Τι μπορούμε να κάνουμε αν δεν έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα

Με το πιστόλι στον κρόταφο βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Το φάσμα της φτώχειας και της πείνας απλώνεται ραγδαία. Οι ουρές της ανεργίας επεκτείνονται. Κάτω από τις προσταγές της Τρόικα η κυβέρνηση και οι υπόλοιποι του αστικού σιναφιού έχουν βαλθεί να λεηλατήσουν ό,τι μας έχει απομείνει: μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα.

Με το πιστόλι στον κρόταφο βρίσκεται αυτές τις μέρες όλος ο λαός και από μια άλλη πλευρά. Αυτή του ωμού εκβιασμού μπροστά στις καταιγιστικές τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Θέλουν να μας πείσουν ότι πρέπει να αγωνιούμε αν θα’ χουμε και πότε κυβέρνηση –εθνικής ευθύνης ή μεταβατική– αν θα κάνουμε δημοψήφισμα ή εκλογές. Αν θα μας στείλουν δηλαδή στον γκρεμό ετούτοι ή οι άλλοι, μ’ αυτόν ή τον άλλο τρόπο.

Αυτήν την πολιτική που έχει οδηγήσει ήδη σε χρεοκοπία μεγάλα κομμάτια του λαού. Με τα απανωτά μνημόνια, το μεσοπρόθεσμο και τους νόμους τους, είδαμε το εισόδημά μας να λεηλατείται, τις απολύσεις να τσακίζουν κόκαλα, τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις συμβάσεις να καταργούνται. Και σήμερα, σ’ ένα αποκορύφωμα της βάρβαρης πολιτικής τους (που σίγουρα δεν θα είναι και το τελευταίο), μετά τα χαράτσια «αλληλεγγύης» έρχονται και τα χαράτσια της ΔΕΗ για να μας αποτελειώσουν. Με όρους ωμού εκβιασμού και με την απειλή της άμεσης διακοπής του ρεύματος, χιλιάδες νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ για το χαράτσι, τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν καν να πληρώσουν το λογαριασμό της ΔΕΗ.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

  • Έχουμε 40 μέρες περιθώριο για να εξοφλήσουμε τον λογαριασμό από την ημέρα που θα τον λάβουμε, και 25 ημέρες μετά την έγγραφη ειδοποίησή μας με τον επόμενο λογαριασμό, μέχρι την επικείμενη διακοπή ρεύματος.
  • Δεν αφήνουμε κανένα συνεργείο να μπει σε ιδιωτικό χώρο για να κόψει το ρεύμα, παρά μόνο παρουσία εισαγγελέα:
  1. Αν ο μετρητής ρεύματος βρίσκεται σε προαύλιο χώρο κλειδώνουμε την εξώπορτα, ώστε η πρόσβαση σε αυτόν να είναι δυνατή μόνο με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη,
  2. Σε μονοκατοικίες όπου ο μετρητής βρίσκεται στο πεζοδρόμιο φροντίζουμε να τον κλείσουμε με ένα ξύλινο ή μεταλλικό ερμάριο (κουτί-ντουλάπι) ή αν υπάρχει ήδη αυτό, φροντίζουμε να βάλουμε ένα γερό λουκέτο,
  3. Στις πολυκατοικίες-διαμερίσματα όπου όλοι μετρητές είναι σε ένα κοινό ντουλάπι βάζουμε ένα γερό λουκέτο και το κλειδί το κρατάει π.χ. ο διαχειριστής ή αντικαταστάτης του,
  4. Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις φροντίζουμε ώστε το ρολόι να είναι προσβάσιμο μόνο την προβλεπόμενη ημερομηνία καταγραφής της ένδειξης του μετρητή (αναγράφεται στον λογαριασμό) ή διαβάζουμε μόνοι μας την ένδειξη και τηλεφωνούμε στο 10500 της ΔΕΗ,
  5. Κάνοντας τα παραπάνω απλά πράγματα, εμποδίζουμε τη διακοπή του ρεύματος από τον μετρητή, οπότε η μόνη επιλογή που απομένει στην ΔΕΗ και τους εργολάβους της είναι να κινητοποιήσουν συνεργείο με καλαθοφόρο όχημα, προκειμένου να κόψουν την παροχή ρεύματος από την κολώνα (κάτι που μπορεί να γίνει μόνο για τις μονοκατοικίες και όχι για τις πολυκατοικίες). Σε αυτήν την περίπτωση, και αφού έχουμε συνεννοηθεί με τους γείτονές μας, είμαστε εκεί για να τους εμποδίσουμε και να βοηθήσουμε έμπρακτα τον διπλανό μας.

Και αν παρ’ όλα αυτά καταφέρουν να μας κόψουν το ρεύμα, τότε μπορούμε να το επανασυνδέσουμε μαζί με τεχνικούς που έχουν ήδη δηλώσει διαθεσιμότητες.

Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε! Με συνελεύσεις σε πολυκατοικίες και γειτονιές να οργανώσουμε την άμυνά μας απέναντι στη ληστεία τους, να μην αφήσουμε κανένα συνεργείο να κόψει το ρεύμα σε κάποιον που δεν έχει ή δεν θέλει να πληρώσει, να σηκώσουμε τον διακόπτη. Κανένας να μην μείνει μόνος του σε αυτή τη μάχη.

Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνοικία, θα οργανώσουμε την πάλη μας, φτιάχνοντας επιτροπές αγώνα, ανοιχτές σε όλους, με κάλεσμα προς όλους. Δεν θα επιτρέψουμε να μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, καμιά οικογένεια χωρίς θέρμανση, κανένας συνάνθρωπός μας πεινασμένος, κανένας μόνος του.

Εκεί που αυτοί σπέρνουν την απελπισία, τη μοιρολατρία και την απογοήτευση, εμείς θα σπείρουμε την ελπίδα και τη διάθεση για αγώνα και διεκδίκηση. Και μόνο έτσι θα βάλουμε τις βάσεις για να ξανακατακτήσουμε όσα μας κλέβουν: τις δουλείες, τους μισθούς μας, το δικαίωμά μας σε δωρεάν μόρφωση, περίθαλψη και ασφάλιση, το δικαίωμα στη συλλογική διεκδίκηση. Κανείς δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του σωτήρα, δεν πρέπει να αναθέσουμε σε κανέναν τον ρόλο του προστάτη! Διεκδικούμε και παλεύουμε όλοι!

Για νομικές συμβουλές ελάτε σε επαφή με τη νομική ομάδα του κινήματος «Δεν Πληρώνω»: www.oxidiodia.gr
e-mail: epitropes2010@gmail.com
τηλέφωνα: 6972904666, 6943686760, 6937351687, 6945426178

Αναδημοσιεύτης