When the churches are burning #52

Η παρούσα στήλη αποτελεί ειδική εκδοχή της μόνιμης στήλης “When the city is burning”. Αποτελεί ένα συγκεντρωτικό των δράσεων που έγιναν βάζοντας στο στόχαστρο τον θεσμό της εκκλησίας, κατόπιν καλέσματος από τις «Αναρχικές συντρόφισσες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα»: «Την 8η Σεπτεμβρίου, [ημέρα] που επέλεξε η Ιερά Σύνοδος να διαβάσει πανελλήνια την εγκύκλιο “Περί της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και αποφυγής των αμβλώσεων”, καλούμε τον κόσμο του κινήματος να αναλάβει επιθετικές πρωτοβουλίες ενάντια στους οίκους του θεού, και γενικά στην ιδιοκτησία της εκκλησίας. Οι εκπρόσωποι του Κυρίου, και οι πιστοί τους ακόλουθοι καλά θα κάνουν στο μέλλον να κρατούν τις αντιλήψεις τους για τους εαυτούς τους, και να αφήσουν τις αποφάσεις για τα σώματά μας σε αυτές που τους ανήκουν. Συνοπτικότερα: ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΜΗΤΡΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ».

Αναλυτικά το κάλεσμα μπορεί να βρεθεί στον σύνδεσμο: https://athens.indymedia.org/post/1620533/

07/09 – Αθήνα: Μπογιές και συνθήματα στα γραφεία της μητρόπολης Ιλίου

«Η ανακίνηση του ζητήματος και στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία χρόνια είναι μέρος της γενικότερης συνθήκης διεύρυνσης του κοινωνικού ελέγχου σε όλα τα πεδία, ειδικά της εντατικοποίησης της πειθάρχησης του γυναικείου σώματος. Σε καθεστώς γενικευμένης κρίσης, ακόμα και τα όποια νομικά κεκτημένα σχετικά με τις αμβλώσεις φαίνεται να απειλούνται –το πρόσφατο παράδειγμα στις ηπα ή την πολωνία δείχνει τον δρόμο και σε άλλα κράτη. Γι’ αυτό το συγκεκριμένο θέμα παραμένει μόνιμα ενεργό στην ατζέντα των φεμινιστικών αγώνων από τα κάτω, και κινητοποιεί αγώνες που συνδέονται γενικότερα με το πλέγμα των πατριαρχικών προστακτικών.

»Το βράδυ της 07/09 διακοσμήσαμε με μπογιές και συνθήματα τα γραφεία της μητρόπολης ιλίου, και της εκκλησίας του αγίου γεωργίου στο Καματερό. Αφορμή ήταν η απόφαση της ιεράς συνόδου για κύρηγμα “ενάντια στις αμβλώσεις” στις 08/09 σε όλες τις εκκλησίες της επικράτειας».

αδέσποτες (σε νυχτερινές βόλτες)

https://athens.indymedia.org/post/1620734/

08/09 – Πάτρα: Μπογιές, σπρέυ και τρικάκια στα γραφεία της Μητρόπολης

«Απ’ τις ΗΠΑ μέχρι με την Πολωνία και την Ελλάδα, απ’ την Τουρκία μέχρι το Μεξικό και την Αργεντινή, είμαστε εδώ και είμαστε αυτές που αύριο θα χτίσουμε με όλους μαζί έναν καινούριο κόσμο, απαλλαγμένο από τη θρησκευτική τυραννία και τα ολοκληρωτικά της δόγματα. Αυτές, που θα τερματίσουν τις κατακρεουργήσεις γυναικών σε τρώγλες και τουαλέτες, πάνω στην απελπισία τους να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αυτές, που θα τερματίσουν την επιστροφή στην ιδιωτική ζωή, επειδή είτε αποφάσισαν είτε όχι να γίνουν μητέρες. Αυτές, που θα σταθούν περήφανα και ισότιμα στο πλευρό των αντρών συντρόφων τους, και θα χτίσουν τον καινούριο κόσμο που κουβάλησαν στις καρδιές τους. Και δεν πρόκειται να σας φοβηθούμε. Και δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω».

