[Βερολίνο] Για την επικείμενη επιχείρηση εκκένωσης της αυτοοργανωμένης Køpi Wagenplatz

Η Køpi Wagenplatz αποτελεί έναν αυτοοργανωμένο χώρο στέγασης για πάνω από 70 άτομα τα τελευταία 30 χρόνια. Αποτελεί ζωτικό κομμάτι του μεγαλύτερου αυτοοργανωμένου projet Køpi, καθώς εκτείνεται μπροστά και πλάι του κτιρίου της Køpi. Βρίσκεται στο κέντρο του Βερολίνου, μεταξύ της περιοχής Κreuzberg και Mitte. Η Køpi Wagenplatz είναι ένα πάρκο βαγονιών, που προσφέρει έναν συλλογικό τρόπο ζωής μακριά από τις λογικές ιδιώτευσης και απομόνωσης των σύγχρονων πολυκατοικιών. Αυτοοργανωμένα και συλλογικά, τα άτομα του πρότζεκτ ζουν κοινοβιακά έχοντας κοινούς χώρους, βαγόνια για συλλογική κουζίνα κ.λπ., καθώς και ατομικά βαγόνια που προσφέρουν στέγαση στα άτομα της συλλογικότητας. Η Køpi Wagenplatz αποτελεί μέρος συνάντησης για πολλές συλλογικότητες που οργανώνονται, συναντιούνται και δημιουργούν· αποτελεί σύμβολο της ριζοσπαστικής αντικουλτούρας του Βερολίνου με διασυνδέσεις σε όλη την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η γεωγραφική θέση της Køpi Wagenplatz αποτελεί (μαζί με την Κopi) το τελευταίο αυτοοργανωμένο έδαφος στα δυτικά του Spree. Η περιοχή αυτή, κατά τη δεκαετία των ‘90s, ήταν μια τεράστια κατειλημμένη έκταση όπου υπήρχαν αμέτρητα βαγόνια, δίνοντας στέγη σε εκατοντάδες άτομα, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες καταλήψεις γης στην Ευρώπη. Κατά τη διαδικασία της κυριλοποίησης [εξευγενισμός ή gentrification] του Βερολίνου, στις αρχές του 2000, η τοπική κυβέρνηση πρότεινε δημοψήφισμα για την ανοικοδόμηση όλης της περιοχής περιμετρικά του Spree με στόχο την ανέγερση δεκάδων εκθεσιακών χώρων (mercedes), πολυτελών ξενοδοχείων και διαμερισμάτων, εταιρικών γραφείων κ.λπ. με την ονομασία mediaspree. Το 80-90% του Βερολίνου τάχθηκε ενάντια σε αυτήν την πρόταση. Η τοπική κυβέρνηση, παρά το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (sic,) ξεκίνησε τη διαδικασία κυριλοποίησης όλης της περιοχής, διαδικασία η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα (ανέγερση πύργου της Amazon). Η Køpi Wagenplatz και η Køpi αποτελούν μέχρι σήμερα τα τελευταία εδάφη που αντιστάθηκαν στην κυριλοποίηση της περιοχής, θυμίζοντας τη ζωή και την οργάνωσή της δύο δεκαετίες πριν.

Τον Ιούνιο του 2021 η Køpi Wagenplatz έλαβε την τελική απόφαση του δικαστηρίου για εκκένωση, μιας και η εταιρεία-σφραγίδα Startezia, έχοντας τον τίτλο ιδιοκτησίας του χώρου, θέλησε να εκμεταλλευτεί τις εκτοξευμένες τιμές της κτηματομεσιτικής αγοράς, πουλώντας όλη την έκταση της Køpi Wagenplatz. Αυτή η συνθήκη αποτελεί φυσικά το πρώτο στάδιο για την εκμετάλλευση και του υπόλοιπου χώρου της Køpi.

Η συλλογικότητα της Køpi Wagenplatz, στηριζόμενη κατά βάση στις δικές της δυνάμεις αλλά και με τη βοήθεια εξωτερικών συλλογικοτήτων και ομάδων, ξεκίνησε τον αγώνα ενάντια στην εκκένωσή της, συμμετέχοντας παράλληλα και στον αγώνα ενάντια στις εκκενώσεις. Όλο αυτό το διάστημα κατάφερε να συσπειρώσει κόσμο γύρω από την εκκένωσή της, να δημιουργήσει συντροφικούς και φιλικούς δεσμούς με ομάδες σε όλο το Βερολίνο, δημιουργώντας ένα ενεργό δίκτυο αλληλεγγύης.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές ποδηλατοπορείες, συγκεντρώσεις και μικροφωνικές, καθώς και δύο μεγάλες πορείες για τη μελλοντική εκκένωση, η οποία και έχει οριστεί για τις 15/10/2021, στις 10 το πρωί.

Συνεχίζοντας την κατασταλτική στρατηγική της κόκκινης ζώνης η αστυνομία έχει ανακοινώσει τον αποκλεισμό της γύρω περιοχής από την Πέμπτη 14/10 στις 15:00. Αστυνομία έχει ήδη εγκατασταθεί στην ταράτσα του απέναντι κτιρίου, το οποίο και αποτελεί το δευτεροβάθμιο σωματείο του τομέα των υπηρεσιών (verdi).

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την Køpi Wagenplatz, και από τα σχέδια ανάπλασης της περιοχής του Spree.