Ξυλοδαρμοί και τραμπουκισμοί εργαζόμενων

ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΟ «ΒΕΑΚΗ 56»:Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ Χ. ΣΑΛΜΑΣ ΞΥΛΟΚΟΠΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ

Στις 23 Δεκεμβρίου τα ξημερώματα, ο Μοχάμετ, κατά τη διάρκεια παραπλανητικής παραγγελίας – παγίδας, για λογαριασμό του ψητοπωλείου  στο οποίο εργαζόταν, δέχτηκε δολοφονική – ρατσιστική επίθεση από τον Σαλμά και έναν «φουσκωτό» μπράβο, ο οποίος κρατούσε σιδερογροθιά με ενσωματωμένη λεπίδα. Ο Μοχάμετ μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο όπου και νοσηλεύτηκε. Την επόμενη μέρα, βγαίνοντας από το νοσοκομείο, διαπίστωσε πως του έλειπαν 170€ τα οποία είχε μαζί του μέχρι και τη στιγμή του ξυλοδαρμού. Το χρονικό της επίθεσης έχει καταγραφεί από τους μπάτσους της περιοχής και ο εργαζόμενος έχει κάνει μηνύσεις κατά του Σαλμά και του μπράβου.

Ο Μοχάμετ, εργαζόταν ως διανομέας στο ψητοπωλείο «ΒΕΑΚΗ 56» για 375 ημέρες χωρίς ρεπό, για 7 και πλέον ώρες ημερησίως ενώ ήταν ασφαλισμένος μόνο για 8 ώρες την εβδομάδα, χωρίς δώρα, επιδόματα, νυχτερινές προσαυξήσεις και ό,τι άλλο προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Στις 29 Σεπτέμβρη 2018, ο Μοχάμετ απολύθηκε όταν διεκδίκησε όσα δεν του κατέβαλε το αφεντικό του Χρήστος Σαλμάς και γι’ αυτό το λόγο προσέφυγε στο ΙΚΑ και στην επιθεώρηση εργασίας Περιστερίου. Στη συνέχεια, έπιασε δουλειά στο ψητοπωλείο «TASTE… ΕΑΤ» όπου ο νέος εργοδότης και φίλος του Σαλμά τον εκβίασε με απόλυση αν δεν απέσυρε την καταγγελία για το ψητοπωλείο «ΒΕΑΚΗ 56». Στην τριμερή συνάντηση της επιθεώρησης (6/12) ο Σαλμάς δεν αποδέχτηκε τις οφειλές ως προς τον εργαζόμενο και στις 7/12 απολύθηκε από το «TASTE… ΕΑΤ» επειδή δεν απέσυρε την καταγγελία. Είναι ξεκάθαρη η συνεργασία των αφεντικών για τη διασφάλιση των συμφερόντων τους. Ο Μοχάμετ απευθύνθηκε ξανά στην επιθεώρηση εργασίας, αλλά και σε συνδικαλιστικούς φορείς, όταν ο Σαλμάς τον απειλούσε μέσω μηνυμάτων να υπογράψει τα χαρτιά. Η προϊσταμένη της επιθεώρησης εργασίας, σε συνεργασία με τον Σαλμά, τον πίεσαν να αποδεχτεί την οικειοθελή αποχώρησή του, αλλά εκείνος δεν υπέκυψε! Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη επιθεώρηση εργασίας αποτελεί το φόβο και τον τρόμο των εργαζομένων για να διαφυλάξει τα συμφέροντα των αφεντικών.

Ανταπόκριση από την πορεία-παρέμβαση στο «Βεάκη 56»

