[Γαλλία] Νέα δόση καταστολής

Η συμπεριφορά των «αρχών επιβολής του νόμου» δεν ήταν ποτέ υποδειγματική, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί έξαρση της βίας και της καταστολής. Το κίνημα των κίτρινων γιλέκων έχει κατασταλεί ανελέητα σε όλη τη Γαλλία. Είδαμε να απαγορεύονται συγκεντρώσεις, είδαμε δεκάδες βίαιες συλλήψεις από τους μπάτσους και τραυματισμένους διαδηλωτές. Δεν προλαβαίναμε να μετράμε τις υποθέσεις αστυνομικής βίας. Και ήδη από τότε το κράτος είχε εμπλακεί σε έναν πόλεμο εικόνων. Ενώ τα θεσμικά μέσα ενημέρωσης βρίσκονταν υπό διατεταγμένη υπηρεσία, οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι εκφοβίζονταν, κακοποιούνταν, οδηγούνταν στα δικαστήρια ακόμη και πυροβολούνταν με σφαίρες LBD (πλαστικές σφαίρες από καουτσούκ). Αυτή η κατάσταση έχει γίνει ο κανόνας. Τον Δεκέμβρη, ο νομάρχης δεν δίστασε να απαγορεύσει μια διαδήλωση κατά του νόμου για την «καθολική ασφάλεια», με την αιτιολογία ότι έβλαπτε τα μαγαζιά στο κέντρο της πόλης. Σε όλους/ες τους διαδηλωτές/ριες που αψήφησαν την απαγόρευση επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Στις 21 Νοέμβρη ο μαύρος παραγωγός μουσικής Michel Zecler έβγαινε από το στούντιό του στο Παρίσι χωρίς μάσκα. Βλέποντας μπάτσους να περνάνε, ξαναμπήκε μέσα για να βάλει μάσκα. Οι τρείς μπάτσοι μπήκαν μέσα στο στούντιο και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Στη συνέχεια στα κρατητήρια, ο Michel Zecler έμαθε ότι οι μπάτσοι του είχαν κάνει μήνυση για βίαιη συμπεριφορά. Μόνο που οι κάμερες του στούντιο δείχνουν τον Michel Zecler πεσμένο κάτω να φωνάζει βοήθεια και να προσπαθεί να προστατευτεί, και τους μπάτσους να τον χτυπούν επί έξι λεπτά. Μπροστά στον αντίκτυπο του βίντεο με την επίθεση που δέχθηκε ο Michel Zecler, το κράτος προσποιήθηκε ότι άλλαξε γνώμη, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν καλοί και κακοί μπάτσοι, και ότι τους κακούς θα τους τιμωρήσει. Αυτές οι δηλώσεις δήθεν καλών προθέσεων δεν αξίζουν πολλά, διότι το κράτος χρειάζεται τα τσιράκια του τους μπάτσους. Ενώ τα αντιεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα συσσωρεύονται το ένα μετά το άλλο, το κράτος ξέρει ότι θα χρειαστεί τους μπάτσους για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, που αναπόφευκτα θα προκύψουν από την οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Έτσι τον Δεκέμβρη το κράτος προσπάθησε να περάσει τον νόμο για την «καθολική ασφάλεια». Οι περισσότερες διαμαρτυρίες επικεντρώθηκαν στο άρθρο 24, το οποίο απαγορεύει τη βιντεοσκόπηση μπάτσων στις πορείες. Καμία σχέση με την υπόθεση του Michel Zecler ή άλλων περιστατικών μπατσικής βίας που έχουν καταγραφεί! Αλλά και ολόκληρο το νομοσχέδιο για την «καθολική ασφάλεια» στοχεύει στην εγκαθίδρυση ενός κόσμου γενικευμένης αστυνομικής παρακολούθησης, όπου κάθε στιγμή της ζωής μας θα μπορεί να βιντεοσκοπηθεί από drones ή κάμερες αναγνώρισης προσώπου. Πράγματι ο νόμος για την «καθολική ασφάλεια» κάνει λόγο για παρακολούθηση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δηλαδή drones, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για πορείες ή για τον έλεγχο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Θα χρησιμοποιούνται για την «ασφάλεια» δημόσιων συγκεντρώσεων, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (που έχει μπαγιατέψει λίγο αλλά προσπαθούν να την επαναφέρουν στο προσκήνιο), τη διαπίστωση αδικήματος και τη δίωξη των δραστών, την παρακολούθηση συνόρων και δημόσιων κτιρίων, την εκπαίδευση των μπάτσων. Υποτίθεται ότι οι μπάτσοι πρέπει να προειδοποιούν το κοινό, εκτός αν αυτό είναι αντίθετο με τον σκοπό της αποστολής. Δηλαδή δεν πρόκειται να μας προειδοποιήσουν πολύ συχνά.

Επίσης οι μπάτσοι μπορούν να φέρουν τα υπηρεσιακά τους όπλα, ακόμα και όταν είναι εκτός υπηρεσίας, ακόμη και σε χώρους ανοιχτούς στο κοινό, και να πυροβολούν «σε περίπτωση ανάγκης». Εικόνες από κάμερες πεζών, κάμερες επιτήρησης, κάμερες που θα εγκατασταθούν σε περιπολικά, κάμερες από drones που θα μεταδίδουν ζωντανά στην αίθουσα ελέγχου… Ξέρουμε πολύ καλά τι θα πούνε: «Αδύνατον να επεξεργαστούμε αυτές τις χιλιάδες βίντεο με ανθρώπινα μέσα», οπότε περιμένουμε το επόμενο βήμα, όπου θα μας πουν «για να επεξεργαστούμε αυτές τις πληροφορίες θα χρησιμοποιήσουμε τεχνητή νοημοσύνη και αναγνώριση προσώπου». Τις τεχνολογίες αυτές θα τις διαχειριστούν βέβαια ιδιωτικές εταιρείες, δεδομένου ότι αυτή είναι μια από τις νέες αποστολές τους. Οι βιντεοσκοπημένες εικόνες θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να «δικαιολογήσουν τη δράση των δυνάμεων της τάξης στα μέσα ενημέρωσης»: Ένα νέο εργαλείο για την κρατική προπαγάνδα.

Ο νόμος για την «καθολική ασφάλεια» αφορά και τους δημοτόμπατσους και τους ιδιωτικούς μπάτσους (σεκιουριτάδες). Με το καθεστώς «έκτακτης υγειονομικής ανάγκης» μπορούσαν να κάνουν έλεγχο ταυτότητας. Με τον νόμο για την «καθολική ασφάλεια» μπορούν να κάνουν και σωματικό έλεγχο, κατάσχεση υλικού σε δημόσιο χώρο και ακινητοποίηση οχήματος.

Τον Νοέμβρη, μετά τις κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση απέσυρε τον νόμο για να τον «ξαναγράψει», και τον Μάρτη ψηφίστηκε οριστικά στην εθνοσυνέλευση, με άλλη διατύπωση και ίδιο νόημα. Ο πρωθυπουργός «για να μας καθησυχάσει» έκανε ερώτηση στο συμβούλιο επικρατείας αν κάποια άρθρα είναι αντισυνταγματικά.

Συνεχίζεται…

May