Οι Έλληνες εφοπλιστές είναι μια οικολογική βόμβα

Το τελευταίο διάστημα οι έλληνες εφοπλιστές ήρθαν στο προσκήνιο και στα ελληνικά Μ.Μ.Ε. με τις δηλώσεις του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη, και την αντίδραση του υπουργού ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ «Μαύρα φουγάρα»1 (TheBlackSea). Βέβαια τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. εστίασαν στο κομμάτι των καυστικών δηλώσεων του συγκεκριμένου εφοπλιστή και κατάφεραν να αποσιωπήσουν πλήρως το πραγματικό θέμα του ντοκιμαντέρ, που ήταν η οικολογική καταστροφή που προκαλούν οι εφοπλιστές προκείμενου να μην δουν τα κέρδη τους να μειώνονται.

Η αναζήτηση φθηνότερων καυσίμων από τις ναυτιλιακές συνάντησε την ανάγκη των πετρελαϊκών να πωλούν παράγωγα του πετρελαίου που μέχρι πρότινος δεν πωλούνταν και έτσι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τα πλοία το μαζούτ. Πέρα από την προφανή παραγωγή άφθονου διοξειδίου του άνθρακα και θείου το μαζούτ παράγει και ποσότητες μαύρου θείου. Μάλιστα προκείμενου η ναυτιλία να «ενταχθεί» στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής διαφημίσει την αλλαγή της σύστασης του μαζούτ που χρησιμοποιεί, ώστε να παράγει λιγότερο θείο. Βέβαια αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή ακόμα περισσοτέρων σωματιδίων μαύρου άνθρακα. Ο οποίος ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και για το λιώσιμο των πάγων, καθώς τα σωματίδια μένουν πάνω στο πάγο προσδίδοντας του αυτή την απεχθή όψη του μαύρου χιονιού, που έχει σαν αποτέλεσμα την μεγαλύτερη απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας από τους πάγους και κατ’ επέκταση την παραγωγή θερμότητας.

Μάλιστα με το λιώσιμο των πάγων έγινε δυνατό ο Γιώργος Προκοπίου να διαθέτει το πρώτο παγκοσμίως πλοίο που πέρασε με επιτυχία από το βόρειο πέρασμα. Παρ’ όλα αυτά δεν ήταν αυτή η αφορμή για τις συνεντεύξεις των ελλήνων εφοπλιστών στο ντοκιμαντέρ. Καθώς η μόλυνση από την ναυτιλία προέρχεται κυρίως από τα τάνκερ και τα κρουαζιερόπλοια2 οι έλληνες εφοπλιστές αντιπροσωπεύουν το 50% του εμπορικού στόλου της Ε.Ε. Ενώ έχουν δομήσει ένα ισχυρό λόμπι μαζί με το ελληνικό κράτος στην προσπάθεια τους να συνεχίσουν να μολύνουν. Χαρακτηριστική για την σχέση τους κράτους με τους εφοπλιστές είναι μια άλλη δήλωση του Πάνου Λασκαρίδη από το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ότι της λέει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (Ε.Ε.Ε.)» (Πάνος Λασκαρίδης). Έτσι βλέπουμε το υπουργείο ναυτιλίας να στέλνει στον Ι.Μ.Ο. (τα ηνωμένα έθνη της ναυτιλίας) στις επιτροπές για τα περιβαλλοντικά μετρά στην ναυτιλία, αποκλειστικά εκπροσώπους που σχετίζονται άμεσα με το εφοπλιστικό κεφάλαιο .

Οι έλληνες εφοπλιστές προσπαθούν να παρουσιαστούν σαν απλοί οδηγοί ταξί ή οδηγοί φορτηγών, καθώς υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι δεν κατασκευάζουν μηχανές, δεν ναυπηγούν πλοία και αυτό που κάνουν είναι να τα ναυλώνουν σε άλλες εταιρίες ώστε να μεταφέρουν τα εμπορεύματα τους. Βεβαία κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει ότι μειώνοντας την ποιότητα των καυσίμων που χρησιμοποιούν αυξάνουν τα κέρδη τους. Αλλά η αγορά κακών καυσίμων δεν είναι ο μόνος τρόπος που οι έλληνες εφοπλιστές βγάζουν κέρδος σε βάρος του περιβάλλοντος. Καθώς η απλή μείωση της ταχύτητας των πλοίων τους θα εξασφάλιζε πολύ μικρότερη κατανάλωση των κακών καυσίμων και αρά δραστική μείωση της μόλυνσης. Ενώ τα ελληνικά τάνκερ μονού τοιχώματος έσπερναν τον τρόμο από την Βενεζουέλα μέχρι και την Γαλλία με ένα μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών καταστροφών στο βιογραφικό τους. Καθώς μπορούν και χρησιμοποιούν πλοία που ήταν σαπάκια3 προκείμενου να εξοικονομήσουν χρήματα από την κατασκευή νέων.

Foreign_voice

1.Βρείτε το ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους στο vimeo με το όνομα «Μαύρα Φουγάρα»

2. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι στην Ευρώπη έχει υπάρξει ένα πλήθος κινημάτων στις πόλεις που υποδέχονται τα κρουαζιερόπλοια ώστε να σταματήσουν να μολύνουν.

3. Το 1997 το Νήσος Αμοργός προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στην Βενεζουέλα και την Λατινική Αμερική. Το 2002 το ναυάγιο του Prestige απελευθέρωσε 76.000 κυβικά μέτρα πετρελαίου στις ακτές τις Ισπανίας, Γαλλίας και Πορτογαλίας. Την ίδια χρόνια το δεξαμενόπλοιο Ενάλιος Τιτάν προσπαθεί να εισέλθει στην γαλλική ΑΟΖ ο τότε πρόεδρος Ζακ Σιράκ, δηλώνει δημοσίως ότι δεν θα ανεχθεί εφοπλιστές με «σαπάκια» να συμπεριφέρονται σαν «γκάγκστερ» στις ακτές της Γαλλίας και στέλνει μια φρεγάτα προκείμενου να ανακόψει το Ενάλιος Τιτάν. Όλα τα παραπάνω πλοία ήταν ελληνικών συμφερόντων.