Ανταπόκριση από την 6η δικάσιμο της υπόθεσης των Δ. Χατζηβασιλειάδη και Β. Σταθόπουλου

6η συνεδρίαση δικαστηρίου για την υπόθεση της Οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας (ΟΕΑ)

29/9/2022

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με σχολιασμό των δύο κατηγορούμενων (Β. Σταθόπουλου και Δ. Χατζηβασιλειάδη) επί των μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Σχολιασμός Β. Σταθόπουλου:

Η φράση του εισαγγελέα «πολύ κακό για το τίποτα» (αναφέρεται στην προηγούμενη συνεδρίαση) ήταν οι μάρτυρες της αντιτρομοκρατικής. Ήταν άσχετοι, δεν ξέραν, δεν απαντούσαν… Το «κακό για το τίποτα» με έχει κρατήσει τρία χρόνια στη φυλακή και παραμένω εδώ πέρα.

Διώκομαι γιατί έχω συγκεκριμένο παρελθόν και είμαι αναρχικός που έχω μία στάση απέναντι στο καθεστώς. Τέλος, να δηλώσω ότι δεν είμαι «μετρίου αναστήματος», αλλά έχω ύψος 1,90μ.

Σχολιασμός Δ. Χατζηβασιλειάδη:

Οι μάρτυρες κατηγορίας είναι βασικό στοιχείο της δικαστικής διαδικασίας. Ειδικά οι μάρτυρες της ΔΑΕΕΒ, αλλά και γενικά, δεν συνεισφέρανε τίποτα σχετικά με την Οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα (ΟΕΑ). Δεν είχαν τίποτα για την οργάνωση μέχρι το συμβάν του ΟΠΑΠ.

Επίσης, δεν γνώριζαν τίποτα για τους 3 κατηγορούμενους, ούτε και με οτιδήποτε άλλο εμπίπτει στην αρμοδιότητά τους.

Απεναντίας, γνώριζαν δύο πρόσωπα, δηλαδή εμένα (Δ. Χατζηβασιλειάδη) και τον Β. Σταθόπουλο. Κάτι το οποίο το κρατάμε.

Έτσι, δεν έχει προκύψει καμία σύνδεση μέχρι τώρα για τα άτομα με την ΟΕΑ. Στο τέλος θα μείνει μία έκθεση κατάσχεσης για τον οπλισμό και η δήλωσή μου.

Δεν υπήρξε καμία πληροφορία για την οργάνωση, όπως η συγκρότηση, η εισαγωγή μελών, οι αλλαγές μελών, το πλήθος κοκ. Ούτε πληροφορίες για τους τρόπους λήψης αποφάσεων, ούτε ποιο άτομο συμμετείχε σε συγκεκριμένες πράξεις.

Για τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του Δ. Μπάκα, ούτε εκεί είχαμε τεκμηρίωση του 187Α. Ο τελευταίος μάρτυρας μάλιστα, όπως και όλοι της αντιτρομοκρατικής, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει καν τον 187Α.

Η έδρα δήλωσε ότι θα κρίνει εάν πληρούνται τα αντικειμενικά-υποκειμενικά κριτήρια του 187Α, κάτι που δηλώνει πολιτικότητα της δίκης (αφού δεν λαμβάνει υπόψιν κομμάτι της διαδικασίας, πχ τους μάρτυρες). Από τις πληροφορίες που έδωσαν οι στόχοι της οργάνωσης δεν προέκυψε τίποτα για τις συνθήκες, τον τρόπο, την έκταση, τα οποία είναι δομικά στοιχεία του 187Α.

Ο χαρακτήρας των ενεργειών μάς ενδιαφέρει γιατί ορίζει την ένταξη-συγκρότηση· θέτει η περιγραφή μεμονωμένες βολές σε συγκεκριμένα όργανα· θέτει το όριο του «κινδύνου» για τη χώρα, τους διεθνείς οργανισμούς κτλ. Μιλούσανε πάντα για το πολύ 1-2 δράστες σε οποιαδήποτε δραστηριότητα (συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων εμφανίσεων της οργάνωσης με τις ένοπλες παρεμβάσεις της).

Η ΔΑΕΕΒ δεν είχε κανένα στοιχείο για την Οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα μέχρι που βρήκε το «όπλο-σφραγίδα» της οργάνωσης. Έτσι, έπρεπε να φτιαχτεί το αφήγημά της. Πέρα από το να χτυπήσει και να καταστείλει την κοινωνική αλληλεγγύη, έπρεπε και να «εξαρθρώσει» την οργάνωση. Όπως είπε και η μάρτυρας που συνέβαλε στην περίθαλψή μου (αναφέρεται στην οδηγό του οχήματος, που τον άφησε στο Σισμανόγλειο) εάν είχε σχέσεις με τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό χώρο, δεν ξέρει εάν θα γυρνούσε πίσω στο σπίτι της τότε.

