Αντίδραση των πολιτιστικών συλλόγων Βιάννου, Κερατόκαμπου και Λουτρακίου σχετικά με τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις των Ολλανδών στον κόλπο του Δερμάτου

Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας διάφορες ειδήσεις που αφορούν τουλάχιστον γεωγραφικά κυρίως τον Δήμο Βιάννου, και συγκεκριμένα το μεγαλύτερο μέρος του ελαιώνα της Δερμάτου.

Σύμφωνα λοιπόν με έγκυρα δημοσιεύματα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Περιφέρεια Κρήτης ανάμεσα στην ολλανδική εταιρεία VOPAK, τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη και τον δήμαρχο Μινώα κ. Καλογεράκη.

Τη συνάντηση οργάνωσε η Περιφέρεια Κρήτης, και αντικείμενο συζήτησης ήταν η κατασκευή δεξαμενών καυσίμων από την ως άνω εταιρεία σε μια έκταση 400 στρεμμάτων με ανατολικό όριο τον υδροβιότοπο του ποταμού Αναποδάρη στη Δέρματο Βιάννου.

Πέραν του απαράδεκτου γεγονότος ότι ενώ η συγκεκριμένη τοποθεσία ανήκει εξ ολοκλήρου στον Δήμο Βιάννου, δεν υπήρξε ισοδύναμη συμμετοχή του στη συνάντηση αυτή, θα θέλαμε να διαμηνύσουμε τα παρακάτω προς κάθε αρμόδιο που πονάει για… επενδυτικές δραστηριότητες:

  1. Εκτός από την πραγματικότητα ότι η εν λόγω τοποθεσία έχει τη δυναμική της ως ένας από τους πιο παραγωγικούς και γόνιμους ελαιώνες, η περιοχή της Δερμάτου, με βάση την πρόσφατη ψηφισμένη νομοθεσία (ΣΧΟΑΠ), ανήκει στις πολεοδομήσιμες περιοχές, που σημαίνει ότι η αξία γης έχει ανέβει πολύ υψηλά, ώστε οι ιδιοκτήτες-κάτοικοι με την οργανωμένη κοινωνία να οραματίζονται και να σχεδιάζουν σ ́ αυτή διαφορετικές δραστηριότητες ποιοτικής ζωής για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, και όχι να τη δουν πετρελαιοντενεκέ της Μεσογείου.
  2. Χωρίς οικολογικές-περιβαλλοντικές τετριμμένου χαρακτήρα αναφορές θα θέλαμε να πληροφορήσουμε ότι η εν λόγω τοποθεσία είναι προστατευόμενη περιοχή με κωδικό GR4310013!
  3. Οι ιδιοκτήτες των αναφερόμενων εκτάσεων αλλά και οι περισσότεροι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, παρά την αρχική τους αμηχανία λόγω έλλειψης σχετικής ενημέρωσης, αξιολογώντας τις αρνητικές και καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για όλους μας μια τέτοια δραστηριότητα, διατρανώνουν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τα νότια παράλια της Βιάννου να γίνουν μια απέραντη πετρελαιοκηλίδα. Γιατί παρά τα ελκυστικά και παρελκυστικά των επενδυτών για θέσεις εργασίας και περιβαλλοντικές μελέτες, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα ίδια διακήρυττε και η ΒΡ, μέχρι που καταστράφηκε ο κόλπος του Μεξικού από τη πετρελαϊκή ρύπανση.
  4. Τα χαρακτηριστικά και η φύση του ιστορικού τόπου της Δερμάτου διαμορφώνουν άλλες προοπτικές οικονομικής προόδου. Επιζητούμε κίνητρα και βοήθεια από τους φορείς του κράτους και της πολιτείας, ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να γίνουν οι ίδιοι διαχειριστές της ποιότητας, της ομορφιάς και των αγαθών του τόπου τους, σεβόμενοι πάνω απ ́ όλα αυτήν τη γεννήτρα τους Μάνα Γη, τη ζωή τους, την πολιτισμική τους υπόσταση και το μέλλον των επερχόμενων γενεών.

Αναδημοσιευτής