Αναρχικές Συντρόφισσες

https://athens.indymedia.org/post/1620535/

08/09 – Αθήνα: Βάψιμο σε εκκλησίες στο Γκύζη

«Τα ξημερώματα της 8ης Σεπτέμβρη βάψαμε συνθήματα σε 3 εκκλησίες στην περιοχή Γκύζη, με αφορμή το κήρυγμα “ενάντια στις αμβλώσεις” στις 08/09 σε όλες τις εκκλησίες της επικράτειας».

Τα σώματά μας, μας ανήκουν

αναρχικές

https://athens.indymedia.org/post/1620806/

09/09 – Αθήνα: Συνθήματα σε 3 εκκλησίες

«[..] βάψαμε συνθήματα στις προσόψεις τριών εκκλησιών, 2 εκκλησίες στο Κουκάκι και μια στα Κάτω Πατήσια, και συγκεκριμένα την εκκλησία του 37χρονου ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης. Προτιμήσαμε να βιαστούμε και βανδαλίσουμε έστω και με ένα σπρέυ τους ναούς του Θεού το βράδυ της 7ης Σεπτέμβρη, προκειμένου οι πιστοί ακόλουθοι να δουν τη διαμαρτυρία μας, λίγο πριν μπουν να ακούσουν το κήρυγμα του μίσους κατά της αυτοδιάθεσης του σώματος και της ελεύθερης επιλογής των γυναικών, στο αν και πότε θα γίνουν μάνες».

Τον λόγο για την άμβλωση, τον έχουμε εμείς.

Η μητρότητα είναι ελεύθερη επιλογή.

Κάτω τα χέρια από τα σώματά μας.

Αναρχικές

https://athens.indymedia.org/post/1620564/

11/09 – Λάρισα: Εικαστική παρέμβαση σε εκκλησίες της πόλης

«Στις 11/09 πραγματοποιήσαμε εικαστική παρέμβαση σε δύο εκκλησίες στην πόλη της Λάρισας, πετώντας χρώμα στην είσοδο. Αφορμή για αυτήν μας τη δράση αποτέλεσαν τα κηρύγματα κατά των εκτρώσεων που διαβάστηκαν στις εκκλησίες μετά από διάγγελμα της Ιεράς Συνόδου. [..]

»Είμαστε οι άθεες, οι τσούλες, οι ανώμαλες, αυτές που δεν θα γίνουν ποτέ δούλες κανενός θεού, πατριάρχη ή αφέντη. Είμαστε εμείς που γνωρίζουμε πολύ καλά πως δεν θα μας προστατέψει καμία αστυνομία, δεν θα βρούμε δικαίωση σε κανένα δικαστήριο, δεν θα ζούμε ευτυχισμένα σε καμία εξουσιαστική/πατριαρχική οικογένεια, και δεν θα είναι δίπλα μας σε όλα αυτά κανένας θεός. Το μόνο που έχουμε είναι το μίσος για ό,τι μας καταπιέζει, η ανάγκη μας για δράση, και η μεταξύ μας αλληλεγγύη σε αυτά που βιώνουμε. Και αν πιστεύετε πως ο δρόμος που έχουμε επιλέξει θα είναι η αιτία που θα πέσει φωτιά να μας κάψει, θα πρέπει να γνωρίζετε πως θα έχουμε προλάβει να κάνουμε ήδη στάχτη οτιδήποτε στέκεται ενάντια στην ελευθερία μας».

Έμμηνη ρήξη

https://athens.indymedia.org/post/1620594/

20/09 – Αθήνα: Εικαστική παρέμβαση στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Ηλιούπολης

«Τις προηγούμενες μέρες αποφασίσαμε να προβούμε σε “εικαστική παρέμβαση” στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Ηλιούπολης, προκειμένου να εκφράσουμε την οργή μας απέναντι στα εξευτελιστικά για τα γυναικεία σώματα κηρύγματα που καταδικάζουν τις αμβλώσεις».

Αναρχικοί/ες/α από τα Νότια

https://athens.indymedia.org/post/1620747/

22/09 – Αθήνα: Συνθήματα σε εκκλησίες

«Μετά από κάλεσμα των “Αναρχικών συντροφισσών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα” γράψαμε συνθήματα σε 5 διαφορετικές εκκλησίες στην περιοχή της Κυψέλης από την Αγ. Γεωργίου ως και την Αγίας Ζώνης».

Αναρχικές

https://athens.indymedia.org/post/1620784/