Με αυτόν τον τρόπο ο Β. Σταθόπουλος πλήρωσε το τίμημα, λόγω του παρελθόντος του. Τα «τηλεφωνήματα» ήταν αναγκαία.

Ο τελευταίος μάρτυρας της ΔΑΕΕΒ τα είπε όλα ανάποδα. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος πέραν του ότι είναι αξιωματικός, ήταν αυτός που ανέκρινε τη συντρόφισσά μου. Η προσπάθεια του να αποσυνδέσει το τηλεφώνημα που έλαβε από το ότι γνώριζε για την υπόθεση του ΟΠΑΠ και την ΟΕΑ, ήταν η κατοχύρωση της αυθαιρεσίας της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Αυτή η φαινομενική αθωότητα των αντιφάσεων του τελευταίου μάρτυρα, ήταν ώστε να αφεθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν. Μπήκε επί τάπητος ότι η υπηρεσία δεν μπορεί να στήνει τις υποθέσεις, όπως αυτή θέλει. Έτσι, πέταξε το μπαλάκι στην έδρα, καθώς έθεσε το εξής δίπολο: ή μας παίρνετε τα όπλα που μας έδωσε το καθεστώς ή θα συνεχίσουμε το έργο της πολιτικής καταστολής.

Ακόμη, από όλους τους μάρτυρες δεν προέκυψε η συσχέτιση ΟΠΑΠ-ΟΕΑ, αλλά μόνο η περίθαλψη.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αγγίζει το πολιτικό δίκαιο.

Μετά το πέρας των σχολιασμών, ακολουθεί η διαδικασία των αναγνωστέων.

Η κατάθεση της θωρωρού-γειτόνισσας από το σπίτι που ήταν στην Κυψέλη: Γνώριζε μόνο τον Δ. Χατζηβασιλειάδη. Δεν είχε δει ποτέ άλλα άτομα, πόσο δε μάλλον τον Β. Σταθόπουλο ή τον Δ. Μπάκα.

Σχόλιο Δ. Χατζηβασιλειάδη για κατάθεση: Ήταν σαφής ότι δεν είχε αντιληφθεί κανέναν άλλον εκτός από εμένα. Είναι σημαντικό ότι η οργάνωση είχε αυτοδιαλυθεί μετά την τελευταία δημόσια παρέμβασή της το 2017. Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για άλλο άτομο εκεί.

Σχόλιο Β. Σταθόπουλου σχετικά με συνωνυμία του με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού στην Κυψέλη: Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού αυτού (που ήταν αποθηκευμένος ο οπλισμός) είχε το ίδιο επώνυμο με εμένα. Χρησιμοποιήθηκε από τις διωκτικές αρχές ώστε να με διασύρουν, αλλά και για τη δεύτερη προφυλάκισή μου.

Από τους συνηγόρους: Η συνωνυμία χρησιμοποιήθηκε από τον ανακριτή ώστε να παραπεφθεί ο Β. Σταθόπουλος και «ξεπεράστηκε» από το συμβούλιο, θεωρώντας ότι υπάρχουν κι άλλα στοιχεία, κάτι που θα το δούμε ποια είναι εν τέλει αυτά.

Σε σχέση με τις φωτογραφίες.

Σχολιάστηκε ότι τα κολλάζ της αντιτρομοκρατικής (που και πάλι είναι του Χρυσούλα-Γκεσούρα) βάζουν τον «ληστή» του ΟΠΑΠ δίπλα-δίπλα με φωτογραφία του Β. Σταθόπουλου, χωρίς να τους συσχετίζει με κάποιο στοιχείο. Επιπλέον, ο Μαρνέρας (μπάτσος της ΔΑΕΕΒ που ασχολείται με τη «ληστεία του ΟΠΑΠ») βλέπει το βίντεο του ΟΠΑΠ μετά από οχτώ μήνες. Οι φωτογραφίες από τον ΟΠΑΠ δεν είναι σημαντικές γι αυτά που δείχνουν, αλλά γι αυτά που δεν δείχνουν. Δεν έχει αναπτυχθεί έκθεση γιατί δεν θα έβγαζε τίποτα. Επιπλέον, προκύπτει ότι αποχωρεί από το σπίτι του στις 21:21 (τη μέρα της κλοπής στον ΟΠΑΠ) και επιστρέφει στις 23:49. Δεν έχει απαντηθεί ακόμη γιατί γυρίζει σπίτι του.

Σχετικά με τη μηχανή της κλοπής.

Το συμβάν στον ΟΠΑΠ γίνεται 22:50-22:53. Η μοτοσυκλέτα «βρέθηκε» από τη ΔΙΑΣ στις 23:00. Η έκθεση αυτοψίας της μηχανής γίνεται στις 00:30. Αυτή η ώρα είναι που προσεγγίζει τα πραγματικά γεγονότα.

