Παρακολουθώντας την παρακμή της σημερινής κοινωνίας και κατ’ επέκταση του σύγχρονου αθλητισμού, μια παρέα ανθρώπων με κοινό σκοπό την αυτοοργάνωση και τον αντιφασισμό, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το αθλητικό σωματείο ΑΝΑΠΟΔΟΣ Χαλκίδας. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ήδη υπάρχουσα κατάσταση με αντίστοιχα εγχειρήματα αλλά και η συνεχόμενη ενθαρρυντική αύξησή τους (Αστέρας Εξαρχείων- Αθήνα, Προοδευτική Έκρηξη Τούμπας- Θεσσαλονίκη, Αυτόνομη Π.Ο.- Πάτρα, Ελευθεριακός Α.Σ.- Βόλος, Α.Σ. Απείθαρχος- Γιάννενα, Α.Σ. Μαρίνος Αντύπας- Λάρισα, Τηγανίτης Α.Σ.Η.- Ηράκλειο, Α.Σ. Ρήξη- Λιβαδειά και προσεχώς στο Αγρίνιο). Εμπνευστήκαμε το όνομα αυτό από τον αντάρτη καπετάν Ανάποδο (Θύμιος Καψής), ο οποίος δρούσε στα βουνά της Εύβοιας κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου και αποτέλεσε μορφή αντίστασης και μαχητικού αντιφασισμού για την τοπική κοινωνία.

Γιατί αντιφασισμός;

Αντιφασισμός γιατί δεν δεχόμαστε διαχωρισμούς με βάση το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία, το χρώμα, τις σεξουαλικές προτιμήσεις και της κοινωνικής-οικονομικής κατάστασης. Αντιφασισμός γιατί όπως καθημερινά στην κοινωνία εναντιωνόμαστε σε κάθε μορφή καταπίεσης και εξουσίας, έτσι θέλουμε να κάνουμε και στον αθλητισμό. Να σταθούμε απέναντι στις συμπεριφορές και τα νταβατζιλίκια «μεγάλων» παραγόντων, στους μπάτσους και τους σεκιουριτάδες που γεμίζουν τα γήπεδα δήθεν για την ασφάλεια του κόσμου, στους μανατζαρέους που αποσκοπούν στο κέρδος από την προσπάθεια των αθλητών και στις φαρμακοβιομηχανίες που προωθούν τα φάρμακά τους με πρόφαση την επιτυχία. Αντιφασισμός γιατί το «No Politica» θεωρούμε ότι είναι ένα μέσο για τον εκφασισμό των γηπέδων και της κοινωνίας, γιατί δημιουργεί μαζικούς οπαδικούς στρατούς στο όνομα του προέδρου. Γιατί δε ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός και ακόμα περισσότερο το ποδόσφαιρο ήταν και είναι μέσο χειραγώγησης της κοινωνίας που ελέγχεται και συντηρεί το καπιταλιστικό απάνθρωπο μοντέλο. Γιατί δε ξεχνάμε ότι πίσω από το κεφάλαιο βρίσκονται πάντα οι φασίστες.

Γιατί αυτοοργάνωση;

Αυτοοργάνωση γιατί φανταζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης, χωρίς παραγοντίσκους, αρχηγούς, βεντέτες, οπαδούς υπαλλήλους, χέρια κομματικών συμφερόντων, χορηγίες και κρατικές επιδοτήσεις. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στην εβδομαδιαία συνέλευση ομόφωνα, στα πλαίσια της συναίνεσης, μέσω της συνδιαμόρφωσης. Μέρος στην συνέλευση θα παίρνει όποιος/ όποια θέλει να συνδράμει με όποιο τρόπο επιθυμεί, αρκεί να σέβεται και να προάγει τις αξίες που έχουν συναποφασιστεί. Δεν διαχωρίζουμε λοιπόν αθλητές, οπαδούς, γιατρούς, προπονητές, όλοι θεωρούνται ισότιμα μέλη. Η χρηματοδότηση της ομάδας θα προκύπτει από τα ίδια της τα μέλη και από διάφορες δράσεις οικονομικής ενίσχυσης, όπως κάρτες μέλους, συναυλίες- πάρτι, αναμνηστικά αντικείμενα που φέρουν το έμβλημα μας κ.λ.π..

Η συμμετοχή μας στο πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ευβοίας αποτελεί ένα μέσο για να διαδώσουμε την προσπάθεια αυτονομίας και αυτοοργάνωσης τόσο στον αθλητισμό, όσο και γενικότερα σε διάφορες πτυχές της κοινωνίας. Σε ό,τι έχει να κάνει με το Διοικητικό Συμβούλιο, είναι απλά ένα αναγκαίο κακό και τοποθετήσαμε άτομα απλά και μόνο για να συμπληρωθούν τα κενά. Η ομάδα λειτουργεί οριζόντια και αντιιεραρχικά και το μόνο όργανο λήψης των αποφάσεων είναι η συνέλευση. Το κυνήγι του αποτελέσματος δεν θα είναι αυτοσκοπός, κανένας δεν θα θεωρείται αντίπαλος αλλά συναγωνιστής. Στόχος μας είναι η καλοπέραση σε όλες τι διαδικασίες της ομάδας, τόσο στη συνέλευση, τόσο ως αθλητές στους αγωνιστικούς χώρους, όπως εννοείται και ως οπαδοί, στα γήπεδα και στις κερκίδες. Για να παίξεις στην ομάδα δε θα υπάρχουν κριτήρια του στυλ το φιλαράκι του προέδρου, ο γιος του γνωστού σπόνσορα ή ο παιχταράς που θέλει να πουλήσει ο πρόεδρος για να βγάλει φράγκα, αλλά με το ποίος είναι στην καλύτερη φόρμα εκείνη τη χρονική στιγμή. Τέλος, θέλουμε ρητά να επισημάνουμε ότι δεν έχουμε και δεν επιθυμούμε καμία σχέση με κανένα κόμμα.

Κλωτσιές σε Μπάτσους- Ασφαλίτες- Φασίστες- Σεξιστές- Κομματόσκυλα

Χαλκίδα 14 Απριλίου 2016

[email protected]

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *