Για τους άστεγους της παλιάς Ηλεκτρικής στα Χανιά

Στην απομάκρυνση των αστέγων από χώρο της παλιάς ηλεκτρικής προχώρησε η Δημοτική Αρχή από τη Δευτέρα 07/05/2012. Στον χώρο αυτό είχαν βρει καταφύγιο αρκετοί άστεγοι, κύρια μετανάστες, μετά την από 10/01/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή αφορούσε στη φιλοξενία αστέγων μετά το τραγικό συμβάν του θανάτου αστέγου στις 07/01/2012, και για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Είναι γεγονός ότι σήμερα δεν έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης γεγονός είναι ότι ο χώρος δεν ήταν και ο πλέον κατάλληλος για τη φιλοξενία ανθρώπων, αφού δεν εξασφάλιζε ελάχιστες προϋποθέσεις για την υγιεινή τους. Ωστόσο το πρόβλημα των αστέγων παραμένει, αφού όσοι φιλοξενούνταν στον χώρο  αυτό, βρέθηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο και προστέθηκαν σε όλους αυτούς που ήδη διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες στην πόλη μας, σε τρώγλες, εγκαταλειμμένα σπίτια, γιαπιά κ.λπ. 

Το Κοινωνικό Στέκι-Στέκι Μεταναστών, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, λόγω έλλειψης ξενώνα αστέγων στην πόλη, είχε ζητήσει την εξεύρεση κατάλληλου χώρου που θα λειτουργούσε σε μόνιμη βάση και με όλες τις  αναγκαίες υποδομές, τόσο σε άψυχο όσο και σε έμψυχο δυναμικό. Ενός χώρου που θα ήταν άξιος του πολιτισμού μας, και θα ανταποκρινόταν στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για το θέμα του ξενώνα αστέγων το δημοτικό συμβούλιο στις 24/01/2012 αποφάσισε τη δημιουργία του στο πρώην Ψυχιατρείο. Αν και έχουμε ενστάσεις για την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου λόγω απόστασης από την πόλη, πολύ φοβόμαστε ότι του χρόνου τον χειμώνα θα έχουμε πάλι την ίδια συζήτηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και το πιθανότερο με μεγαλύτερη ένταση, αφού η οικονομική κρίση σπρώχνει όλο και περισσότερους ανθρώπους στην ανεργία, τη φτώχεια  και την εξαθλίωση. Το πρόβλημα δεν αφορά βεβαίως μόνο στους μετανάστες αλλά ολόκληρο τον πληθυσμό.

Τη στιγμή που πολλοί συνάνθρωποί μας ζουν στον δρόμο, πολλά δημόσια κτίρια στην πόλη παραμένουν άχρηστα και ανεκμετάλλευτα, όπως το κτίριο της αιμοδοσίας στο πρώην νοσοκομείο Χανίων. Αυτό υπογραμμίζει τις αντιφάσεις, αλλά και την αδικία που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο καπιταλιστικό κράτος. Και δυστυχώς η αδικία δεν σταματάει εδώ, αφού αυτοί που ευθύνονται για τη σημερινή οικονομική κατάσταση λένε ότι για την κρίση φταίνε οι ξένοι, στήνοντας σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης ανθρώπινων ψυχών, σύγχρονα Νταχάου. 

Το Στέκι θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στους μετανάστες ζητώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους, να μετακινούνται ελεύθερα στους τόπους προορισμού που επιθυμούν. Θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται σε κάθε πολίτη που γίνεται στόχος ρατσιστικής βίας, όπως το τελευταίο επεισόδιο με την διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών. Θα συνεχίσει να καταγγέλλει κάθε ενέργεια που οδηγεί στον εκφασισμό της δημόσιας ζωής. 

Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών Χανίων
09/05/2012