Ζαρός: Ανακοίνωση των 6 αντιφασιστών-αντιεξουσιαστών

η αφίσα που κολλήθηκε στον Ζαρό

Τον φασισμό βαθιά κατάλαβε τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισε τον.

Επειδή πολλά έχουν ακουστεί, αποφασίσαμε να καταγράψουμε τα γεγονότα όπως τα ζήσαμε στην αντιφασιστική δράση που έγινε στον Ζαρό την Κυριακή 18/11/12.

Θα ξεκινήσουμε επιγραμματικά από κάποια γεγονότα που είχαν προηγηθεί αυτής το τελευταίο διάστημα. Έχουν γίνει επιθέσεις με εμφανή τη σφραγίδα ρατσιστικής βίας όπως:
ο βανδαλισμός αυτοκινήτων που ανήκαν σε Βούλγαρους κατοίκους του χωριού,
ο άγριος ξυλοδαρμός Αφγανών μεταναστών που έμεναν στο χωριό, η επίθεση σε 3 πακιστανούς, ο ένας εκ των οποίων δεν κατάφερε να ξεφύγει και ξυλοκοπήθηκε, καθώς κάηκε και ο στάβλος του παπά του χωριού ο οποίος τους απασχολούσε.

Επίσης, στις 19/10/2012. σύντροφος με καταγωγή από τον Ζαρό δέχτηκε άμεσες απειλές από χρυσαυγίτες στο μαγαζί του στο Ηράκλειο.

Ο εν λόγω σύντροφος, μαζί με άλλους 5, αποφασίσαμε να κάνουμε μια αντιφασιστική παρέμβαση και ενημέρωση στον Ζαρό, με αφορμή τα παραπάνω. Η ομάδα μας ήταν ηθελημένα ολιγομελής, χωρίς σκοπό να προκαλέσει αλλά με μόνο στόχο την ενημέρωση, το μοίρασμα κειμένων/αφισοκόλληση καθώς και τις συζητήσεις με τους κατοίκους του χωριού σχετικά με τη Χρυσή Αυγή. Κατά κύριο λόγο η ανταπόκριση ήταν θετική, αλλά υπήρχε παράλληλα και μια διάχυτη επιφυλακτικότητα, που θεωρούμε ότι οφειλόταν σε έναν ενδεχόμενο φόβο στοχοποίησής τους από τους φασίστες.

Έπειτα μοιραστήκαμε σε δυο καφενεία. Ενώ στο πρώτο τρεις από εμάς κουβεντιάζαμε με τους θαμώνες, παράλληλα στο άλλο καφενείο είχαν αρχίσει άμεσες και έμμεσες απειλές από τους χρυσαυγίτες που είχαν καθίσει στο διπλανό καφενείο. Όταν σηκωθήκαμε να φύγουμε, σηκώθηκε και ένας εκ των χρυσαυγιτών, ο οποίος στην έξοδο της πλατείας επιτέθηκε αναίτια σε ένα από εμάς. Σε μερικά δευτερόλεπτα εμφανίστηκε ένα βαν, σταμάτησε μπροστά μας, οι πόρτες άνοιξαν και μας επιτέθηκαν 4-5 άτομα με ρόπαλα.

Οι δολοφονικές προθέσεις της επίθεσής τους φάνηκαν από τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα με στόχο τα κεφάλια μας, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από την ιατροδικαστική έκθεση για τα δυο χέρια που έσπασαν σε μια προσπάθεια αυτοπροστασίας.

Κάτοικοι του χωριού παρενέβησαν για να μας προστατεύσουν, μας παρείχαν πρώτες βοήθειες με αποτέλεσμα να δεχτούν και αυτοί με τη σειρά τους τις βρισιές, τις απειλές και τις επιθέσεις των χρυσαυγιτών.

Συμπερασματικά, το παραπάνω γεγονός κάθε άλλο από αποθαρρυντικό είναι για εμάς. Αντίθετα, είναι μια υπενθύμιση προς όλους και όλες ότι πρέπει να σπάσει η ανοχή, ο φόβος και η απάθεια προς κάθε φασιστική και τραμπούκικη νοοτροπία, όπως αυτή της χρυσής αυγής και των υποστηρικτών της, στα χωριά μας, στις γειτονιές μας, παντού.