Την Παρασκευή 18/01/19, μαζί με την Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Περιστερίου και πλήθος αλληλέγγυου κόσμου, συγκεντρωθήκαμε στην Πλ. Δημαρχείου στο Περιστέρι και διαδηλώσαμε ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία. Η διαδήλωση, πέρασε μέσα από κεντρικούς δρόμους του Περιστερίου με κατεύθυνση το ψητοπωλείο «Βεάκη 56». Παραμείναμε στο ψητοπωλείο, περιφρουρώντας την στάση εργασίας που είχαμε προκηρύξει. Ο Χ. Σαλμάς, που απουσίαζε, μη έχοντας άλλη επιλογή, έδωσε εντολή να κλείσει το κατάστημα. Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν και το κατάστημα παρέμεινε κλειστό όλο το βράδυ. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς τη στάση μετρό «Αγ. Αντώνιος», όπου τερμάτισε η διαδήλωση. Στη διαδήλωση συμμετείχαν πάνω από 600 άτομα, είχε δυνατό παλμό, πετάχτηκαν τρικάκια και φωνάχτηκαν συνθήματα όπως: «Ξεφτίλες εργοδότες ακούστε το κι αυτό στη βία απαντάμε με μίσος ταξικό – Σήμερα ο Μοχάμεντ αύριο θα ΄σαι εσύ , καιρός να οργανωθούμε σε κάθε μαγαζί – Η λύση δεν είναι φόβος και υποταγή καιρός για αυτοοργάνωση σε κάθε μαγαζί – Αν θέλεις των αφεντικών το τσαμπουκά να σπάσεις, οργανώσου στα σωματεία βάσης- Βία απειλές, τρομοκρατία, δεν σκύβουμε κεφάλι στην εργοδοσία, κ.α.

link: https://sveod.gr/2019/02/19/antapokrisi-apo-tin-poreia-paremvasi-sto-quot-veaki-56-quot/σ.β.ε.ο.δ

Σ.Β.Ε.Ο.Δ.

Παρέμβαση της σ.β.ε.ο.δ σε 4 καταστήματα της αλυσίδας «Ο πρόεδρος»

Έπειτα από  της απειλές και τους τραμπουκισμούς από μπράβο της εργοδοσίας των ψητοπωλείων «Ο πρόεδρος», το σωματείο πραγματοποίησε εξόρμηση συνδικαλιστικών παρεμβάσεων σε 4 καταστήματα της αλυσίδας. Συγκεκριμένα, την 1 Δεκεμβρίου επισκεφτήκαμε τα καταστήματα του Μοσχάτου, του Αλίμου, της Γλυφάδας και της Ηλιούπολης, στέλνοντας το μήνυμα πως ο συνάδελφος δεν ήταν και δε θα είναι μόνος απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία. Οι απειλές για σπασμένα χέρια ή πόδια και εκπαραθυρώσεις θα πρέπει να πάψουν οριστικά. Κάθε απειλή προς τον συνάδελφο είναι απειλή ενάντια σε όλους μας.

Σάββατο 10 Νοέμβρη 2018. Ο διανομέας Ν.Α επιστρέφει στο μηχανάκι του μετά από παράδοση παραγγελίας στο Κολωνάκι. Εκεί συναντά έναν «φουσκωτό» ο οποίος αρχικά προσπάθησε να του αφαιρέσει τα κλειδιά από το μηχανάκι όμως δεν τα κατάφερε και συνέχισε με απειλές του στυλ «αν δεν είχαμε το δικαστήριο θα είχες φάει ξύλο» και «θα σε πετάξουμε από το μπαλκόνι σου, μόλις τελειώσει το δικαστήριο». Στο τέλος έριξε και μια κλωτσιά στο μηχανάκι καθώς ο συνάδελφος αποχωρούσε. Ο εν λόγω «φουσκωτός» μας είναι γνώριμος. Πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 17/10/17, μαζί με ακόμα έναν «άγνωστο» ίδιας σωματικής διάπλασης και τον Βασίλη Τσαρουχά, συνιδιοκτήτη στην αλυσίδα καταστημάτων «ο Πρόεδρος»,τον είχε απειλήσει και πάλι. Αιτία, ήταν η αγωγή που έχει καταθέσει ο εργαζόμενος για οφειλόμενα δεδουλευμένα περίπου δύο ετών σε καταστήματα της αλυσίδας «Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ» στα Μελίσσια και στο Μοσχάτο. Ο συνάδελφος συνεχίζει να διεκδικεί δικαστικά τα δεδουλευμένα του και έχει καταθέσει μηνύσεις για τις απειλές
που δέχτηκε.

Link: https://sveod.gr/files/2018/12/proedros_keimen_12_2018.pdf