Στέλλα Αντωνίου ‒ Η εξαίρεση ή ο κανόνας;

Είδα χασάπηδες που ήταν ξεφτέρια στη δουλειά τους.
Και σαν με ρώτησαν «Σε διασκεδάζει;», είπα: «Πολύ!»
Κι από την ώρα εκείνη, λέω «Ναι» σε όλα.
Κάλλιο δειλός, παρά νεκρός να μείνω.
Για να μη με τυλίξουνε σε καμιά κόλλα,
ό,τι κανένας δεν εγκρίνει, το εγκρίνω.
Φονιάδες είδα, κι είδα πλήθος θύματα.
Μου λείπει θάρρος, μα όχι και συμπόνια.
Και φώναξα, βλέποντας τόσα μνήματα:
«Καλά τους κάνουν για του έθνους την ομόνοια!»
Να φτάνουν είδα δολοφόνων στρατιές
κι ήθελα να φωνάξω: «Σταματήστε!»
Μα ξέροντας πως κρυφοκοίταζε ο χαφιές,
μ’ άκουσα να φωνάζω: «Ζήτω! Προχωρήστε!»
Δεν μου αρέσει η φτήνια κι η κακομοιριά.
Γι’ αυτό κι έχει στερέψει η έμπνευσή μου.
Αλλά στου βρώμικού σας κόσμου τη βρωμιά
ταιριάζει, βέβαια ‒το ξέρω κι η έγκρισή μου.

~Μπέρτολτ Μπρεχτ, Μπαλάντα για την έγκριση του κόσμου

Την επόμενη φορά που το Κράτος σάς μιλήσει για ανθρωπισμό και πολιτισμό, φέρτε στον νου σας αυτήν την περίπτωση.

Ονομάζεται Στέλλα Αντωνίου. Στις 04/12/2010, τα σαΐνια του Παπουτσή τη συνέλαβαν στο παρά πέντε (όπως έγραψαν τότε όλες οι «έγκυρες» εφημερίδες) την ώρα που «ετοιμαζόταν για το μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα»! Συνελήφθη μαζί με τους Κώστα Σακκά, Αλέξανδρο Μητρούσια, Γιώργος Καραγιαννίδη, Χρήστο Πολίτη και Δημήτρη Μιχαήλ. Αρχικά οι έξι κατηγορούνται για συμμετοχή σε «άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση» ‒ πολύ «άγνωστη» καθώς οι κατηγορούμενοι δεν γνωρίζονταν καν όλοι μεταξύ τους. Ο Χρήστος και ο Δημήτρης αποφυλακίζονται μετά από μισό χρόνο, καθώς οι κατηγορίες των μπάτσων ήταν τόσο φανερά χαλκευμένες που δεν κατάφεραν να πείσουν ούτε καν τους ειδικούς εφέτες ανακριτές (τους γνωστούς σε όλους Μόκκα και Μπαλτά), που έχουν αναλάβει την υπόθεση. Μετά από αρκετό καιρό, και υπό την πίεση ότι οργάνωση χωρίς ενέργειες δεν υφίσταται, τελικά οι σύντροφοι προστέθηκαν στην «ολίγον» διευρυμένη δικογραφία της επαναστατικής οργάνωσης Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Μετά από τα «κρούσματα» αποφυλάκισης των δύο συντρόφων, η αστυνομία και η δικαιοσύνη έπρεπε να αντιδράσουν, εφευρίσκοντας καινούργια στοιχεία που θα απέτρεπαν την αποφυλάκιση και άλλων ατόμων. Έτσι, προστίθενται στοιχεία στη δικογραφία, λίγο πριν το συμβούλιο του 12μήνου. Ξαφνικά, βρίσκεται DNA ‒το καινούργιο πανίσχυρο μυστικό όπλο των σούπερ ράμπο με στολή‒ της Στέλλας (βέβαια ουδείς ανέφερε ότι επρόκειτο για μείγμα άνω των 5 ατόμων, που θεωρείται μη αξιοποιήσιμο), κι έτσι απορρίπτεται εν ριπή οφθαλμού η αίτηση αποφυλάκισής της.

