Χωρίς περίσκεψιν, δίχως αιδώ #16


Ερώτηση: Πώς θα σχολιάζατε την προτροπή του Μητροπολίτη Νικόλαου προς το ποίμνιό του, να μην πληρώνει τους φόρους του Κράτους; Είναι κάτι που θεωρείτε πρέπον;

Απάντηση: Κατ’ αρχάς θα ήθελα ν’ αναφερθώ στα κείμενα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, μεταφέροντας μια προσωπική μου άποψη, ο οποίος έζησε την εποχή της Τουρκοκρατίας και προέτρεπε τους ανθρώπους να πληρώνουν τα χρέη τους εις το τουρκικό κράτος. Τους έλεγε να πληρώνουν τους κατακτητές τους. Μ’ αυτό τον τρόπο έλεγε στους ανθρώπους ότι δεν πρέπει να αγνοούν μια τάξη η οποία υπάρχει στον τόπο. Το να πληρώνει καθένας τον φόρο του είναι ένα βασικό και ουσιώδες χρέος, είτε πρόκειται για το δικό μας κράτος είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα.

~Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, σε συνέντευξή του στη φυλλάδα «Πατρίς», στις 05/10/2011

Σχόλιο: Είναι γνωστό ότι από την εποχή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας το παπαδαριό ήταν (και συνεχίζει να είναι) ένας από τους κεντρικούς πυλώνες της εξουσίας. Σύμφωνα λοιπόν με τον αρχιπαπά της Κρήτης, οι φτωχοί δεν πρέπει να είναι μόνο «μακάριοι τω πνεύματι» αλλά και…πτωχοί τη τσέπη.

Αντί άλλης απάντησης, του θυμίζουμε το –κλασσικό πια– σύνθημα: «Μονή Βατοπεδίου και μονή Τοπλού, είναι μεγάλη μπίζνα ο οίκος του Θεού».