατουμένων από τα ΕΚΑΜ στις ελληνικές φυλακές

Βασανιστήρια ακόμα και χρήση tazer (σ.σ. όπλο που σε χτυπά ηλεκτρικό ρεύμα) κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της ΕΚΑΜ στις φυλακές της χώρας καταγγέλλει η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων.

«Οι επιχειρήσεις των ΕΚΑΜ στις φυλακές της χώρας συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση, αγριότητα και αυταρχισμό» και σύμφωνα με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων «μετά τις επεμβάσεις σε Τρίκαλα, Μαλανδρίνο, Γιάννενα, Δομοκό, Κορυδαλλό και Γρεβενά, το Σάββατο 13/04, τα ΕΚΑΜ μπήκαν ξανά στις φυλακές των Γρεβενών».

Όπως καταγγέλλει «η πρακτική είναι παντού ίδια, ξυλοδαρμοί, εξευτελιστικές πρακτικές, καταστροφή των κελιών». Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία «στην τελευταία τους επιχείρηση στα Γρεβενά οι άντρες των ΕΚΑΜ φορώντας κουκούλες, αφού έβγαλαν τους κρατούμενους από τα κελιά τους χτυπώντας τους με τα γκλοπ αλλά και με όπλα τύπου tazer, εξαναγκάζοντάς τους να κινούνται στα τέσσερα, τους έδεσαν και τους μετέφεραν γυμνούς στο γυμναστήριο της φυλακής». Από το υπουργείο Προστασίας της κυβέρνησης και της Χρυσής Αυγής υπήρξε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «οι καταγγελίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι παντελώς ανυπόστατες». «Κι όμως υπήρξε μαζική κακοποίηση κρατουμένων με ηλεκτρικούς εκκενωτές – και όχι μόνο», κατήγγειλε σε αστική φυλλάδα συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των «σωφρονιστικών» υπαλλήλων στα Γρεβενά που γνωρίζει τα δεδομένα της συγκεκριμένης έρευνας: «Οι καταγγελίες που έχουν κάνει κρατούμενοι ευσταθούν. Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν σκόπιμες ή υπερβολικές, όμως μετά μας μίλησαν συνάδελφοί μας για αγριότητες. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να σκίζουν οικογενειακές φωτογραφίες των κρατουμένων, να σπάνε προσωπικά τους αντικείμενα και να λερώνουν επίτηδες τα ρούχα τους.

Επιπλέον, χλεύαζαν έναν 60χρονο κρατούμενο που έδειχνε έντρομος από τη συμπεριφορά των φρουρών και των αστυνομικών». Τους βασανισμούς των κρατουμένων επιβεβαίωσε και λίγες μέρες αργότερα με έκθεσή του και ο γιατρός των φυλακών Γρεβενών.

Ο γιατρός εξέτασε 28 κρατουμένους της Α2 πτέρυγας, ύστερα από αίτημά τους, και υπέβαλε την έκθεση που συνέταξε στον διευθυντή των φυλακών, ο οποίος στη συνέχεια τη διαβίβασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στη γνωμάτευση αναφέρεται ότι οι 28 έγκλειστοι έφεραν μώλωπες σε διάφορα μέρη του σώματός τους (στην οπίσθια επιφάνεια γονάτων, ημιθωρακίου, μηρού). Ορισμένοι φέρουν μώλωπες με οιδήματα από αναφερόμενο, όπως τονίζεται, ξυλοδαρμό από αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια έρευνας στο κελί τους.

Ένας από τους κρατουμένους διαπιστώθηκε ότι φέρει οίδημα στα γεννητικά όργανα λόγω αναφερόμενης κάκωσης. Από την ιατρική εξέταση διαπιστώθηκαν ακόμη ίχνη δερματίτιδας από αναφερόμενη χρήση συσκευής εκκένωσης ρεύματος στον αυχένα, στις κνήμες και τους μηρούς.

Τη στιγμή της εισβολής των ΕΚΑΜ δεν παρευρισκόταν ούτε ο διευθυντής ούτε ο εισαγγελέας, οι οποίοι δεν τους επισκέφθηκαν ούτε μετά την κακοποίησή τους και τις τηλεφωνικές εκκλήσεις των συγγενών τους, προκειμένου να διαπιστώσουν όχι μόνο τον ξυλοδαρμό, αλλά και την καταστροφή των προσωπικών τους αντικειμένων.

«Όση ώρα, γυμνοί και δεμένοι, οι κρατούμενοι βρίσκονταν στο γυμναστήριο, τα ΕΚΑΜ κατέστρεφαν τα κελιά τους με την πρόφαση του ελέγχου. Χωρίς καμία πληροφορία, χωρίς καμία ένδειξη για ύπαρξη οπλισμού, συνήθως στη διάρκεια της νύχτας, τα ΕΚΑΜ εισβάλλουν στις φυλακές και με πρακτικές κακοποίησης και βασανισμού εφαρμόζουν τον δικό τους νόμο», αναφέρει η Πρωτοβουλία.

«Φαίνεται ότι οι ελληνικές φυλακές έχουν παραδοθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον υπουργό της καταστολής κ. Δένδια, οδηγώντας το «σωφρονιστικό» σύστημα στην εποχή του Μεσαίωνα. Καμία διάκριση εξουσιών. Ανεξέλεγκτη δράση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. Βασανισμοί ήδη δέσμιων ανθρώπων», τονίζει και καταλήγει: «Το αστυνομικό κράτος είναι εδώ. Τιμωρεί, βασανίζει και φαίνεται να μην φοβάται τις συνέπειες. Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι δεν θα αφήσουμε να γίνουν τα βασανιστήρια κανονικότητα, όσο και αν προσπαθεί να τα νομιμοποιήσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα οι επιχειρήσεις των ΕΚΑΜ στις ελληνικές φυλακές».

Ελευθερία Λόγου