Tρεις Γέφυρες – Αναρχική καμπάνια διεθνιστικής αλληλεγγύης

Υπάρχει η κυριαρχία των ισχυρών κρατών, των υπερκρατικών σχηματισμών και των ντόπιων τοποτηρητών τους. Υπάρχουν οι ενδοκυριαρχικές συγκρούσεις που τροφοδοτούν ένα παιχνίδι γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή της Μεσογείου. Υπάρχουν οι εθνικισμοί, που χωρίζουν τους καταπιεσμένους και τους οδηγούν σε αλληλοσφαγή. Υπάρχει η απορρύθμιση των τοπικών κοινωνιών μέσα από τις πολεμικές επεμβάσεις, αλλά και η βαρβαρότητα του θρησκευτικού φονταμενταλιστικού σκοταδισμού. Υπάρχει το πλέγμα της καταστολής, που υφαίνεται με “τρομονόμους”, αστυνομικό έλεγχο σε δρόμους, φυλακές, ειδικές συνθήκες κράτησης και στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Υπάρχει ο κόσμος των αφεντικών, που στηρίζεται στην τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς και στη διαρκή υποτίμηση της εργασίας.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος παράλληλος κόσμος. Είναι ο κόσμος των αντιστάσεων. Είναι ο κόσμος του κινήματος του ΝΟ ΤΑV στον ιταλικό βορρά και της Χαλκιδικής στον ελλαδικό βορρά, είναι οι εξεγερτικές εκφράσεις του νέου ριζοσπαστικού ρεύματος στην Τουρκία, είναι η πραγμάτωση της δημοκρατικής αυτονομίας και της αντίστασης στις περιοχές των Κούρδων της βόρειας Συρίας. Είναι οι αυτόνομοι εργατικοί αγώνες. Είναι οι κρατούμενοι και οι διωκόμενοι κοινωνικοί αγωνιστές. Είναι οι εξεγερμένοι στις φυλακές και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι κάθε άνθρωπος και κάθε συλλογική κίνηση που αντιστέκεται κι επιχειρεί να διαμορφώσει άλλους όρους ζωής στον δρόμο, στη γειτονιά, στη δουλειά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο χωράφι.

Αυτός ο παράλληλος κόσμος μπορεί να αποτρέψει την επιβολή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και του θρησκευτικού κι εθνικιστικού σκοταδισμού, σε αυτή τη διασταύρωση του πλανήτη που λέγεται Μεσόγειος. Αυτός ο παράλληλος κόσμος οφείλει, στο εδώ και στο τώρα και με συγκεκριμένο τρόπο, να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας, συνεργασίας, αντίστασης και αλληλεγγύης.

Έτσι λοιπόν και εμείς ως κομμάτι αυτού του κόσμου, ξεκινάμε μία αναρχική καμπάνια διεθνιστικής αλληλεγγύης βαφτίζοντάς την ΤΡΕΙΣ ΓΕΦΥΡΕΣ:

  1. γέφυρα αλληλεγγύης στον ευρωπαϊκό νότο
  2. γέφυρα αλληλεγγύης στο ανατολικό μεσογειακό τόξο
  3. γέφυρα αλληλεγγύης στο βαλκανικό χώρο.

Η καμπάνια ξεδιπλώνεται μέσα από συντονισμένες κοινές ή αυτόνομες δράσεις από τον περασμένο Φλεβάρη ως τον προσεχή Οκτώβρη. Στην καμπάνια αυτή συμμετέχουν ομάδες, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες από οκτώ πόλεις της Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα, Πάτρα, Σπάρτη, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο).

2h_allagesview1-page-002

Περνώντας την 1η και φτάνοντας στη 2η Γέφυρα

Κατά το άνοιγμα της 1ης Γέφυρας, οργανώθηκαν εκδηλώσεις, συζητήσεις, προβολές, μικροφωνικές και παρεμβάσεις σε δρόμους, γειτονιές, στέκια και καταλήψεις. Από τον Απρίλη πραγματοποιείται το πέρασμα στη 2η Γέφυρα, η οποία αφορά ζητήματα που άπτονται της ανατολικής Μεσογείου. Πιο συγκεκριμένα, οι κύριες αιχμές αυτής της 2ης Γέφυρας είναι:

  • η αλληλεγγύη των αγωνιζόμενων από τα κάτω σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο απέναντι στα γεωπολιτικά παιχνίδια των κρατών και των μεγάλων εταιρειών.
  • η αλληλεγγύη στο πείραμα του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού, στις κουρδικές περιοχές, και στην αυτοάμυνά του.
  • ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός ως βασική μορφή επιβολής μιας σύγχρονης βαρβαρότητας και οι αντιδραστικές ανακλάσεις που εμφανίζονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο απέναντί του, καθώς και
  • το ζήτημα της αλληλεγγύης στους μετανάστες και στους πρόσφυγες με κάθετη εναντίωση στις συνθήκες εγκλεισμού που βιώνουν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα τμήματα μεταγωγών και στα αστυνομικά τμήματα.

Επίσης, η 1η Γέφυρα θα συνεχίζει να ξεδιπλώνεται κυρίως μέσα από την ενασχόληση με:

  • το ενεργειακό ζήτημα, έχοντας ως κύρια αναφορά την καταστροφή των ορεινών κορυφογραμμών από μεγάλα αιολικά πάρκα και
  • την αλληλεγγύη σε σημαντικούς οικολογικούς/κοινωνικούς αγώνες, όπως η αντίσταση των κατοίκων στην καταστροφή της βορειοανατολικής Χαλκιδικής από τη δραστηριότητα των μεταλλείων και ο αγώνας του κινήματος NO TAV στη βορειοδυτική Ιταλία.

Το επόμενο ραντεβού για συντονισμένη κοινή δράση των Τριών Γεφυρών έχει δοθεί για το Σάββατο 30 Μάη, με περιεχόμενο τις αιχμές της 2ης Γέφυρας (αντίσταση και διεθνιστική αλληλεγγύη στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου). Είναι ζητούμενο μέσα από τοπικές συμπράξεις και με άλλες συλλογικότητες ή πρωτοβουλίες, η συγκεκριμένη αυτή δράση να εμπλουτιστεί. Επίσης, είναι ζητούμενο να ξεπεράσει και τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας με παράλληλες παρεμβάσεις συντρόφων σε άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.

Τρεις Γέφυρες

αναρχική καμπάνια διεθνιστικής αλληλεγγύης

όλες οι δράσεις και το περιεχόμενο τους στο blog: 3gefires.org

για επικοινωνία: 3gefires@espiv.net

επιμέλεια: ManoRoco