Το κράτος του Μεξικό δολοφονεί – Δεν ξεχνάμε – Δεν συγχωρούμε

Την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, αστυνομικές δυνάμεις μαζί με μέλη του καρτέλ ναρκωτικών «Ενωμένοι Πολεμιστές» επιτέθηκαν ένοπλα εναντίον φοιτητών της αγροτικής παιδαγωγικής σχολής της Αγιοτσινάπα και πολιτών, που βρίσκονταν σε αγωνιστική κινητοποίηση, στη πόλη Ιγκουάλα, της πολιτείας Γκερρέρο του Μεξικού, δολοφονώντας 7 άτομα, τραυματίζοντας τουλάχιστον 25 και απαγάγοντας 43. Αμέσως μετά την επίθεση την ευθύνη της δημόσιας ασφάλειας στην πόλη της Ιγκουάλα αναλαμβάνει η χωροφυλακή και  δυνάμεις του στρατού. Μετά από έρευνες των συγγενών των αγνοουμένων ανακαλύπτονται, έξω από τη πόλη, ομαδικοί τάφοι με δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα. Για τη δολοφονία κατηγορούνται 36 μπάτσοι καθώς και ο δήμαρχος και ο διευθυντής δημόσιας ασφάλειας της πόλης που έδωσε την εντολή εκτέλεσης των φοιτητών.

Στις πόλεις Ιγκουάλα και Τσιλπασίνγκο, πρωτεύουσα της πολιτείας Γκερρέρο, πραγματοποιούνται καθημερινά συγκεντρώσεις, καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και κλεισίματα αυτοκινητόδρομων, στις οποίες συμμετέχει όλο το λαϊκό κίνημα της πολιτείας το οποίο ζητά την παραίτηση του κυβερνήτη της πολιτείας κατηγορώντας τον για ηθική αυτουργία. Στις 8 Οκτώβρη ο EZLN πραγματοποιεί συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ζαπατίστας στο Σαν Κριστόμπαλ καταγγέλλοντας τη σφαγή των φοιτητών εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους αγωνιστές της Αγιοτσινάπα και καλώντας σε παγκόσμια κινητοποίηση. Σε δεκάδες πόλεις του Μεξικού και σε πλήθος άλλων χωρών πραγματοποιούνται δράσεις αλληλεγγύης. Τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου, μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών και εργαζομένων στην πολιτεία Γκερρέρο καταλήγει σε συγκρούσεις με την αστυνομία ενώ καταλαμβάνονται και πυρπολούνται το μέγαρο του πολιτειακού κυβερνήτη και η έδρα του πολιτειακού κογκρέσου.

 αλληλέγγυες/οι από τον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό & ελευθεριακό χώρο
solidarioszapatistas.espivblogs.net,
solidarioszapatistas@gmail.com

 

Σημείωση 1: Τα γεγονότα στο Μεξικό συνεχίζονται εάν και σε μικρότερη ένταση. Την Τρίτη 13/01 διαδηλωτές μετά από βίαιες συγκρούσεις στην πόλη Ιγκουάλα επιχείρησαν να εισβάλλουν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Σημείωση 2: Στα πλαίσια της ενημέρωσης υπάρχει και ένα μικρής διάρκειας ντοκιμαντέρ (υποτιτλισμένο) από το Telesurtv.net για την απαγωγή των 43 φοιτητών στην πόλη της Ayotzinapa απο το κράτος και το παρακράτος – καρτέλ ναρκωτικών, στο Μεξικό. Εδώ το Link: http://www.youtube.com/watch?v=7GLQQ3Z9y7M

 Σημείωση 3: Τέσσερις μήνες μετά την απαγωγή των 43 φοιτητών στις 27/01 ο γενικός εισαγγελέας της χώρας ανακήρυξε τους απαχθέντες κι επίσημα νεκρούς, εγείροντας νέο γύρο αντιδράσεων. Σύμφωνα με το πόρισμα των επίσημων αρχών, καρτέλ ναρκωτικών δολοφόνησε τους 43 νέους επειδή θεώρησαν ότι ήταν μέλη αντίπαλης συμμορίας. Δεν δέχονται το πόρισμα οι γονείς που κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη. Νέες συγκρούσεις σημειώνονται σε διάφορες πόλεις.