Όσο για το επιχείρημα που ακούσαμε πολλάκις εν είδη δικαιολογίας κατά τη διάρκεια της παρέμβασής μας, ότι δηλαδή ο κόσμος (ειδικά οι νέοι) έχει αγανακτήσει, και γι’ αυτό στρέφονται προς την Χ.Α., έχουμε να πούμε πως όλοι έχουμε αγανακτήσει, και πολλοί από εμάς πολεμάμε με όλες μας τις δυνάμεις το σημερινό καθεστώς, αλλά όχι μέσα από μια ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΙΚΗ οργάνωση, γιατί αυτό είναι η Χ.Α., είτε αρέσει αυτό είτε όχι.

Χαρτογραφώντας τη σύνθεση της οργάνωσης αυτής βγαίνουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα. Πρώτο και κύριο ότι δομείται ένας βραχίονας βίας από άτομα και κυκλώματα που είναι στενά συνδεμένα με αυτό που λέμε οργανωμένο έγκλημα, πράγμα που έχει σοβαρές προεκτάσεις για το τι θα επακολουθήσει στο μέλλον, αν η εν λόγω οργάνωση αυξήσει την επιρροή της. Δεύτερον, όταν μπολιάζεται η νοοτροπία του νταή με το μίσος των φασιστών, η αντικοινωνική βία που προέρχεται από τους κάθε λογής «καπετάνιους» και «παλικαράδες» θα δώσει αφορμές οι οποίες θα χωρίσουν οικογένειες, χωριά, επαρχίες κ.λπ. στα δύο. Μια μικρή γεύση αυτού ο Ζαρός ήδη την πήρε.

Αυτός είναι και ο ρόλος της Χ.Α., να διαιρέσει τους σκλαβωμένους σε αριστερούς και δεξιούς, σε Έλληνες και ανθέλληνες. Η καθαρότητα της ελληνικής φυλής στην οποία αναφέρονται συχνά οι βουλευτές της Χ.Α. είναι μια εικόνα από το παρελθόν, που δεν έχει θέση στο μέλλον. Νταχάου, Αούσβιτς και Μακρόνησο που ονειρεύονται δεν θα έχουμε, τουλάχιστον στην Κρήτη, γι’ αυτό να είναι σίγουροι.

Καπετάνιος και παλικάρι είναι όποιος-α δεν φοβάται να πάρει θέση με λόγο και πράξεις απέναντι στην αδικία, τον φασισμό και την υποταγή. Όχι όποιος την επιβάλλει. Είμαστε περήφανοι για όσους πολέμησαν όλα αυτά στο παρελθόν και θα τα πολεμήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας.

Τέλος, θα θέλαμε να συμπληρώσουμε ότι δύο σπασμένα χέρια δεν είναι τίποτα μπροστά στη σιωπή που επιτέλους έσπασε στον Ζαρό, και εξέθεσε την αμιγώς φασιστική συμπεριφορά των χρυσαυγιτών, πράγμα που καμιά αφίσα ή κείμενο δεν θα μπορούσε να κάνει καλύτερα Καλούμε σε επαγρύπνηση και σε αγώνα, όχι μονάχα ενάντια στα πιο φανερά τερατουργήματα όπως οι φασίστες, αλλά πάνω από όλα ενάντια στην οικονομική δικτατορία που μας δυναστεύει όλους, αδιακρίτως από που ερχόμαστε και τι χρώμα έχει το δέρμα μας. Είμαστε όλοι προορισμένοι για τα κάτεργα αυτού του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Κανένας σωτήρας, από δεξιά ή αριστερά δεν θα μας σώσει, μονάχα αν πάρουμε ως κοινωνία την κατάσταση στα χέρια μας θα φανεί ελπίδα. Μονάχα αν οργανώσουμε την αυτάρκεια, την αυτονομία, την αυτοδιαχείρισή μας θα γλιτώσουμε από τα κρεματόρια του καπιταλισμού. Μονάχα έτσι θα ξανακερδίσουμε τους καρπούς του μόχθου μας, την περηφάνια μας. Ως ίσοι προς ίσους.

Οι 6 αντιεξουσιαστές-αντιφασίστες