Μικρά μεγάλα διεθνή νέα #30

Η.Π.Α: Νομοσχέδιο που θα επιτρέπει σε δασκάλους να σκοτώνουν μαθητές αν νιώσουν απειλή

Ομολογουμένως, αυτή τη φορά, η ακροδεξιά ξεπέρασε τον εαυτό της, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η είδηση δεν χρειάζεται κάποιον ιδιαίτερο σχολιασμό. Ο δάσκαλος του μέλλοντος σε ρόλο Δικαστή Ντρέντ: Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Τέξας, Νταν Φλυν, πρότεινε ένα νομοσχέδιο με την ονομασία “Νόμος για την Προστασία των Καθηγητών(H.B868). Θα επιτρέπει στους δασκάλους να χρησιμοποιούν θανάσιμη βία σε σχολικό έδαφος, σε σχολικό λεωφορείο ή σε γιορτή που είναι χορηγός το σχολείο, ευρισκόμενοι σε αυτοάμυνα ή προστατεύοντας μαθητές του σχολείου. Επίσης, οι δάσκαλοι θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν όπλα υπερασπιζόμενοι περιουσία του σχολείου. Επιπροσθέτως, στους δασκάλους που θα πυροβολούν κάποιον, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα παρέχεται “Πολιτική Ασυλία”, το οποίο σημαίνει πως δεν θα θεωρούνται υπεύθυνοι αν ο μαθητής που πυροβόλησαν τραυματιστεί ή πεθάνει.

Να σημειωθεί πως οι δάσκαλοι στο Τέξας έχουν ήδη το δικαίωμα να έχουν όπλα στην τάξη. Οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής απαιτούν, οι καθηγητές να είναι οπλισμένοι, μετά από το περιστατικό των πυροβολισμών στο Σάντυ Χούκ το 2012, που κόστισε τη ζωή σε 20 ανθρώπους. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του ελέγχου της οπλοφορίας, δηλώνουν πως η εύκολη πρόσβαση στα όπλα αυξάνει το έγκλημα. Ψυχολόγοι σημειώνουν, επίσης, πως η εύκολη πρόσβαση σε όπλα αυξάνει τις πιθανότητες να πυροβοληθεί κάποιος κατά τη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης αντιπαράθεσης. (πηγή: http://www.provo.gr)

Γαλλία: Το καλό πράγμα αργεί να γίνει…

Αθωώθηκαν οι Γάλλοι μπάτσοι που ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο ενός 15χρονου κι ενός 17χρονου πριν από 10 χρόνια στο προάστιο του Παρισιού Μπομπινί. Οι μπάτσοι είχαν κυνηγήσει τρία παιδιά, χωρίς να έχουν κάνει κάτι, κι αυτά για να ξεφύγουν πήδηξαν πάνω απ’ τον τοίχο ενός υποσταθμού της ηλεκτρικής εταιρείας, μ’ αποτέλεσμα οι δύο να πεθάνουν από ηλεκτροπληξία κι ο τρίτος να υποστεί βαριά εγκαύματα. Το περιστατικό πυροδότησε τρεις εβδομάδες ταραχών και συγκρούσεων, με πυρπολήσεις αυτοκινήτων και κτιρίων σε ολόκληρη τη Γαλλία. Ο εισαγγελέας αρνήθηκε τρεις φορές στη διάρκεια 10 ετών να ασκήσει διώξεις στους υπεύθυνους αστυνομικούς. Οι οικογένειες των νεκρών δεν το έβαλαν κάτω και τελικά οι αστυνομικοί δικάστηκαν με την κατηγορία ότι δεν προσπάθησαν να αποτρέψουν τον κίνδυνο για τους νεαρούς. Αλλά πώς να το κάνουν, αφού, σύμφωνα με το Associated Press, ένας απ’ τους κατηγορούμενους αστυνομικούς είχε πει στη διάρκεια του περιστατικού στον ασύρματο “Αν μπουν εκεί μέσα, δεκάρα δε δίνω για το τομάρι τους”; Η αθωωτική απόφαση, βέβαια, υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί “δεν είχαν σαφή γνώση του μεγάλου και άμεσου κινδύνου” για τις ζωές των παιδιών.

Αργεντινή: Μείωσαν την ποινή σε παιδόφιλο γιατί το 6χρονο θύμα «φαινόταν γκέι»!

