[Βερολίνο] Συνολική ενημέρωση από τις κινήσεις αλληλεγγύης στην Køpi Wagenplatz, και από την επιχείρηση εκκένωσής της

Σάββατο 02/10

Πορεία αλληλεγγύης στην Køpiplatz με περίπου 2000 κόσμο, που ξεκίνησε από την κατάληψη και κατέληξε στη Rigaerstrasse.

Παράλληλα με την πορεία έγινε επίθεση με πέτρες και μπογιές στα γραφεία της Akelius (μεγάλη κτηματομεσιτική εταιρεία με ακριβά ενοίκια και χιλιάδες διαμερίσματα στο Βερολίνο) στο Kreuzberg.

Κυριακή 03/10

Επίθεση με σφυριά σε εταιρεία που συνεργάζεται με την google, στο Kreuzberg.

Σαββατο 09/10

Ένα χρόνο μετά την εκκένωση της Liebig34 και 4 μέρες μετά την εισβολή των μπάτσων στη Rigaer94 πραγματοποιήθηκε πορεία με σύνθημα “United in Anger” απο την Dorfplatz (γωνία Rigaerstr/Liebigstr) προς την Køpiplatz. Μετά το τέλος της πορείας έγινε συναυλία έξω από την κατάληψη η οποία κατεστάλη γρήγορα από τους μπάτσους με σύνολο 10 συλλήψεις.

Τρίτη 12/10

Τοποθετήθηκε πανί στην Rigaerstrasse που έγραφε «Αλληλεγύη στην Køpi Wagenplatz», καθώς και φλεγόμενο οδόφραγμα. Οι μπάτσοι που έσπευσαν στην περιοχή δέχθηκαν επίθεση με πέτρες.

Πραγματοποίηθηκε εμπρηστική επίθεση σε 6 οχήματα της δημοτικής αστυνομίας στην περιοχή Lichenberg.

Τετάρτη 13/10

Επίθεση με σφυριά στο δημαρχείο του Μίττε (γειτονιά του Βερολίνου στην οποία τυπικά ανήκει η Køpiplatz).

Εμπρηστικές επιθέσεις σε όχημα της Strabag (κατασκευαστική εταιρεία με πολλά πρότζεκτ στο Βερολίνο, και υπεύθυνη για αποψιλώσεις δασών σε διάφορα μέρη της Γερμανίας), και σε ΑΤΜ της εταιρείας Euronet.

Πέμπτη 14/10

Τα ξημερώματα, κάποιες ώρες πριν την ανακοινωμένη κόκκινη ζώνη γύρω από την Køpiplatz, στήθηκαν φλεγόμενα οδοφράγματα μπλοκάροντας την κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από τη ζώνη.

Το ίδιο πρωί έγινε συμβολική κατάληψη ενός άδειου κτηρίου δίπλα από την Køpiplatz, και λίγες ώρες μετά συμβολική ανακατάληψη του προσφάτως εκκενωμένου συνεργατικού μπαρ Meuterei στο Kreuzberg.

Το απόγευμα ο συντονισμός Reclaim Club Culture (συντονιστικό συνεργατικών/εναλλακτικών club του Βερολίνου) κάλεσε πορεία αλληλεγγύης ενάντια στην εκκένωση. Όταν η πορεία πέρασε δίπλα από την Køpiplatz, οι μπάτσοι δέχτηκαν επίθεση με μπουκάλια και πέτρες από την κατάληψη.

Το βράδυ έγινε πορεία στόμα-με-στόμα στα δυτικά του Kreuzberg, σε γειτονιά που τα τελευταία χρόνια δέχεται επίθεση από το κεφάλαιο, αφού ανάμεσα στις εργατικές πολυκατοικίες χτίζονται συνεχώς κυριλέ πολυκατοικίες και γραφεία. Η πορεία επιτέθηκε μαζικά σε ένα από αυτά τα κτήρια με πέτρες και μπογιές σπάζοντας δεκάδες τζαμαρίες, και διαλύθηκε αφού έστησε οδοφράγματα.

Παρασκευή 15/10

Ο δρόμος έξω από την Køpiplatz ήταν αποκλεισμένος εδώ και 2 μέρες με κάγκελα και εκατοντάδες μπάτσους, ενώ κλούβες είχαν τοποθετηθεί σε όλη τη γύρω περιοχή (για την εκκένωση η βερολινέζικη αστυνομία έχει σε υπηρεσία 2000 μπάτσους, πολλούς από άλλα κρατίδια της Γερμανίας). Στις 10:00 έφτασε με τεράστια αστυνομική συνοδεία ο δικαστικός επιμελητής για να παραδώσει την εντολή εκκένωσης, και ξεκίνησε η επιχείρηση των μπάτσων να μπούνε στην Køpiplatz.

Η πρώτη προσπάθεια έγινε από μια διμοιρία μπάτσων που με ηλεκτρικό κόφτη προσπάθησαν να ανοίξουν τρύπα στον μεταλλικό φράχτη, αλλά υποχώρησαν μετά από επίθεση με πέτρες και μάνικες νερού από τον κόσμο μέσα στην κατάληψη. Στη δεύτερη προσπάθεια επιστρατεύτηκαν 2 τανκ(!), τα οποία πλησίασαν το φράχτη, ενώ διμοιρίες μπάτσων καλυμμένες με ασπίδες έδεσαν συρματόσχοινα στα τανκ και τον φράχτη. Η αυτοάμυνα μέσα από την κατάληψη συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης με πέτρες, κροτίδες, πυροσβεστήρες και μάνικες νερού. Τελικά, μετά από περίπου μια ώρα, οι μπάτσοι κατάφεραν και άνοιξαν τρύπες σε δύο σημεία του φράχτη, και μπήκαν στην Køpiplatz.

Οι μπάτσοι μετά την εισβολή εκκένωσαν τον χώρο της απειλούμενης Køpiplatz, χωρίς να επέμβουν στο υπόλοιπο μισό project της Køpi (σπίτι), μιας και από τη μία δεν υπήρχε απειλή εκκένωσης, και από την άλλη δεν συμμετείχε στην υπεράσπιση διατηρώντας τις πόρτες του κλειστές. Στα άτομα που ήταν μέσα κατά τη διάρκεια της υπεράσπισης της Køpiplatz είτε πραγματοποιήθηκε εξακρίβωση, είτε αφέθηκαν κατευθείαν ελεύθερα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκκένωσης υπήρχαν τρεις εγγεγραμμένες συγκεντρώσεις στα τρία πιο κοντινά σημεία προς το project. Αλληλέγγυος κόσμος φώναζε συνθήματα εμψυχώνοντας τον οχυρωμένο κόσμο. Κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων έλαβαν χώρα μικροσυγκρούσεις με τους σταθμευμένους μπάτσους, και κάποιες συλλήψεις.

Παρ’ ολο τον ασφυχτικό κλοιό που είχαν δημιουργήσει οι μπάτσοι γύρω από τις συγκεντρώσεις, ο κόσμος αποφασισμένος να δείξει την αλληλεγγύη του παρέμεινε στην περιοχή μέχρι το τέλος της εκκένωσης.

Το επόμενο ραντεβού είναι στις 20:00 το ίδιο βράδυ στην καλεσμένη από την Interkiezionale (συντονισμός των απειλούμενων projects με αλληλέγγυες ομάδες και άτομα) πορεία στην περιοχή του Kreuzberg!