Της απαγγέλθηκαν ένας σωρός από ανυπόστατες κατηγορίες με βάση τον τρομονόμο. Σε επιστολή της μετά τη σύλληψή της η ίδια αναφέρει ενδεικτικά: «Στις 04/12/2010 συλλαμβάνομαι έξω από το σπίτι μου στην οδό Πλάτωνος στην Καλλιθέα, στο οποίο συγκατοικούσα με τον σύντροφό μου Κώστα Σακκά. Για 3 μέρες με κράτησαν χωρίς να γνωρίζω τον λόγο, δεν επέτρεψαν την επαφή με δικηγόρο ούτε σε μένα, ούτε στους συγκατηγορούμενούς μου, μας κράτησαν 6 μέρες στα κελιά του 12ου της ΓΑΔΑ με αναμμένο το φως 24 ώρες το 24ωρο χωρίς παράθυρα, χάνοντας έτσι την αίσθηση του χρόνου. Όταν αρνήθηκα να δώσω αποτυπώματα και δείγμα DNA, με έγδυσαν με τη βία και έκλεψαν το μπλουζάκι μου, προφανώς για να το αποκτήσουν…Τελικά στις 10/12 προφυλακίζομαι στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού ως μέλος μιας οργάνωσης της οποίας το όνομα και τη δράση ούτε εγώ, ούτε οι διωκτικές αρχές γνωρίζουν και κατονομάζουν… Βαφτίσανε το σπίτι μου «γιάφκα της Καλλιθέας», με τη λογική ότι όταν βρίσκεται κάτι ‘”παράνομοσε έναν χώρο, αυτός ο χώρος μετατρέπεται σε γιάφκα. Μίλησαν για την εξάρθρωση της τάδε οργάνωσης η οποία έχει σχέση με εκείνη ή με την άλλη οργάνωση, και τελικά δυστυχώς για αυτούς τα όπλα είναι ‘”καθαρά”, και η οργάνωση δεν έχει όνομα…Θεωρώ ότι η δίωξή μου όπως και άλλων αγωνιστών, εν μέσω μιας κοινωνικοπολιτικής αστάθειας, η οποία είναι πλέον δεδομένη λόγω της οικονομικής κρίσης, αποτελεί μέρος του κρατικού σχεδιασμού, που στόχο έχει την δημιουργία κλίματος φόβου και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ…».

Στις 05/01 συμβαίνει ένα σοβαρό ατύχημα στο κελί της, με αποτέλεσμα να πρέπει να διακομιστεί άμεσα σε νοσοκομείο, και το καθεστώς συνεχίζει την αργή βασανιστική εκδίκηση του εναντίον της.

Η Στέλλα πάσχει από μια ασθένεια, αρκετά σοβαρή και λόγω των άσχημων συνθηκών κράτησης η κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί τον χρόνο που βρίσκεται στη φυλακή. Θαρραλέα, μετέτρεψε την ασθένειά της σε άλλο μέσο αγώνα, όντας αλληλέγγυα και κοινοποιώντας τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν πολλές κρατούμενες στη φυλακή, και το ανεπαρκές της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Από τις πρώτες μέρες φάνηκε το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, ώστε αναγκάζονταν συχνά να τη μεταφέρουν, πάντα κάτω από λίαν επιεικώς απαράδεκτες συνθήκες και με τραγικές καθυστερήσεις, στα εφημερεύοντα κρατικά νοσοκομεία.

Στις 14/06/2011, το συμβούλιο Εφετών Αθηνών απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισής της, παρά το γεγονός ότι ανάμεσα στα άλλα, του τέθηκε υπόψη το γεγονός ότι πάσχει από το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα υγείας. Ένας ογκώδης φάκελος με ένα πλήθος ιατρικών εξετάσεων, μια σειρά γνωματεύσεων αλλά και καταθέσεων από γιατρούς δημοσίων νοσοκομείων παρακαλώ, δεν στάθηκαν ικανά να πείσουν τα μέλη του συμβουλίου για την αναγκαιότητα της άμεσης αποφυλάκισης της Στέλλας Αντωνίου, τουλάχιστον για λόγους υγείας.

Αν και η δημοσιοποίηση της ασθένειας της Στέλλας Αντωνίου ήταν ένα γεγονός που μέχρι τώρα η ίδια απέφευγε, αφού αφορά ένα καθαρά προσωπικό θέμα, χωρίς να παραβιάζουμε το ιατρικό απόρρητο μπορούμε να αναφέρουμε, για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της σοβαρότητας της κατάστασής της, ότι πρόκειται για μια σπανιότατη ασθένεια, που κατ’ αρχή πρόσβαλε το μάτι της, και ήδη επεκτείνεται σε άλλα όργανα του σώματός της. Η ασθένεια αυτή απαιτεί στενή ιατρική παρακολούθηση και συνεχείς ειδικές παρακλινικές εξετάσεις από εξειδικευμένα κέντρα, άμεση πρόσβαση σε αυτά σε περιπτώσεις υποτροπών, και πάντως ένα περιβάλλον που τουλάχιστον να μην επιβαρύνει την όλη της κατάσταση, τέτοιο όπως είναι των φυλακών. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, οι κίνδυνοι που μπορεί να προέλθουν από αυτή την σπάνια αρρώστια μπορεί να προκαλέσουν καταστρεπτικές και ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία της.

