Για να μην ξεχνάμε ποια είναι η δουλειά τους

Ιστορίες «μεμονωμένης» αστυνομικής αυθαιρεσίας και λοιπών παρεξηγήσεων – Το ελληνικό κράτος στις πιο αυθεντικές στιγμές του.

[Ηράκλειο26/03] Ασφαλίτες κακοποίησαν και λήστεψαν 48χρονο

48χρονος Ηρακλειώτης κακοποιήθηκε από ζευγάρι μπάτσων, οι οποίοι τον θεώρησαν ύποπτο απόπειρας διάρρηξης. Χωρίς να του αναφέρουν την ιδιότητά τους, του προέταξαν το όπλο, τον απείλησαν, ενώ τον έσπρωξαν με βία για να μπει σε ένα συμβατικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ., βάζοντάς του και χειροπέδες. «Επειδή έχω χτυπήσει το πόδι μου, περπατούσα σιγά, ενώ είχα ανάψει κι ένα τσιγάρο μέχρι να φτάσω στο σπίτι μου. Κάποια στιγμή λίγο πριν από την πλατεία Νικαίας ακούω ουρλιαχτά. Γυρίζοντας βλέπω έναν άνδρα με μουστάκι και μία γυναίκα που κρατούσε όπλο στο χέρι, με το οποίο με σημάδευε, έχοντας το δάχτυλο στη σκανδάλη! Με έσπρωξαν με δύναμη και με έβαλαν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Τους παρακαλούσα να μου πουν ποιοι είναι, ενώ τους έλεγα ότι δεν έχω κάνει τίποτα και πως επιστρέφω από μία γιορτή. Όπως αναφέρει ο 48χρονος, στην περιοχή είχε γίνει απόπειρα διάρρηξης σε ένα ψιλικατζίδικο, και μόνο όταν ο ιδιοκτήτης τους είπε ότι ο 48χρονος δεν έχει καμία σχέση, του έβγαλαν τις χειροπέδες, ενώ αρκέστηκαν να του πουν μονάχα «αυτά γίνονται». «Φτάνοντας στο σπίτι διαπίστωσα ότι σε ένα τσαντάκι μέσης που είχα 400 ευρώ, αυτά δεν υπήρχαν πλέον. Δεν λέω ότι τα πήραν οι αστυνομικοί, αλλά ίσως χάθηκαν πάνω στην ένταση».

[Αγρίνιο 10/04] Μπάτσοι παρακολουθούν θεατρική πρόβα φοιτητών

Στις πρόβες που γίνονται υπό την αιγίδα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου για τη θεατρική ομάδα των φοιτητών της πόλης, και όπου ανεβαίνει το έργο του Ντάριο Φο «Η μεγάλη παντομίμα», είχαμε το εξής καταπληκτικό: Σε κάποιο σημείο του έργου παρουσιάζεται μια ομάδα φοιτητών που διαδηλώνουν απέναντι στην εξουσία και τις επιταγές της και ακούγεται το σύνθημα «Μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι». Μόλις ακούστηκε το εν λόγω σύνθημα, στον χώρο του φουαγιέ του θεάτρου έκανε την εμφάνισή του ένας αριθμός αστυνομικών που ζητούσε εξηγήσεις για το σύνθημα. Ακολούθησε ένταση και διαμαρτυρίες από τους συντελεστές του έργου, με αποτέλεσμα την αποχώρηση των μπάτσων από τον χώρο.

[Πειραιάς – 13/04] Ένα μάτσο τομάρια βασάνισαν άγρια 20χρονη κρατούμενη

Στο λιμάνι του Πειραιά, λιμπενόμπατσοι συνέλαβαν 20χρονη, η οποία είχε στην κατοχή της ποσότητα ινδικής κάνναβης. Η συνέχεια γνωστή: ανάκριση, απολογία, προφυλάκιση… και βασανιστήρια. Όπως περιγράφει στην κατάθεσή της η 20χρονη: «Στο Λιμενικό με χτύπησαν άσχημα ιδίως στα χέρια. Τις χειροπέδες μου τις γύρισαν με τα χέρια πίσω και μου έβαλαν σακούλες στο πρόσωπο. Αυτό επαναλήφθηκε δύο φορές με τη σακούλα στο στόμα. Μετά ένας από αυτούς με πήγε σε ένα δωμάτιο, μόνον εγώ και αυτός, και άρχισε να με ψαχουλεύει, να με πειράζει στο στήθος και λοιπά. Μετά άρχισε να με δέρνει. Ήρθαν και οι άλλοι μετά. Με ρωτούσαν συνεχώς: «Θέλεις πίπα;» «σου αρέσει η πίπα;». Στο πίσω μέρος του ποδιού μου έχω ένα μεγάλο σημάδι. Δεν ξέρω με τι με λαβώσανε. Έχασα τις αισθήσεις μου τρεις φορές. Ένας με κλώτσησε στον πισινό και γενικά δεν ήξερα τι μου γινόταν». Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κρατούμενοι, ιδίως οι κρατούμενες, υφίστανται βασανιστήρια, απλώς δύσκολα προκύπτουν καταγγελίες. Η κοπέλα βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού.

