[Βερολίνο] Ενημέρωση από την πορεία του συντονισμού Interkiezionale, 15/10 ημέρα εκκένωσης της Køpi Wagenplatz

Η πορεία πραγματοποιήθηκε προχθές 15/10 στις 20:00 στην περιοχή του Kreuzberg με 6000 άτομα. Το Kreuzberg είναι μια περιοχή που από τη μια αποτελεί σημείο συνάντησης του ριζοσπαστικού χώρου του Βερολίνου, και έχει έντονο μεταναστευτικό στοιχείο και από την άλλη έχει υποστεί ακραία κυριλοποίηση. Τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ατραξιόν εναλλακτικού τουρισμού, όπου η παλιότερη κουλτούρα της περιοχής έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα. Τα ενοίκια έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και τα περισσότερα house projects είναι ανενεργά. Παρ’ όλα αυτά τον τελευταίο χρόνο εντάσεις ανάμεσα σε αστυνομικές δυνάμεις και περαστικούς έχουν λάβει χώρα με αποκορύφωμα συγκρούσεις που έλαβαν χώρα στη πλατεία Mariannenplatz λόγω ελέγχων στα πλαίσια της πανδημίας.

Η πορεία τη Παρασκευής ξεκίνησε γύρω στις 20:30 εμφανώς κάτω από την ταυτότητα του black block. Οι πρώτες συγκρούσεις έλαβαν χώρα λίγα μόλις μέτρα από το σημείο εκκίνησης, όταν άτομα επιτέθηκαν σε μπάτσους και καταστήματα. Από εκείνη τη στιγμή η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου (για τους μπάτσους). Η κλασσική τακτική των μπάτσων στο Βερολίνο, να στέκονται πολύ κοντά στα πλαϊνά της πορείας, τους γύρισε μπούμερανγκ, αφού πρακτικά η πορεία κυνηγούσε αυτές τις διμοιρίες στο πρώτο κομμάτι της πορείας. Φλεγόμενα οδοφράγματα, κροτίδες και πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, επιθέσεις σε σύμβολα της κυριλοποίησης της περιοχής λάμβαναν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας. Ταυτόχρονα η πορεία συνέχιζε να διατηρεί τη δυναμικότητα της και να παρέχει ασφάλεια και σημείο ανασύνταξης των διάφορων ομάδων. Σε κάποιο σημείο της πορείας πραγματοποιήθηκε break out όπου άτομα έτρεψαν σε φυγή βαν και περιπολικά σε κάθετους δρόμους. Επιθέσεις σε γνωστούς ασφαλίτες λάμβαναν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας.

Σημαντική πρέπει να θεωρηθεί η υποστήριξη και συμμετοχή της γειτονιάς όπου στις περισσότερες φορές χειροκροτούσε και ζητωκραύγαζε από τα μπαλκόνια, ενώ η τεράστια αυτοκινητοπομπή των μπάτσων στην κεφαλή της πορείας δέχτηκε επίθεση με πυροτεχνήματα από πόρτες σπιτιών!

Μετά το τέλος της πορείας κόσμος παρέμεινε στο Kreuzberg όπου και οι αψιμαχίες με τους μπάτσους συνεχίστηκαν, με αποκορύφωμα την εισβολή των μπάτσων σε γνωστό μπαρ-στέκι του χώρου.

Ο ριζοσπαστικός χώρος του Βερολίνου προχθές κατάφερε να πάει τον αγώνα ενάντια στις εκκενώσεις ένα βήμα μπροστά. Με μεγαλύτερη μαζικότητα και συγκρουσιακή διάθεση. Με αλληλεγγύη και δυναμισμό μετέτρεψε αυτήν την εκκένωση σε νίκη του κινήματος, δημιουργώντας εμπειρίες και εικόνες που δεν είχαμε ξαναδεί στην πόλη την τελευταία δεκαετία. Τέσσερις εκκενώσεις μετά και ο χώρος γίνεται πιο μαζικός, πιο δυνατός και πιο αποφασισμένος. Τίποτα δεν τελείωσε…


KOPIPLATZ BLEIBT RIZIKO KAPITAL
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