Τρέξε, άνθρωπε, τρέξε #52

Απεργία πείνας των 11 αγωνιστών από την Τουρκία

Οι 11 αγωνιστές από την Τουρκία βρίσκονται κρατούμενοι από τις 19 Μάρτη του 2020 έπειτα από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στην περιοχή των Σεπολίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μοναδικά στοιχεία για τη σύλληψη ήταν μια σακούλα με μπάζα, οδοντόβουρτσες με DNA, και μια τσάντα με σκουριασμένα όπλα εντός ενός φρεατίου εκτός του σπιτιού τους. Στη δίκη που ακολούθησε καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 333 ετών, 30 χρόνια για τον καθένα και την καθεμία για ένταξη στην κομμουνιστική οργάνωση DHKP-C (Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο-Κόμμα), οργάνωση που περιλαμβάνεται στις λίστες των τρομοκρατικών οργανώσεων ΗΠΑ και Τουρκίας, καθώς και για προμήθεια, μεταφορά και κατοχή όπλων. Το δικαστήριο στηρίχθηκε σε απόψεις και εικασίες της αντιτρομοκρατικής, ενώ παράλληλα στην τρίτη δικάσιμο, με την έγκριση της έδρας, μπάτσοι της ειδικής ομάδας μεταγωγών τους επιτέθηκαν και τους βασάνισαν. Στις 07/10/2022, οι 11 αγωνιστές και αγωνίστριες ξεκίνησαν απεργία πείνας διαρκείας ζητώντας την αφαίρεση της υπόθεσης από το πεδίο εφαρμογής της αντιτρομοκρατικής, και την ακύρωση της ποινής που επιβλήθηκε βάσει των αντιτρομοκρατικών νόμων, το δικαίωμα στην υπεράσπιση και τη δίκαιη δίκη τους με νομικές και όχι πολιτικές αποφάσεις.

Για την υπόθεση των τεσσάρων προφυλακίσεων στον Πειραιά

Στις 14/11/2021, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε η τροχαία Πειραιά, μπάτσοι εμβολίζουν εν κινήσει τους Φώτη Δ. και Ιάσονα Ρ., και τους οδηγούν στη ΓΑΔΑ όπου τους αναγκάζουν σε υποχρεωτική λήψη αποτυπωμάτων και DNA. Για την κατασκευή των απαραίτητων ενοχοποιητικών στοιχείων μπάτσοι εισβάλουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στα σπίτια τους, ενώ τα ΜΜΕ αναλαμβάνουν την αντίστοιχη προπαγάνδα κάνοντας λόγο για «σπίτια παρασκευαστήρια βομβών».

Χωρίς την ύπαρξη παραπάνω στοιχείων οι Φ. Δ. και Ι. Ρ. προφυλακίστηκαν και κρατούνται έως και σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού και Αυλώνας αντίστοιχα. Το πρωί της Τρίτης 20/09, και ενώ η δικογραφία παρέμενε ανοιχτή, μπάτσοι με συνοδεία εισαγγελέα κάνουν έφοδο στα σπίτια των αναρχικών Παναγιώτη Β. και Λάμπρου Β., και πραγματοποιούν κατ’ οίκον έρευνα. Παράλληλα τους επιδίδουν κλήση για ανάκριση ως κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση. Στις 06/10 οι Π. Β. και Λ. Β. πέρασαν από εισαγγελέα και ανακριτή στα δικαστήρια του Πειραιά. Έπειτα από μια σειρά παρατυπιών τόσο του δικαστικού συμβουλίου όσο και της εισαγγελέως, ανακοινώθηκε η προφυλάκισή τους, η οποία στηρίχθηκε στην πολιτική τους ταυτότητα και τις συντροφικές και φιλικές σχέσεις με τους προφυλακισμένους Φ. Δ. και Ι. Ρ.

Εισβολή και σύλληψη στα προσφυγικά

Ξημερώματα Τρίτης 22/11/2022 το κράτος επιστρατεύει όλες τις αστυνομικές δυνάμεις του (ΜΑΤ, ΔΡΑΣΗ, ΕΚΑΜ, ΟΠΚΕ, κρατική ασφάλεια), και εισβάλλει στο 7ο μπλοκ της κατειλημμένης κοινότητας των προσφυγικών στη Λ. Αλεξάνδρας. Σπάζοντας πόρτες μπαίνουν στο σπίτι που διέμενε ο σύντροφος Κ. μαζί με άλλον έναν σύντροφο (ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος), και τους απαγάγουν. Ακολουθεί πολύωρη έρευνα στο σπίτι, ενώ ο σύντροφος μεταφέρεται στη ΓΑΔΑ όπου και κρατείται αιχμάλωτος. Του αποδίδονται οι κατηγορίες για κατοχή εκρηκτικών, εγκληματική οργάνωση, εμπρησμό και παράβαση νόμου περί όπλων, ενώ από την πρώτη στιγμή τα καθεστωτικά καθώς και ο ίδιος υπουργός προ.πο κάνουν λόγο για μια ακόμη «επιτυχία» της αστυνομίας, ενάντια στην «τρομοκρατία», καθώς πρόκειται για τον φερόμενο ως δράστη της εμπρηστικής επίθεσης στα γραφεία της Real News, χωρίς βέβαια τα αντίστοιχα στοιχεία. Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. εισβάλλει και σε άλλα σπίτια συγγενικών και φιλικών προσώπων του, από τα οποία προσάγει μια ακόμη κοπέλα, που τελικά αφήνεται ελεύθερη. Τη Δευτέρα 28/11/2022 περνάει από τον ανακριτή και αποφασίζεται η προφυλάκισή του. Στη συνέχεια ο σύντροφος μεταφέρεται στον Κορυδαλλό, όπου η διεύθυνση της φυλακής τον απομονώνει στα μπουντρούμια της δημοκρατίας. Πρόκειται για πρακτική που εφαρμόζεται σε όλους τους νεοεισερχόμενους με την πρόφαση της προληπτικής καραντίνας, ενώ κανένα μέτρο υγιεινής δεν τηρείται σε όλη τη φυλακή. Έπειτα μεταφέρεται εσκεμμένα στην Ε πτέρυγα, σε συνθήκη διαρκούς απομόνωσης από άλλους αιχμαλώτους αναρχικούς.

Ένα σύνολο συντρόφων κινητοποιήθηκαν ώστε να βγει από την πολιτική απομόνωση. Η διεύθυνση της φυλακής δήλωσε ότι ο αποκλεισμός του Κ. από τις πτέρυγες όπου κρατούνται αναρχικοί, έγινε με εντολή του εισαγγελέα φυλακής για την αποτροπή κινητοποιήσεων ενόψει της επετείου της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.