Σε όποια γωνιά του πλανήτη και να κοιτάξουμε, τα σιχάματα που έχουν την εξουσία των νόμων και λέγονται δικαστές, είναι το ίδιο μισάνθρωποι. Δύο δικαστές στην Αργεντινή μείωσαν κατά πολύ την ποινή που επιβλήθηκε σε παιδόφιλο, επειδή το 6χρονο θύμα του είχε προηγουμένως κακοποιηθεί και «φαινόταν γκέι». Οι δικαστές αποφάσισαν σε αυτή την υπόθεση ότι ο παιδόφιλος, ένας προπονητής ποδοσφαίρου δεν φέρει όλη την ευθύνη για το βιασμό του παιδιού, επειδή ο 6χρονος είχε τραυματιστεί από προηγούμενη κακοποίηση από τον πατέρα του και επίσης γιατί έδειξε «ομοφυλοφιλικές τάσεις». Τα δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι οι δικαστές Horacio Piombo και Benjamin Ramon Sal Llargues μείωσαν την ποινή του προπονητή Mario Tolosa από έξι χρόνια σε 38 μήνες, λέγοντας ότι επειδή ο πατέρας του αγοριού μπορεί να το είχε ήδη βιάσει, το αγόρι ήταν συνηθισμένο σε τέτοια κακοποίηση και είχε δείξει ομοφυλοφιλικά χαρακτηριστικά!

Η απόφαση του δικαστηρίου πάρθηκε το περασμένο έτος αλλά διέρρευσε τώρα στον Τύπο. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι οι συγκεκριμένοι δικαστές έχουν μακρύ ιστορικό που αφορά στις μειώσεις των ποινών που σχετίζονται σε σεξουαλικά και φυλετικά εγκλήματα. Για παράδειγμα, δικαιολόγησαν τους βιασμούς δύο έφηβων κοριτσιών από έναν πάστορα επειδή ανήκαν σε κατώτερη οικονομική τάξη. Το Μάρτιο οι ίδιοι δικαστές μείωσαν την ποινή ενός πατέρα που βίασε την κόρη του επειδή το θύμα έκανε αντιφατικές δηλώσεις στο δικαστήριο. Το 2011 ένας άνδρας που σκότωσε τη γυναίκα του με σφυρί είδε την ποινή του να μειώνεται κατά πολύ επειδή η στάση της γυναίκας κρίθηκε ως «σχεδόν προκλητική»!

Ποια δικαιοσύνη άραγε θα δικάσει αυτούς που στο όνομα της δικαιοσύνης διαπράττουν έγκλημα μετά το έγκλημα που καλέστηκαν να δικάσουν με τη νομική τους εξουσία; Και ποια θα μπορούσε να είναι η ποινή για τους συγκεκριμένους που βίασαν για δεύτερη φορά με τις αποφάσεις τους;

Ναζί και φανατικοί ισλαμιστές: Οι νέοι μισθοφόροι του ΝΑΤΟ

Από την πρώτη εμφάνιση των φανατικών ισλαμιστών του ISIS, το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι πριν από ένα χρόνο, και αντικατέστησε τη «φθαρμένη» Αλ Κάιντα ως «τρομοκρατικό πρόσχημα» στη παγκόσμια σκηνή, υπήρχαν οι εικασίες ότι οι ΗΠΑ, μέσω της Σαουδικής Αραβίας το χρηματοδοτούσαν ως όχημα, για να ανατραπεί ο πρόεδρος της Συρίας Άσαντ, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει σταθεί εμπόδιο στον αγωγό φυσικού αερίου του Κατάρ, που θα μπορούσε να εκθρονίσει τη Ρωσία από τον ως τώρα ενεργειακό κυρίαρχο της Ευρώπης.

Οι εικασίες επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα μετά τη διαρροή απόρρητου εγγράφου του Αμερικάνικου Πενταγώνου. Το έγγραφο που διέρρευσε στις 18 Μαΐου, κατά λάθος αποχαρακτηρισμένο, και δημοσίευσε το Judicial Watch ,αποκαλύπτει ότι σε συντονισμό με τα κράτη του Κόλπου και την Τουρκία, οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν ισλαμικές ομάδες (για να αποσταθεροποιήσουν τον Ασάντ), και –ουσιαστικά- την εμφάνιση ενός Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών (DIA) , με ημερομηνία 12 του Αυγούστου, 2012, που διέρρευσαν στα μέσα Μαΐου και σαφώς αναφέρονται στη χρηματοδότηση της συριακής αντιπολίτευσης και των ισλαμικών οργανώσεων που τη στηρίζουν και συναποτελούν.

