Μικρά μεγάλα διεθνή νέα #25

Γαλλία – Ναντ (23/02)

Στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής μέρας αντίστασης ενάντια στη λεηλασία της φύσης εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην κατασκευή αεροδρομίου στη Ναντ της Γαλλίας. Το νέο αεροδρόμιο σχεδιάζεται να αντικαταστήσει το παλιό Nantes-Atlantique. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, ενώ είχε προηγηθεί και απεργία πείνας κατοίκων που αντιστέκονταν στις απαλλοτριώσεις εκτάσεων.

Το Σάββατο οι συγκεντρωμένοι ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6 αστυνομικοί και να συλληφθούν 12 διαδηλωτές. «Αυτή η βία είναι απαράδεκτη και θα δείτε μια ιδιαίτερα αποφασιστική απάντηση από το κράτος», δήλωσε ο υπουργός, Μανουέλ Βαλς. Σύμφωνα με τον ίδιο, χίλια άτομα που ανήκουν στην εξτρεμιστική αριστερά και το Μαύρο Μπλοκ επιτέθηκαν στην αστυνομία, κατέστρεψαν βιτρίνες, λεηλάτησαν μια σειρά από καταστήματα, και πέταξαν έπιπλα στον δρόμο και την είσοδο ενός αστυνομικού τμήματος, ενώ εξέφρασε τον φόβο του ότι «απομονωμένες ομάδες θα συνεχίσουν το αντάρτικο πόλης».

Αυστραλία – νησί Manus (18/02)

Ένας πρόσφυγας που είχε αιτηθεί άσυλο στην Αυστραλία είναι νεκρός, ενώ άλλος ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από δύο νύχτες βίαιων ταραχών σε αυστραλιανό υπεράκτιο κέντρο κράτησης μεταναστών στο νησί Μάνους, στην Παπούα-Νέα Γουινέα.

Στη διάρκεια των ταραχών τραυματίστηκαν 77 άνθρωποι. Ένας εξ αυτών που φέρει κατάγματα στο κρανίο μεταφέρθηκε ήδη στην Αυστραλία, και ακόμη ένας με τραύμα από πυροβολισμό αναμένεται να μεταφερθεί, καθώς η ιατρική κάλυψη στην Παπούα Νέα Γουινέα είναι ελλιπής.

Την Παρασκευή 21 Φεβρουάριου πάνω από χίλιοι άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τμήμα Μετανάστευσης στη Μελβούρνη απαιτώντας το κλείσιμό του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις βίαιες επιθέσεις στους αιτούντες άσυλο στο νησί Manus. Οι φωνές των αιτούντων άσυλο στο νησί Manus αποκάλυψαν ότι στη χρήση θανατηφόρου βίας συμμετέχουν η τοπική αστυνομία PNG και το προσωπικό της PNG G4S. Η G4S είναι η ιδιωτική εταιρία ασφάλειας που έχει συμβληθεί και μισθώνεται από την αυστραλιανή Κυβέρνηση για να διαχειριστεί το κέντρο κράτησης στο νησί Manus.

Κίνα – Επαρχία Ξι-γιανγκ (15/02)

Χωρικοί στη νοτιοδυτική Κίνα, εξοργισμένοι από τη συνεχή μόλυνση που προκαλεί ένα εργοστάσιο μετάλλων, με τις ευλογίες του ΚΚΚ, επιτέθηκαν στις εγκαταστάσεις και τα γραφεία της εταιρίας. Οι μπάτσοι επενέβησαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν συγκρούσεις.

Οι κάτοικοι του χωριού Baha, στην επαρχία Γιουνάν δήλωσαν την Τετάρτη ότι οι μπάτσοι συνέλαβαν πολλούς συντοπίτες τους, συνολικά 16.

Πηγές: