Aκούστε τη φωνή των χαλυβουργών

Εδώ κι ενάμιση μήνα, 400 εργάτες στην «Ελληνική Χαλυβουργία» απεργούν έχοντας αποκλείσει την είσοδο του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο Αττικής, διεκδικώντας την άμεση επαναπρόσληψη των 34 απολυμένων συναδέλφων τους, και αντιστεκόμενοι παράλληλα στις προσπάθειες της εργοδοσίας για εκ περιτροπής εργασία (πενθήμερο-πεντάωρο) και μείωση των μισθών τους. Η απόφαση για απεργία ανανεώνεται κάθε εβδομάδα, με τους συμμετέχοντες στις συνελεύσεις να αγγίζουν το 100% των εργαζομένων, τη διάθεση για συνέχιση της απεργίας και την ανένδοτη στάση απέναντι στις ψευτο-παραχωρήσεις της εργοδοσίας να είναι σχεδόν καθολική.

Η μοναδική απεργία διαρκείας, μετά από πολλά χρόνια στον ελλαδικό χώρο, έχει καλυφτεί από ένα πέπλο σιωπής από τα αστικά μ.μ.ε.. Κανένα κανάλι και η πλειοψηφία των αστικών εφημερίδων δεν έχει αναφέρει λέξη για την απεργία, και είμαστε σίγουροι ότι αν γίνει κάποια αναφορά αυτή θα είναι για να συκοφαντήσει τον αγώνα των απεργών εργατών, γνωστό το «έργο» εξάλλου.

Ως εφημερίδα θεωρούμε πολύ σημαντικό τον αγώνα των εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας», ας μην ξεχνάμε ότι έχει να γίνει χρόνια απεργία διαρκείας σε εργοστάσιο στην Ελλάδα, και μάλιστα στον ιδιωτικό τομέα. Η εργοδοσία της επιχείρησης (Νικόλαος Μάνεσης), μαζί με την ωμή τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει στους απεργούς, κι αφού τους ξεζούμισε για χρόνια, σακάτεψε δεκάδες, έβγαλε κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, τώρα τους στέλνει στην πείνα και την εξαθλίωση. Την περασμένη εβδομάδα έστειλε επιστολή στη διοίκηση του σωματείου, στην οποία προτείνει τρίμηνη εφαρμογή του πεντάωρου για όλους τους εργαζομένους χωρίς να γίνουν απολύσεις μέχρι το τέλος του τριμήνου. Φυσικά οι απεργοί απέρριψαν ομόφωνα την εργοδοτική πρόταση και δεν συζητούν καν καμιά αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων, που θα έρθει μασκαρεμένη ως προσωρινή.

Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο αγώνα των απεργών, και καλούμε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας να τον στηρίξει με όποιο μέσο κρίνει πρόσφορο.

Ακολουθεί η τελευταία ανακοίνωση των απεργών εργατών.

Ακούστε τη φωνή των χαλυβουργών Ο αγώνας μας είναι και δικός σας

Συνάδελφοι εργάτες,

Η εργοδοσία της Ελληνικής Χαλυβουργίας λειτουργεί σαν λαγός των βιομηχάνων.
Είναι η πρώτη βιομηχανία στην Αττική που με εκβιασμό τις θέσεις εργασίας επιχειρεί να εφαρμόσει το 5ωρο, την εκ περιτροπής εργασία, το ωρομίσθιο, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Απεργούμε σαν μια γροθιά από της 31 Οκτώβρη. Διαλέξαμε τον δρόμο της τιμής και της αξιοπρέπειας, υπερασπίζουμε το ψωμί και το μέλλον των παιδιών μας.

Δεν γυρνάμε για δουλειά μέσα στη φωτιά και το σίδερο για 500 ευρώ. Απαιτούμε να επιστρέψουν στη δουλειά οι 34 απολυμένοι συνάδελφοί μας. Οι απολύσεις έγιναν για τρομοκρατία, επειδή ομόφωνα η Γενική μας Συνέλευση απέρριψε την απαίτηση της εργοδοσίας να δουλεύουμε 5ωρο με 40% μείωση των αποδοχών. Η παραγωγή με τη σκληρή δουλειά μας, τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα, με νεκρό συνάδελφό μας πέρυσι, από 196.000 τόνους έφτασε στους 266.000 τόνους.

