Greekantanamo: Βασανισμένοι από την αστυνομία οι κατηγορούμενοι για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης

«Ένα κράτος τροτέζα, μία πόρνη ασημωμένη.
Του μακριού της φουστανιού ψηλά έχει την ουρά
Και την ψυχή να σέρνεται στη λάσπη»

~Cyril Tourneur, 1620, «Η τραγωδία των εκδικητών»

Η ακροδεξιά κυβέρνηση δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στις 02/02/2013 τα καθεστωτικά δελτία ειδήσεων πρόβαλαν τις φωτογραφίες τεσσάρων νέων ανθρώπων οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τη ληστεία σε δύο τράπεζες στο Βελβεντό της Κοζάνης. Οι φωτογραφίες είναι ανατριχιαστικές καθώς βλέπουμε τα πρόσωπα νέων ανθρώπων εντελώς παραμορφωμένα από ξυλοδαρμό. Χείλη σκισμένα, μάτια κλειστά από το πρήξιμο, αιματώματα. Στις φωτογραφίες πού έδωσε η ΕΛ.ΑΣ. στη δημοσιότητα είναι εμφανής η παρέμβαση μέσω προγράμματος επεξεργασίας εικόνων (photoshop), προκειμένου να καλύψουν τα τραύματα των βασανιστηρίων στους συλληφθέντες.

Βάσει των ίδιων των νόμων τους, από τη στιγμή που κάποιος έχει συλληφθεί, ανεξάρτητα του εγκλήματος που κατηγορείται ή έκανε, απαγορεύεται κάθε είδος ξυλοδαρμού και βασανισμού από τις αρχές. Οι συλληφθέντες στις 02/02 το βράδυ μεταφέρθηκαν στην Αθήνα στη ΓΑΔΑ όπου βρίσκεται η έδρα της (αντι)τρομοκρατικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Την επομένη, μετά από διαρκείς πιέσεις των δικηγόρων που όρισαν οι οικογένειές τους, επετράπη η επικοινωνία για δεκαπέντε λεπτά με τους κρατούμενους. Εκεί διαπιστώθηκε το μέγεθος των βασανιστηρίων που υπέστησαν. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο Δ.Μ. (ένας εκ των κρατουμένων) μέσα στα κρατητήρια της Κοζάνης ενώ ήταν δεμένος πισθάγκωνα με τις χειροπέδες, του είχαν βάλει κουκούλα στο πρόσωπο, τον βάλανε να κάτσει στα γόνατα και τον ξυλοκοπούσαν επί τέσσερις ώρες στο κεφάλι, στο πρόσωπο, στην κοιλιά, και του ξερίζωσαν τούφες από τα μαλλιά του. Αυτό έγινε χωρίς να προβληθεί καμιά αντίσταση και εννοείται συνοδευόμενο από απειλές, προσβολές και χυδαίες βρισιές. Οι συνέπειες των παραπάνω βασανιστηρίων ήταν: αιματουρία, έντονες ζαλάδες, κεφαλαλγία, οιδήματα σε όλο το πρόσωπο, αιματώματα και στα δύο μάτια, μώλωπες και εκχυμώσεις παντού.

