Για τον σύντροφο Γιάννη Μιχαηλίδη


Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να πούμε για τον αναρχικό Γιάννη Μιχαηλίδη (Γ.Μ.). Η λέξη συνέπεια εντός και εκτός των τειχών, όπως και η συνεχόμενη στάση άρνησης και σύγκρουσης με το υπάρχον εκμεταλλευτικό σύστημα καταπίεσης είναι αυτά που τον χαρακτηρίζουν. Έχοντας διανύσει σχεδόν μια δεκαετία στα κελιά-κολαστήρια της δημοκρατίας, ο Γ.Μ. αποδρά από τις φυλακές Τίρυνθας τον Ιούνη του 2019 και συλλαμβάνεται εκ νέου στις 29/01/20 μαζί με τις συντρόφισσες Δήμητρα Βαλαβάνη και Κωνσταντίνα Αθανασοπούλου. Έπειτα από εκείνο το χρονικό σημείο, από τις 29/12/21 ισχύουν όλες οι απαραίτητες νομικές-γραφειοκρατικές προϋποθέσεις για να τον αφήσουν μιας και έχει συμπληρώσει τα 3/5 της συνολικής ποινής του. Παρόλα αυτά στις 22/02/2022 το δικαστικό συμβούλιο της Άμφισσας του ανακοίνωσε ότι απορρίπτεται η αίτηση αποφυλάκισης. Ο σύντροφος βρίσκεται σε απεργία πείνας από 23/05 διεκδικώντας την αποφυλάκισή του με δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης.
Στο πλαίσιο αυτό, ένα πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης απέναντι στον Γ.Μ. εκδηλώθηκε σε ολόκληρη την χώρα. Προπαγανδιστικές δράσεις για την υπόθεσή του, πανό, πορείες, παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σε Αθήνα και επαρχία, συγκρούσεις, καταλήψεις, μπαράζ επιθέσεων. Χαρακτηριστικές και για την περιοχή της Αθήνας ήταν η κατάληψη του δημαρχείου του Βύρωνα που είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση εκδήλωσης του φασίστα υπουργού Προ.Πο. Θεοδωρικάκου, οι δυναμικές πορείες γειτονιών σε Κυψέλη-Κουκάκι-Νέα Σμύρνη, οι μαζικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας στις μέρες πανελλαδικών δράσεων, οι εξεγερτικές απαντήσεις από πλήθος κόσμου να μάχεται με οδομαχίες στα στενά των Εξαρχείων και την Καισαριανή, όπως και νυχτερινά σινιάλα αλληλεγγύης. Τέλος, το Σάββατο 9 Ιουλίου έγινε δυναμική πορεία στο κέντρο της Λαμίας όπου μαζεύτηκε πλήθος συντρόφων-συντροφισσών απο γειτονικές επαρχιακές πόλεις, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Η Λαμία, η πόλη όπου βρίσκεται ο Γ.Μ. ήταν στρατοκρατούμενη από δυνάμεις καταστολής ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι μπάτσοι εκφόβιζαν τους ντόπιους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους σε άλλη μια προσπάθεια του κράτους να αποκρύψει την κατάσταση στην τοπική κοινωνία.
Ο σύντροφος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο γενικό νοσοκομείο της Λαμίας και κρατείται σε συνθήκες ακραίας φύλαξης. Παράλληλα, δεν του επιτρέπονται τακτικά επισκεπτήρια με τους κοντινούς του ανθρώπους και δεν έχει πρόσβαση στην πληροφορία, σε ειδήσεις και τηλεόραση ώστε να ξέρει τι γίνεται στον έξω κόσμο. Στις 20/06 και ενώ ο Γ.Μ. διανύει την 29η μέρα απεργίας πείνας, του ανακοινώνεται εκ νέου απορριπτική απόφαση, η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε με χρονική καθυστέρηση και σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο του αγώνα του με σκοπό την ψυχοσωματική του εξόντωση. Στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση κατά της απόφασης στο αρμόδιο συμβούλιο εφετών Λαμίας ώστε να εξεταστεί εκ νέου το αίτημά του, το οποίο και απορρίφθηκε από τον εισαγγελέα στις 6/7 μεταθέτοντας εκ νέου την απόφαση στην επιτροπή και οδηγώντας σε επιπλέον εξόντωση τον Γ.Μ. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι σε απεργία πείνας αλληλεγγύης στον Γ.Μ. βρίσκονται και οι σύντροφοι Φώτης Δασκαλάς, Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, Ντίνος Γιαγτζόγλου, ενώ αποχή συσσιτίου κάνανε και οι σύντροφοι Δημήτρης Κουφοντίνας, Φώτης Τζιώτζης και Βαγγέλης Σταθόπουλος.
Την χρονική στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές ο Γ.Μ. βρίσκεται εδώ και περίπου 50 μέρες σε απεργία πείνας, ενώ η κατάσταση της υγείας του κρίνεται σοβαρή από τις ιατρικές γνωματεύσεις. Την ίδια περίοδο, σε έναν ειρωνικό συσχετισμό της επικαιρότητας στις 28/06, το εφετείο της Λαμίας εξασφαλίζει ελαφρυντικό για τον δολοφόνο μπάτσο Κορκονέα που εκτέλεσε το 2008 τον αναρχικό μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ώστε να οδηγηθεί πια στην αποφυλάκιση για δεύτερη φορά. Ούτε μας κάνει εντύπωση, ούτε πέφτουμε από τα σύννεφα. Το φασιστικό κράτος σε μια ιστορική περίοδο αυτοξεφτιλισμού και αποτυχίας των ίδιων διαχειριστών του με ένα σύνολο από λυσσαλέες επιθέσεις στο κομμάτι εκείνο της κοινωνικής βάσης που σηκώνει ανάστημα, δείχνει τα δόντια του στον εσωτερικό εχθρό, χαϊδεύοντας τα πιο πιστά τσιράκια του, τους μπάτσους. Αυτή είναι η κουλτούρα των διαχειριστών της τωρινής πραγματικότητας, η παραπλάνηση, το ψέμα και οι μπάτσοι. Ώρα να τους σπάσουμε τα δόντια.