Καμία δίωξη στα μέλη του Ρουβίκωνα Γιώργο Καλαϊτζίδη και Νίκο Ματαράγκα

Τον Μάρτιο του 2020, ο Γιώργος Καλαϊτζίδης, μέλος του Ρουβίκωνα, έλαβε κλήση να παρουσιαστεί στον ανακριτή κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε ανθρωποκτονία. Παρόμοια κλήση έλαβε και ο Νίκος Ματαράγκας, επίσης μέλος του Ρουβίκωνα, κατηγορούμενος για φυσική αυτουργία.

Η υπόθεση αφορά την εκτέλεση του Χαμπίμπι στα Εξάρχεια, ενέργεια για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση «Ένοπλες ομάδες πολιτοφυλάκων». Όπως έχουν επισημάνει οι κατηγορούμενοι, ο Χαμπίμπι είναι «γνωστός για τον ρόλο του στο εμπόριο ναρκωτικών και για την ακραία αντικοινωνική του συμπεριφορά, όπως η δολοφονική επίθεση κατά 3 μελών του Κ*ΒΟΞ». Μετά από αυτή την επίθεση, στη γειτονιά των Εξαρχείων έλαβε χώρα πληθώρα δράσεων και διαδηλώσεων ενάντια στις ναρκομαφίες που λυμαίνονται την περιοχή.

Με τη στοχοποίηση των μελών του Ρουβίκωνα μέσα από ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο, το ελληνικό κράτος επιχειρεί αφενός να κρατήσει για τον εαυτό του τον τελευταίο λόγο στον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει σχετικά με το ναρκεμπόριο στα Εξάρχεια. Αφετέρου, μέσα από αυτή τη δίκη αναζητεί μία δίοδο για να προχωρήσει στην περαιτέρω στοχοποίηση του Ρουβίκωνα. Δεν είναι λίγες οι φορές που στελέχη της κυβέρνησης έχουν αποδώσει στον Ρουβίκωνα τον χαρακτηρισμό «εγκληματική οργάνωση».

Μετά τις κλητεύσεις στις αρχές του 2020, η υπόθεση έμεινε για μήνες σε αναμονή. Η δίκη τελικά ορίστηκε για τις 13/10/2021. Μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, έχουν πραγματοποιηθεί δύο συνεδριάσεις, όπου έχει αναδειχθεί με κάθε τρόπο πως η υπόθεση είναι «μαγειρεμένη» από τα επιτελεία της ασφάλειας: Η «ουσιώδης μάρτυρας κατηγορίας», σύμφωνα με την εισαγγελέα, κατέθεσε «μη βασιστείτε στην κατάθεσή μου, ήμουν κατηγορούμενη για διακίνηση ναρκωτικών και η αστυνομία μού είπε ότι, αν βοηθήσω, θα αφεθώ ελεύθερη». Κανένας από τους υπόλοιπες μάρτυρες κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένων και των αυτόπτων, δεν έχει αναγνωρίσει τους κατηγορούμενους.

Στη δεύτερη συνεδρίαση, κατά τις απολογίες τους, και οι δύο κατηγορούμενοι επισήμαναν πως αναδείχθηκε η σκευωρία, και ότι «η δικογραφία φτιάχτηκε για να χτυπήσουν τον Ρουβίκωνα».

Επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 25 Νοέμβρη.

Σαρδανάπαλος