Σχόλιο Δ. Χατζηβασιλειάδη για ευρήματα στο σπίτι του.

Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης χαρακτηρίζει ελάχιστα πράγματα ως όπλα. Θα ζητηθούν πίσω, καθώς αυτό συνιστά κλοπή.

Για την έρευνα στο σπίτι του Δ. Μπάκα.

Η έκθεση κατάσχεσης είναι κυρίως τα σακίδια με τον οπλισμό. Η έρευνα ξεκινά στις 19:50 με το κλειδί του σπιτιού του. Παρόλα αυτά η σωματική έρευνα γίνεται στις 20:50 της ίδιας μέρας. Οι φωτογραφίες μέσα από το δωμάτιο που ήταν τα σακίδια και οι τσάντες δείχνουνε ότι ήταν αφημένα απλά και κλειστά. Μέσα σε αυτά υπήρχαν χιλιάδες αντικείμενα. Ο Δ. Μπάκας αποδέχεται ότι μετέφερε τα πράγματα αυτά εκεί. Έτσι, εξηγείται ότι βρέθηκε DNA του πάνω σε ένα εργαλείο. Ο τόσο μεγάλος διαχωρισμός του οπλισμού (σε εξαρτήματα όπλων) που έχει γίνει προγενέστερα συνιστά και νομότυπα μη διακεκριμένη οπλοκατοχή.

Επίσης, διαβάστηκε κομμάτι της πρώτης δήλωσης του Δ. Χατζηβασιλειάδη, που αναλαμβάνει την ευθύνη της κατοχής και φύλαξης του οπλισμού.

Σχολιασμός του Δ. Χατζηβασιλειάδη για τη δήλωση του αυτή: Το πρώτο αυτό κείμενο έχει σημασία γιατί έχει αναφορές στα πραγματικά γεγονότα. Η ημερομηνία έχει επίσης σημασία γιατί τότε ήρθαν τα στοιχεία όπως το μείγμα DNA του Β. Σταθόπουλου στη μηχανή.

Για τον Δ. Μπάκα και τη δήλωση.

Το έχουμε χρησιμοποιήσει κατά κόρον ως στοιχείο και τώρα το δηλώνει και διά ζώσης ο ίδιος ο Δ. Χατζηβασιλειάδης, επιβεβαιώνοντας την αθωότητα του Δ. Μπάκα.

Για τον Β. Σταθόπουλο.

Η φράση στη δήλωση ότι «τα όπλα δεν κάνουν οργάνωση» είναι σημαντική ακόμη και σε νομικό επίπεδο. Το παραπάνω το λέει το ίδιο το άτομο (ο Δ. Χατζηβασιλειάδης) ο οποίος και αναλαμβάνει την ευθύνη γι αυτά.

Δ. Χατζηβασιλειάδης για εκθέσεις κατάσχεσης.

Για τις ύλες που θεωρούνται «εκρηκτικές», κάποιες είναι άγνωστες, δεν καταγράφεται ποσότητα και δεν καταλήγουν σε καμία πραγματογνωμοσύνη. Δεν είναι τυχαίο. Αλλά στο δικαιικό σύστημα παίζουν ρόλο τα παραπάνω. Ακόμη, πολλά ανταλακτικά, εξαρτήματα, κοκ, μπήκαν σε μία λίστα ως «όπλα» για να μεγαλώσει το «οπλοστάσιο». Στο βούλευμα και στο πρωτόδικο υπάρχει μία σύγχυση για τα όπλα. Συγκεκριμένα για το όπλο της κλοπής στον ΟΠΑΠ και το όπλο-σφραγίδα της ΟΕΑ, άλλοτε θεωρούνται ένα όπλο, ή αυθαίρετα ως τα δύο όπλα-σφραγίδες της οργάνωσης. Τώρα αυτό ξεκαθαρίζεται. Αποτυπώματα κανενός δεν βρέθηκαν στη Σκοπέλου.

Κατάθεση ένστασης για τα αναγνωστέα που αφορούν το DNA. Η ένσταση είναι συγκεκριμένα για λάθος τρόπο λήψης DNA από τον Β. Σταθόπουλο. Η ένσταση θα εξεταστεί στην επόμενη δικάσιμο.

Τέλος, ο Δ. Χατζηβασιλειάδης ζητάει ότι οι προκηρύξεις της οργάνωσης Επαναστατικής Αυτοάμυνας θα πρέπει να διαβαστούν κανονικά, και όχι απλά να θεωρηθούν ως αναγνωστέα. Είναι η λογική συνέχεια τη συγκρότησης-ένταξης στην ΟΕΑ και της φύλαξης του οπλισμού. Είναι το πολιτικό τεκμήριο εναντίον του 187Α (της αναρμοδιότητας του δικαστηρίου δηλαδή), αφού μιλάμε για δικαστήριο που δεν διώκει/τοποθετείται πολιτικά.