Editorial #47

Τη στιγμή που το φύλλο 47 είναι ένα βήμα πριν το πιεστήριο, το editorial γράφεται για τρίτη φόρα, ενώ συνεχώς καλούμαστε να αναθεωρήσουμε την ύλη. Ομολογουμένως, η προσπάθειά μας να αναλύσουμε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τον τελευταίο καιρό, δεν ήταν εύκολη. Η επίθεση του κράτους που ξεδιπλώθηκε τον τελευταίο χρόνο, με την πολιτική όπως τη γνωρίζαμε πριν τον COVID-19 θα χρειαζόταν αρκετές τετραετίες με κυβερνήσεις διαφορών χρωμάτων να κλυδωνίζονται από εκτεταμένες αντιστάσεις για να διεξαχθεί.

Συμπυκνώνοντας λοιπόν τον ιστορικό χρόνο, αντισταθήκαμε στη διακηρυγμένη δολοφονία του Δ. Κουφοντίνα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, βιώσαμε το ελληνικό #metoo, χωρίς να πέσουμε από τα σύννεφα με τη συγκάλυψη του παιδοβιαστή Δ. Λιγνάδη από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Παράλληλα, οι φοιτητές είπαν «ως εδώ» με την εισβολή της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, που μόνο σκοπό έχει να καταστείλει τις διαμαρτυρίες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Επισημοποιήθηκε ότι η πληρωμένη υπερεργασία και το οκτάωρο παύουν να είναι κεκτημένα δικαιώματα. Συνέχισε σταθερά η καταστροφή του περιβάλλοντος με τις Β.Α.Π.Ε., ενώ παράλληλα μια νέα παγκόσμια μπίζνα με την υγεία και τα εμβόλια δουλεύει και αυτή υπέρ του κεφαλαίου. Κορύφωση της κρατικής στρατηγικής στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει σε όλους εμάς, αποτελεί η πολιτική της «υγείας», που από τη μία αφήνει να πεθάνουν όλες/οι που περισσεύουν από το σύστημα υγείας, και από την άλλη απαγορεύει την κυκλοφορία με μοναδικό στόχο να προστατευτεί το κράτος και ο καπιταλισμός.

Η μεγάλη ευκαιρία της πανδημίας έχει έρθει ώστε το ελληνικό κράτος να ανασύρει κατασταλτικές επιχειρήσεις και μηχανισμούς από τις πιο σκοτεινές ημέρες του. Από τους χιλιάδες μπάτσους, τις αύρες, τους βασανισμούς και τις παρενοχλήσεις στα αστυνομικά τμήματα, με τις ταχύτατες αθωωτικές ΕΔΕ, την καταστολή των διαδηλώσεων, την προπαγάνδα των ΜΜΕ, τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, ακόμη και τη λογοκρισία στα social media. Μέχρι την προφυλάκιση 3 ατόμων με στοιχεία τα οποία ήδη καταρρέουν για την επίθεση στο καλόπαιδο της ομάδας ΔΡΑΣΗ στη Νέα Σμύρνη. Ο θάνατος ενός ανθρώπου έξω από τη Βουλή, από όχημα της ασφάλειας της Ν. Μπακογιάννη, δεν ήταν ικανός για να εκκινήσουν διαδικασίες, αντ’ αυτού επιχείρησαν να συγκαλύψουν από την πρώτη κιόλας στιγμή τον αστυνομικό που ήταν παρών, διώχνοντας αυτόπτες μάρτυρες, ενώ πλέον, κάνουν λόγο πως βίντεο ντοκουμέντο είναι προϊόν υποκλοπής και θα αποδοθούν ευθύνες.

Εμείς δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα από το κοινωνικό συμβόλαιο που έχει γίνει γαλανόλευκες κορδέλες, και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα όσο στεκόμαστε ο ένας δίπλα στην άλλη και προσπαθούμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Όσο και να μας προπαγανδίζουν να «μείνουμε ασφαλείς στο σπίτι», βλέπουμε πως ο καιρός γυρίζει και τα πανιά φουσκώνουν. Έτσι, δεν έχουμε άλλες σκέψεις, παρά να θυμηθούμε ότι περίπου δέκα χρόνια πριν, με «ένα χαμόγελο και μια σφιγμένη γροθιά μπήκαμε για τα καλά στην εποχή των ταραχών».

συντακτική ομάδα Χανίων