Σε όλα τα παραπάνω και με επιστημονική επάρκεια υποστηριζόμενα, τα μέλη του συμβουλίου απάντησαν, αφού πρώτα μετατράπηκαν και σε γνώστες της ιατρικής επιστήμης, ερμηνεύοντας τις γνωματεύσεις των «συναδέλφων» τους, και συγχέοντας πλήρως ιατρικούς όρους ως γνήσιοι ημιμαθείς, με τα εξής περίπου ανεκδιήγητα: η Στέλλα Αντωνίου δεν χρειάζεται να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας, αφού το πρόβλημα της μπορεί να αντιμετωπιστεί από το Νοσοκομείο των κρατουμένων του Κορυδαλλού (ξέρετε αυτό το υπερπλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο ίδρυμα..!!!!)

Ο λόγος που απέρριψαν την αίτηση αποφυλάκισή της, είναι γιατί η Στέλλα Αντωνίου είναι αναρχική και αγωνίζεται ενάντια στο κράτος. Στην πιο αντιδραστικής μορφής οργάνωσης της ανθρώπινης κοινωνίας, που γεννά την εκμετάλλευση, την εξαθλίωση, τη φτώχεια, τους πολέμους, την προσφυγιά, τη διαφθορά, τον αυταρχισμό, τον ρατσισμό, αλλά και τα μνημόνια, τις μίζες, τις ρεμούλες.

Με αφορμή τον συνεχή βασανισμό της συντρόφισσας (γιατί περί βασανιστηρίου πρόκειται να είναι ακόμη στη φυλακή ενώ πάσχει από σοβαρή ασθένεια), έχουν γίνει δεκάδες κινήσεις αλληλεγγύης και αντιπληροφόρησης σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ οι πολιτικοί και αρκετοί ποινικοί κρατούμενοι έχουν προβεί αρκετές φορές σε αποχή από το συσσίτιο σε μια ελάχιστη πράξη αλληλεγγύης στο πρόσωπό της. Στις 30/01 μετά από νέα της αίτηση, για μια ακόμη φορά το κράτος αρνήθηκε να την αποφυλακίσει, δείχνοντας χωρίς καμία αιδώ το εκδικητικό του προσωπείο απέναντι στους αιχμάλωτούς του, όπως έχει συμβεί εξάλλου και στην περίπτωση του πολυασθενή και ανάπηρου πια Σάββα Ξηρού, στη συνεχιζόμενη κράτηση (παρ’ όλο που έχει ήδη αθωωθεί στη πρώτη του δίκη σχετικά με ληστεία τράπεζας που το κράτος του απέδωσε) του επίσης ανάπηρου Σίμου Σεϊσίδη, ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό στο πόδι του μετά από τον πισώπλατο πυροβολισμό μπάτσου που επιχείρησε να του κάνει έλεγχο. Μια ξεκάθαρη ναζιστική πρακτική συσκευασμένη σε ένα «δημοκρατικό» αμπαλάζ.

Στεκόμαστε στο πλευρό της συντρόφισσας Στέλλας Αντωνίου στον αγώνα που δίνει, όπως στεκόμαστε στο πλευρό κάθε πολιτικού αιχμάλωτου του κράτους ανεξάρτητα από τις πολιτικές του επιλογές, και ενώνουμε τη φωνή μας με κάθε αλληλέγγυα πράξη και Λόγο υπέρ τους.

Απαιτούμε την άμεση αποφυλάκιση και παύση κάθε δίωξης της Στέλλας Αντωνίου (και κάθε πολιτικού κρατούμενου).

Αλληλέγγυοι/ες από Κρήτη

* Για τη σύνταξη του κείμενου έχουν χρησιμοποιηθεί αποσπάσματα από δικές της επιστολές, καθώς και από κείμενο αλληλεγγύης προς αυτήν από συγγενείς και φίλους των πολιτικών κρατουμένων.