Στα έγγραφα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη χρησιμότητα των “no fly zones” (ζώνες απαγόρευσης πτήσεων), που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή Καντάφι, από ομάδες Ισλαμιστών στη Λιβύη. Στο αντίστοιχο έγγραφο του Πενταγώνου, η δημιουργία «Σαλαφιστικού πριγκιπάτου» θεωρείται ως θετική εξέλιξη για την συριακή αντιπολίτευση, που υποστηρίζουν: «…η Δύση, οι χώρες του Κόλπου, και η Τουρκία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται και συνεχίζει: «Μια τέτοια κρατική οντότητα θα παρέχει, μια περαιτέρω ώθηση στην υπόθεση της ενοποίησης της τζιχάντ μεταξύ των σουνιτών του Ιράκ και της Συρίας και των υπόλοιπων Σουνιτών στον αραβικό κόσμο…» ενάντια σε Συρία και Ιράν.

Όμως η χρηματοδότηση των ισλαμιστών από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχει και μια άλλη πλευρά. Την κοινή χρηματοδότηση και αξιοποίηση τους στο Ουκρανικό έδαφος. Η σχέση των Ουκρανών δεξιών εθνικιστών με τους Τσετσένους ισλαμιστές είναι παλιά. Ο ναζί εθνικιστής Muzychko μαζί με άλλους Ουκρανούς εθελοντές (Δεξιός Τομέας), ήταν στη Τσετσενία και πήραν μέρος στον πρώτο πόλεμο εναντίον της Ρωσίας στο πλευρό των Τσετσένων ισλαμιστών. Το τμήμα αυτό των Ουκρανών εθελοντών είχε την ονομασία “Viking” και υπαγόταν απευθείας στον αρχηγό των Τσετσένων, Shamil Basayev, κύριος υπεύθυνος της σφαγής 260 άμαχων, κυρίως παιδιών.

Στις τάξεις του ISIS δραστηριοποιείται επίσης η οργάνωση “Jaish al-Muhajireen wal-Ansar” (Στρατός των ξένων και των υποστηρικτών) που αποτελείται κυρίως από Τσετσένους και Ρωσόφωνους ισλαμιστές. Ένα από τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης “jaish al-Muhajirin wal Ansar”, είναι ο Abdul Karim Krymsky, Τάταρος από την Κριμαία. Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται το σημείο συγκέντρωσης-γέφυρα, που συνδέει το ISIS με την Ουκρανία και τις νεοναζιστικές ομάδες. Μέσω αυτής της «γέφυρας», Ρωσό «εθελοντές» στην Ουκρανία για να πολεμήσουν δίπλα στα ναζιστικά παραστρατιωτικά τάγματα. Την ίδια στιγμή οι ιδεολογικοί αδελφοί του «Δεξιού Τομέα» σε Ελλάδα (Χρυσή Αυγή) και Ευρώπη, καταγγέλλουν την «ισλαμική απειλή που πλανάται πάνω από την Ευρώπη», στα πρόσωπα των απελπισμένων και κυνηγημένων προσφύγων από τους πολέμους των αφεντικών των μισθοφόρων τους στρατών στη μέση ανατολή και το Αφγανιστάν.

Μπαγκλαντές: Στιγμιότυπα εκμετάλλευσης σε εποχές παγκοσμιοποίησης…

Πριν δυο χρόνια, η κατάρρευση του κτιρίου μιας κλωστοϋφαντουργίας στη Ντάκα του Μπαγκλαντές αποκάλυψε στον δυτικό κόσμο άλλο ένα απεχθές πρόσωπο της εκμετάλλευσης: 1.130 εργάτριες κι εργάτες βγήκαν τραγικό θάνατο κάτω απ’ τα συντρίμμια της Ράνα Πλάζα, ενός οκταόροφου εργοστασίου. Ήταν μόνο λίγες και λίγοι από τα 4,5 περίπου εκατομμύρια ανθρώπων που εργάζονται στα 4.500 κλωστοϋφαντουργεία του Μπαγκλαντές, τα οποία τροφοδοτούν με φτηνά ρούχα τις επώνυμες ευρωπαϊκές και αμερικανικές καταναλωτικές αλυσίδες καταστημάτων λιανικής.

Εκείνη τη χρονιά, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας του Μπαγκλαντές έκανε εξαγωγές αξίας 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, περίπου το 80% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Δεν είναι παράλογο, λοιπόν, που πήρε δυο χρόνια στις μπαγκλαντεσιανές αρχές για να ασκήσουν πρόσφατα διώξεις για την προβλέψιμη τραγωδία σε 42 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο εργοστασιάρχης, που είχε εκείνες τις ημέρες προσπαθήσει να φύγει κρυφά από τη χώρα.