[Χανιά 22/04] Ασφαλίτες παρακολουθούν μετανάστες πρώην απεργούς πείνας

Σε στενή παρακολούθηση έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές ασφάλειας τους πρώην απεργούς πείνας μετανάστες, όπως αποδεικνύεται από περιστατικό που συνέβη στις 22/04 νωρίς το πρωί στο λιμάνι της Σούδας στα Χανιά. Δύο από τους πρώην απεργούς πείνας πήγαν στο λιμάνι για να παραλάβουν δέμα που θα έφτανε με το πλοίο της ΑΝΕΚ, όπως έχουν κάνει και άλλες φορές. Στον χώρο των αποσκευών, όμως, βρήκαν να τους περιμένει ασφαλίτης του Λιμενικού, ο οποίος πήρε από τα χέρια τους το δέμα και το άνοιξε. Όταν είδε ότι περιείχε αφίσες, πήρε μια αφίσα, τη δίπλωσε και την έβαλε στην τσέπη του. Επιστρέφοντας το δέμα στους μετανάστες τους είπε απειλητικά: «Εσείς έχετε πολύ μέλλον». Οι ασφαλίτες που βρέθηκαν χαράματα στο πλοίο της ΑΝΕΚ είναι προφανές ότι δεν έψαχναν για ναρκωτικά (όπως παραδέχτηκαν, πήγαν από τα Χανιά και δεν ήταν από το τμήμα της Σούδας). Το γεγονός ότι ήξεραν πως υπάρχει δέμα στο όνομα πρώην απεργού πείνας δείχνει πως είτε παρακολουθούν το τηλέφωνό του, είτε συνεργάζονται με τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και παρακολουθούν τον κατάλογο των δεμάτων που στέλνονται με τα πλοία.

[Γιάννενα 14/05] Κτήνη συνέλαβαν κτηνοτρόφους

Με την επέμβαση των ΜΑΤ έληξε η κατάληψη στο εργοστάσιο της «Δωδώνης» σε μια εξέλιξη πρωτοφανή για τα δεδομένα της πόλης, αλλά και της χώρας. Τα ΜΑΤ μπήκαν το πρωί στη γαλακτοβιομηχανία, παρότι η κατάληψη δεν εμπόδιζε τη λειτουργία της, και προσήγαγαν, σε στιγμές έντασης, αρκετούς κτηνοτρόφους. Αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από παρεμβάσεις στο αστυνομικό μέγαρο.

[Κερατέα] ΜΑΤ βανδαλίζουν τον λόφο του Οβριόκαστρου

Κρανίου τόπος, κάρβουνο κυριολεκτικά οι εγκαταστάσεις του δήμου, απέραντοι σωροί σκουπιδιών από αποφάγια, παρακείμενα πεύκα πριονισμένα. Η «πολιτιστική» κληρονομιά που άφησαν πίσω τους τα ζώα της ΕΛ.ΑΣ., κατά την περίπου τετράμηνη παρουσία τους στον λόφο. Τα πέντε συνολικά ξύλινα φυλάκια που είχαν χτιστεί από τον Δήμο Κερατέας το 2007 για πυροπροστασία, τελικά έγιναν κάρβουνο. Οτιδήποτε, τόσο μέσα στα φυλάκια όσο και έξω από αυτά, είχε καεί. Καναπέδες, καρέκλες, δέντρα και θάμνοι. Κάποια παρατημένα αυτοκίνητα είχαν αναποδογυριστεί, από ένα είχαν αφαιρέσει τα ελαστικά, ενώ ένα φορτηγό του δήμου είχε καταστραφεί. Από τον όγκο των σκουπιδιών που ο αέρας σκόρπιζε διαρκώς σε όλο το λόφο, θα ‘λεγε κανείς πως η χωματερή έχει αρχίσει ήδη να λειτουργεί.