Τα κέρδη του Βιομήχανου Μάνεση είναι αμύθητα, ο οποίος συνεχίζει να εκβιάζει ότι αν δεν δεχθούμε να δουλέψουμε σκλάβοι, θα απολύσει 180 ακόμη εργαζόμενους.
Οι χαλυβουργοί τού δώσαμε την απάντηση που πρέπει. Νικήσαμε τον φόβο, τους εκβιασμούς, την απειλή της πείνας. Κατεβήκαμε σε απεργία. Είμαστε όρθιοι, είμαστε ήδη νικητές. Ο βιομήχανος Μάνεσης ομολόγησε ότι δεν περίμενε τέτοιο αγώνα!

Οι βιομήχανοι στα γύρω εργοστάσια περίμεναν να έχουμε κουραστεί, να έχουμε πάει για δουλειά με σκυμμένο το κεφάλι, να έχουμε υπογράψει 5ωρο. Αποδείξαμε ότι οι εργάτες έχουν αστείρευτη δύναμη. Όλες αυτές τις μέρες, όλο το 24ωρο με βάρδιες περιφρουρούμε την απεργία μας. Ένιωσαν τη δύναμή μας, και εμείς μάθαμε περισσότερα. Ξεχωρίζουμε τους φίλους από τους εχθρούς.

Δεκάδες σωματεία μάς στηρίζουν από την πρώτη μέρα με ψηφίσματα και αποφάσεις απ’ τα συνδικάτα, φορείς της γειτονιάς, συλλόγους αγροτών, νεολαίας, φοιτητών, μαθητών, γυναικών, από παντού. Με τη φυσική τους παρουσία έξω από την πύλη, με τη συγκέντρωση χρημάτων για τις οικογένειες των χαλυβουργών, με συγκέντρωση τροφίμων. Η απήχηση του αγώνα μας πέρασε τα σύνορα της χώρας. Μας έρχονται μηνύματα από συνδικάτα και οργανώσεις άλλων χωρών. Για τον χαλυβουργό δεν έχει γυρισμό! Χάνοντας εμείς, ανοίγει η πόρτα για το 5ωρο και την εργασιακή ζούγκλα όχι μόνο σε μας, αλλά και στις υπόλοιπες βιομηχανικές μονάδες. Οι βιομήχανοι περιμένουν στη γωνία. Η νίκη των χαλυβουργών θα είναι μια μεγάλη νίκη για όλη την εργατική τάξη.

Οι διευθυντές των εργοστασίων παρακολουθούν την εξέλιξη του αγώνα μας. Οι εργάτες δεν έχουν όφελος από το να παρακολουθούν. Μπείτε στον αγώνα χωρίς χάσιμο χρόνου! Οι βιομήχανοι έχουν κοινό σχέδιο και είναι σε συνεννόηση. Αυτό αποκαλύφθηκε. Στις συναντήσεις στο υπουργείο, ο υπουργός πίεζε να δεχτούμε τις προτάσεις του Μάνεση! Τα ίδια ετοιμάζουν σε όλα τα εργοστάσια!

Καταγγέλλουμε σε όλους τους εργαζόμενους την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Μετάλλου και του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας που προκήρυξαν μια… τρίωρη στάση εργασίας, όταν θα έχουμε κλείσει 25 μέρες απεργίας! Περιμένουν και αυτοί μέχρι τότε να έχουμε λυγίσει. Γελιούνται! Για πάνω από 18 μέρες απεργιακού αγώνα των χαλυβουργών ούτε καν συνεδρίαζαν, αλλά μας «συμβούλευαν» να υποταχθούμε, μας συκοφαντούσαν, προσπαθούν να μας διαιρέσουν. Συνάδελφοι εργάτες προσπεράστε τους και οργανωθείτε σε κάθε χώρο δουλειάς.

Απαιτήστε Γενική Συνέλευση, ζητήστε ενημέρωση, πάρτε αποφάσεις συμμετοχής στη στάση εργασίας. Πάρτε αποφάσεις για απεργιακό αγώνα, μετατρέψτε την απόφαση για στάση εργασίας σε αληθινό αγώνα που να ταρακουνήσει τους βιομήχανους. Αποφασίστε απεργία!

Η νίκη θα είναι δύσκολη μα θα είναι δική μας.

Οι εργαζόμενοι στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