Η δημοσιότητα που πήρε η κατάρρευση της Ράνα Πλάζα οδήγησε ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες να υιοθετήσουν έναν «κώδικα τιμής», που περιλαμβάνει προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας στα εργοστάσια του Μπαγκλαντές στα οποία αναθέτουν τις παραγγελίες τους. Αυτή η συμφωνία αφορά βέβαια μόνο τα 1.000 απ’ τα 4.500 εργοστάσια, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και τρόπος να διαπιστωθεί αν τηρείται. Ταυτόχρονα, οι έλεγχοι που προέκυψαν μετά την κατάρρευση της Ράνα Πλάζα οδήγησαν στο κλείσιμο 220 εργοστασίων με 150.000 εργαζόμενους. Τι τα θέλετε; Οι «ροές κεφαλαίων» είναι ελεύθερες, σε αντίθεση με τις «μεταναστευτικές ροές»…

Αϊτή: Ειρήνη ημίν

Τουλάχιστον 225 περιστατικά «συναλλακτικού σεξ» μεταξύ Αϊτινών γυναικών και κυανόκρανων του ΟΗΕ καταγράφονται σε έρευνα του γραφείου εσωτερικών υποθέσεων του ΟΗΕ στην Αϊτή. Οι γυναίκες δηλώνουν πως προέβησαν σε σεξουαλικές πράξεις με τους στρατιώτες με αντάλλαγμα βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και παπούτσια, κινητά τηλέφωνα, λάπτοπ, αρώματα και χρήματα. Το ένα τρίτο των περιστατικών αφορά ανήλικες.

Ο ΟΗΕ απαγορεύει την «ανταλλαγή χρημάτων, εργασίας, αγαθών ή υπηρεσιών με σεξ» και αποθαρρύνει τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ στελεχών του και ανθρώπων που δέχονται τη βοήθειά του, λέγοντας ότι αυτές «βασίζονται σε σχέσεις θεμελιώδους ανισότητας». Ορισμένα μέλη των «ειρηνευτικών» αποστολών αμφισβητούν αυτή την οδηγία θεωρώντας την ως απαγόρευση κάθε σεξουαλικής σχέσης με ντόπιους.

Στη φτωχή χώρα εδρεύει απ’ το 2004 ισχυρή δύναμη κυανόκρανων (σήμερα γύρω στις 7.000 άτομα). Οι «ειρηνευτικές δυνάμεις» του ΟΗΕ που είναι ανεπτυγμένες σε ολόκληρο τον κόσμο φτάνουν τις 125.000.

Απελευθέρωση του Ταλ Αμπιάντ (Γκιρέ-Σπι) από τους μαχητές του YPG/J

Τη Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 γράφτηκε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του επαναστατικού κοινωνικού πειράματος της Ροζάβα. Εκείνη τη μέρα καταλήφθηκε από τις λαϊκές πολιτοφυλακές του YPG & YPJ μαζί με συμμαχικές δυνάμεις του FSA η πόλη του Γκιρέ-Σπι (Ταλ Αμπιάντ στα αραβικά) ενώνοντας για πρώτη φορά τα δύο καντόνια του Κομπάνι και της Τζαζίρα (Cizire). Έτσι, εκπληρώθηκε μια στρατηγική στόχευση, αλλά κι ένα όνειρο από την αρχή της επανάστασης της Ροζάβα.

Με αυτήν τη νίκη ενδυναμώνεται ουσιαστικά η αυτόνομη οντότητα των Κούρδων αγωνιστών, όχι μόνο εδαφικά, αλλά κυρίως πολιτικά μέσω της γεωστρατηγικής σημασίας που αποκτά πλέον η ύπαρξη μίας ενιαίας αυτοδιοικούμενης περιοχής που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα στα βόρεια σύνορα της Συρίας (παραμένει αποκομμένο μόνο το καντόνι του Εφρίν στα δυτικά).

Το Γκιρέ-Σπι βρίσκεται ανάμεσα στα δύο καντόνια και αποτελούσε την βασική πύλη ανεφοδιασμού σε έμψυχο δυναμικό και πολεμικό υλικό, αλλά και κομβικό σημείο του λαθρεμπορίου πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους με τη «μαμά» Τουρκία η οποία αποτελεί τον βασικό υποστηρικτή όλων των τζιχαντιστών που δρουν στη Συρία, καθώς επίσης και δηλωμένο θανάσιμο εχθρό της Δημοκρατικής Αυτονομίας και κάθε προσπάθειας αυτοδιάθεσης στα τουρκικά και συριακά εδάφη του Κουρδιστάν. Γι’ αυτό το λόγο, όσο ισχυροποιείται η Ροζάβα τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος της δηλωμένης πρόθεσης εισβολής του τουρκικού κράτους με τη δικαιολογία της ασφάλειας των συνόρων του.