Οι γονείς του αναφέρουν ότι το πρόσωπό του ήταν μη αναγνωρίσιμο και η φωνή του αλλοιωμένη από τα χτυπήματα στη γνάθο. Επίσης έχει πιει επί τριήμερο μόνο εμφιαλωμένο νερό, ενώ απαγόρευσαν στους γονείς να δώσουν συσκευασμένα τρόφιμα και χυμούς. Η μητέρα του, η οποία είναι γιατρός του ΕΚΑΒ κατήγγειλε σοκαρισμένη ότι: «Είμαι γιατρός στο ΕΚΑΒ και έχω τρεις ειδικότητες. Απ’ ό,τι είδα, τα μάτια του παιδιού είναι και τα δύο κατάμαυρα, σαν να φοράει γυαλιά. Αυτά στην ιατρική λέγονται “μάτια ρακούν” και, όταν τα δούμε, χτυπάει καμπανάκι ότι μπορεί να υπάρχει ενδοεγκεφαλική βλάβη. Όλο το πρόσωπο πρέπει να έχει υποστεί μεγάλες κακώσεις από γρονθοκοπήματα και κλοτσιές. Πού ξέρω εγώ ότι δεν έχει χτυπηθεί στην κοιλιά ή δεν έχει αιμορραγία σπλάχνου; Ζητούσα επανειλημμένως να μιλήσω με το παιδί. Δεν μου το έδιναν με τίποτα. Ζήτησα να μιλήσει με την δικηγόρο του. Ούτε και αυτό έγινε. Εν συνεχεία έκανα παράκληση να διακομισθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε έλεγχο από έναν κλινικό γιατρό. Δεν έγινε ούτε αυτό. Μου είπαν ότι του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες. Δηλαδή τι, του έβαλαν πεταντίν; Στο τέλος μάλιστα, ένας από την αστυνομία μου το έκλεισε κατάμουτρα λέγοντάς μου “έχουμε και δουλειές”. Το παιδί έχει υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση λέιζερ στα μάτια. Ο γιατρός που το χειρούργησε μας είπε ότι δεν πρέπει ούτε να κουτουλήσει. Μπορεί μετά την κακοποίηση που υπέστη να αποκολληθεί ο αμφιβληστροειδής του και να μείνει τυφλό. Οι διωκτικοί μηχανισμοί στην Ελλάδα ακολουθούν τα πρότυπα βασανιστηρίων των φυλακών του Γκουαντάναμο. Ο γιος μου και οι υπόλοιποι συλληφθέντες δεν αντιμετωπίστηκαν όπως αντιμετωπίζονται άλλοι για παραβάσεις ποινικού κώδικα, αλλά με ιδιαίτερο μίσος επειδή είναι αναρχικός. Οι βασανιστές κρυμμένοι πίσω από τις κουκούλες μένουν στο απυρόβλητο. Πάρα τiς επίμονες παρακλήσεις μου προς τους υπεύθυνους Ασφαλείας Κοζάνης, και την επισήμανσή μου ότι είναι πρόσφατα χειρουργημένος στα μάτια και ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, οι αρμόδιες αρχές αρνήθηκαν τη μεταφορά σε νοσοκομείο, ώστε να εκτιμηθεί από νοσοκομειακό γιατρό, να γίνουν οι απαραίτητοι απεικονιστικοί έλεγχοι και εξετάσεις (αξονική εγκεφάλου, οφθαλμολογική εκτίμηση, κ.ά.) και να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη. Απαγορεύτηκε σε εμάς τους γονείς του όσο και στη συνήγορό του, κ. Άννυ Παπαρούσου, η οποιαδήποτε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, καταστρατηγώντας θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Τέλος, αναφέρω ως ειδική γιατρός ότι οι πρώτες ώρες είναι κρίσιμες για πιθανές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και λοιπές βλάβες. Η προτροπή για άμεσο έλεγχο και νοσοκομειακή περίθαλψη αφορά όλους τους συλληφθέντες που έχουν κακοποιηθεί».

Όλα τα παραπάνω δεν δημοσιοποιούνται για να προβληθεί η θυματοποίηση των συλληφθέντων αλλά για να αναδείξουμε τα βασανιστήρια και τη «νόμιμη» βία των κρατικών μηχανισμών. Το υπουργείο προστασίας της κυριαρχίας και της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να τρομοκρατήσει τον λαό δεν κρατά ούτε καν τα προσχήματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!

Η ακροδεξιά κυβέρνηση με τη δημοσίευση των συγκεκριμένων φωτογραφιών δείχνει το πραγματικό πρόσωπο κάθε εξουσίας και φασισμού. Προκειμένου να κρατηθεί στον εξουσιαστικό της θρόνο δεν θα διστάσει ακόμη και να δολοφονήσει όποιον πέσει στα χέρια των αστυνομικών σκυλιών της. Είναι προφανές ότι η δημοσιοποίηση εικόνων ακόμη και κακοποιημένων συλληφθέντων γίνεται σκόπιμα με σκοπό την τρομοκράτηση κάθε ανθρώπου που θα σηκώσει το κεφάλι απέναντι στους βασανιστές υπαλλήλους της. Για τους χρυσαυγίτες δολοφόνους του νεαρού Πακιστανού Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, όχι μόνο φωτογραφίες τους δεν έβγαλαν στη δημοσιότητα, αλλά είμαστε σίγουροι ότι στην προανάκριση τους κέρασαν και καφέδες.

Άνομος